Огнян Минчев

Радев се опита да възложи на здравните експерти лъвския пай от тази чисто политическа отговорност

Огнян Минчев: Не здравният министър, а президентът не си беше написал домашното

12655 | 6 ян. 2021 | 11:48

"В силното си желание бързо "да се отърве" от Бойко Борисов, Радев публично - макар и не формално-институционално - посочи първата възможна неделя - 28 март. После обаче му дойде "вторият акъл", коментира политологът


"На срещата при президента Радев имаше участник, който не беше си написал домашното, но това не беше здравният министър. Това беше самият президент."

 

Това написа във Феийсбук политологът Огнян Минчев по повод твърдението на доц. Наталия Киселова, че министър Костадин Ангелов на вчерашните консултации е бил като „отличник, който не си е написал домашното, когато отива на изпит“, а здравните експерти говорели „общи приказки, които по принцип знаем“.

"В силното си желание бързо "да се отърве" от Бойко Борисов като премиер Радев публично - макар и не формално-институционално - посочи за дата на предстоящите избори първата възможна неделя след края на мандата - 28 март. После обаче му дойде "вторият акъл", според който все още зимната обстановка, епидемичната заплаха и доминацията на темата за вируса в общественото мнение ще създадат благоприятна изборна среда за големите партии и техните твърди ядра. ГЕРБ, както е известно, все още е най-голямата - както и да оценяваме този факт", продължава Огнян Минчев.

"Освен това всеки здравен - епидемиологичен проблем, възникнал в контекста на една зимна предизборна кампания и едни избори в края на зимата, ще бъде възложен като политическа отговорност точно на президента, който е избрал тази дата. Радев или помощниците му осъзнаха това, след като белята с ранното оповестяване на ранната дата 28 март вече беше направена. Затова бяха извикани на две групи здравни авторитети - начело с министъра - за да им се възложи лъвския пай от тази чисто политическа отговорност. Те знаеха това и обясниха на президента как всъщност стоят нещата", коментира политологът.

"Развитието на епидемията не е прогнозируемо в дългосрочен план - отвъд срокове като 2-3 седмици - а всяка обществена кампания, изискваща физическо съприкосновение на големи маси от хора представлява риск за повишена заболеваемост. Този риск може да се управлява, но не и да се планира дългосрочно. Единственото известно в уравнението на предстоящите - задъллжително - избори е, че колкото по-топло е времето, толкова по-малки са рисковете. Но и това май не е съвсем сигурно.

 

Урокът за "ученика без домашно" този път е, че един президент - всъщност, всеки високопоставен политик - си прави екип от хора, които могат да му дадат "втория акъл", преди да е направил белята с "първия"...

За съжаление, в България това просто правило е известно на малцина по върховете на властта - и повечето от тях си ходят без "домашно" без много да им пука...", завършва коментара си Огнян Минчев.

 

 


От категорията

Правителството реши: Бойко Рашков отново ще отговаря за провеждането на изборите

-1624003235.jpg

„Има редица мероприятия, които изискват координация между ЦИК и изпълнителната ...

23 септ. 2021 | 12:23

Пеканов с нулев интерес към проекта Петков/Василев, притеснен за европарите: Брюксел не отстъпва

-1627195554.png

„Мерките срещу корупциите са важни, трябва да правим много повече и в сферата ...

23 септ. 2021 | 08:36

Илияна Йотова: Не се притесняваме от конкурентите

-1626437593.jpg

По думите на Йотова, те имат подкрепа и от безпартийни граждани от големи и ...

23 септ. 2021 | 20:58

Камен Костадинов: ДПС ще има собствена кандидатура за президент

Камен Костадинов: ДПС ще има собствена кандидатура за президент -1632420037.jpg

На втория тур през 2016 г. подкрепихме Румен Радев, след което съжалихме. Това, ...

23 септ. 2021 | 20:26