Обвиненията на двамата са задочни, защото при повдигането им миналия месец бяха напуснали страната

Окончателно: Божков и Попов ще бъдат задържани за 72 часа, ако се приберат у нас

1557 | 27 февр. 2020 | 12:32

В момента двамата се намират в Обединените арабски емирства, а прокуратурата иска от местните власти Божков и Попов да бъдат екстрадирани в България


В отсъствието на Васил Божков и Георги Попов, Апелативният специализиран съд заседава по повод прокурорското постановление за задържането им за 72 часа.

Те се защитават от служебни адвокати, предаде NOVINI.BG.

Обвиненията на двамата са задочни, защото при повдигането им миналия месец бяха напуснали страната. В момента те се намират в Обединените арабски емирства, а прокуратурата иска от местните власти Божков и Попов да бъдат екстрадирани в България.

В случай, че искането за екстрадиция бъде уважено, при пристигането си у нас те трябва да бъдат отведени в следствения арест и до 72 часа изправени пред Специализирания наказателен съд.

Именно това те искат да избегнат.

За последно в съдебната практика такъв опит за отмени прокурорското си задържане направи преди повече от пет години Цветан Василев. Тогава той отказа.

Двама служебни адвокатки обжалваха 72-часовия арест на Васил Божков и бизнес партньора му Георги Попов.

Към момента на Васил Божков са повдигнати 11 обвинения за ръководител на престъпна група, за принуда, за изнудване, за опит на подкуп на длъжностно лице, за подбудителство на престъпление по служба и други деяния. Освен това е разследван и за организирането и ръководенето на престъпна група, свързана с убийства, изнасилвания и принуди.


След почивка съдът се произнесе. Апелативният специализиран съд потвърди определенията на Наказателния специализиран съд и остави без уважение жалбите на служебните адвокати на Божков и Георги Попов.

Решението е окончателно.


От категорията

Иван Гешев: Защо Лозан Панов не иска одит на системата за случайно разпределение на делата?

-1580199565.jpg

"На какво се дължи това, че системата беше въведена без обществена ...

5 апр. 2020 | 12:12

Прокуратура задържа 35-годишен за убийството на жена му, удушил я и я заровил в двора

-1567403986.jpg

Стоян бил намерен на 2 април в землянка в гориста местност зад къщата с бутилка ...

4 апр. 2020 | 13:05

Гешев за случайното разпределение на делата: По същество - все едно не сме имали правосъдие (Видео)

-1584192375.jpg

Причините за проблема трябва да се търсят в предишни управленци от ВСС и ...

4 апр. 2020 | 11:02

Гешев за манипулирането при разпределението на дела: Потресен съм! Това е коронавирус в системата!

-1582196564.jpg

Сигурността на тази система се оказва нула. Сега разбирам защо миналата година ...

3 апр. 2020 | 19:19

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Незабравка


27 февр. 2020 | 15:20Велик мозък е гешефта. Сам си обвинява, сам си дава или забранява...Ами да си работи човечеца...,че за какво му е Божков тогава, проблеми да му създава?! То ... ако беше жена, да я закопчае, да се надуе, като мисирок! Ама виж бокомутрата, Божков са друга работа. Само, като си ги мисли...пот му избива!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.