Това сочат първите данни на Централната избирателна комисия в Русия

Окончателно! Руснаците решиха: Путин има право да бъде президент до 2036г.

30811 | 1 юли 2020 | 15:26

Това стана ясно, след като 72.92% от упражнилите правото си на вот руснаци гласуваха "за" поправки в Руската конституция


Путин има право да бъде президент до 2036г. Това стана ясно, след като 72.92% от упражнилите правото си на глас руснаци гласуваха "за" поправки в Руската конституция, сочат първите данни на Централната избирателна комисия в Русия, съобщи Газета.ру.

 

Против са гласували 24,69%. Това са данните след обработката на 1% от бюлетините. Първи бяха затворени избирателните секции в Далечния Изток. Според първите резултати от обработването на протоколите 83,09% от гласувалите в Чукотка са гласували за, 74,02 в Сахалинска област, 73,7 в Приморие, 71,87 в Хабаровската територия, 65,33 в Якутия и в Забайкалски Край - 70,49 процента.

Средната избирателна активност в Русия надхвърли 60 процента, според информационното табло в информационния център на ЦИК.

 

Президентът на Русия гласува "за" приемането на измененията по-рано днес. Държавният глава традиционно гласува на сайта в Руската академия на науките. Междувременно, световните медии избухнаха с информацията, че Путин е отишъл до урните без маска и ръкавици. 

 

Гласуването на изменения в Конституцията на Русия тече от 25 юни до 1 юли. Преброяването на гласовете ще се извърши на 1 юли след 20.00 ч. местно време във всички руски региони.

 

"Гласуваме не просто за поправките, облечени в ясни правни норми. Гласуваме за страната, в която искаме да живеем! Със съвременно образование и здравеопазване, със стабилна социална защита на гражданите, с ефективна власт, която се отчита пред обществото".

 

Конституционните промени са повече от 200 и се отнасят до суверенитета и териториалната цялост на страната, историческата памет, руския език, Бог, грижата за децата, брака като съюз между мъж и жена, индексирането на пенсиите. Най-съществената от тях ще позволи на Владимир Путин да се кандидатира отново за президент след 2024г., когато изтича настоящият му мандат. Това е най-големият пакет с промени в руската конституция след нейното приемане през 1993 г., предшествано от разпадането на Съветския съюз. Гражданите ще могат да гласуват само с "да" или "не", пише ДПА.

 

Поправките дават възможност на Путин да бъде президент до 2036 г., когато той ще бъде на 83 години.

 

Владимир Владимирович е на власт като президент или премиер от 20 години. Той е най-дълго управлявалият руски или съветски лидер след Йосиф Сталин. Путин изкара два четиригодишни мандата като президент от 2000 до 2008 г. съгласно конституционната разпоредба за два последователни мандата. От декември 1999 до май 2000 г. беше и.д. президент след оставката на първия руски президент след разпадането на СССР Борис Елцин. След това той стана премиер за четири години - период, през който конституцията бе променена и президентският мандат бе удължен до шест години. Тогава в Кремъл властва Дмитрий Медведев. През 2012 г. Путин отново бе избран за президент, а през 2018 г. бе преизбран.

 

Сегашните конституционни промени правят възможно той да се кандидатира за преизбиране още два пъти, което евентуално ще му позволи да остане ръководител на страната, докато навърши 83 години.

 

Думата "последователни" е изпусната от условието за ограничаване на мандатите, така че наследникът на Путин ще може да заема поста най-много два мандата.

 

Поправките ще засилят правомощията на законодателната власт, която сега се контролира от вярната на Путин партия "Единна Русия", и на практика не позволяват на двама видни политици от опозицията да се кандидатират за президент. Съгласно реформата всеки кандидат за поста трябва да е живял в страната през последните 25 години. Това по същество спира Алексей Навални, учил в Йейлския университет в САЩ преди десет години, и Михаил Ходорковски, който понастоящем живее в чужбина.

 

Навални, който е оглавявал няколко протестни движения в Русия и за когото се смята, че е най-яростният опонент на Путин, отхвърли конституционните поправки. "Става толкова интересно. Настоящата конституция гарантира, че аз мога да участвам в президентски избори, а Путин - със сигурност не", написа той в ироничен коментар.

 

Очаквайте подробности!


От категорията

Швейцарците гласуват днес дали да отхвърлят свободното движение с ЕС

Швейцарците гласуват днес дали да отхвърлят свободното движение с ЕС -1601186809.jpg

Правителството предупреди, че заради "клауза, наречена гилотина" ...

27 септ. 2020 | 09:05

Най-малко 95 задържани при протести в Беларус

-1598775262.jpg

Стотици демонстранти излязоха по улиците на Минск, носеха портрети на ...

26 септ. 2020 | 22:25

Двама души са тежко ранени

Жертвите на катастрофата на военния самолет в Украйна вече са 25

Снимка БГНЕС-1601101009.jpg

Президентът Володимир Зеленски ще посети днес мястото на трагедията

26 септ. 2020 | 09:13

Путин предлага на САЩ споразумение с взаимни гаранции за ненамеса в изборите

-1593090828.jpg

Президентът предлага Москва и Вашингтон да си сътрудничат в сферата на ...

25 септ. 2020 | 17:50