Мариана Арсенова

Оперетата с временен шеф по заповед на Вежди

3747 | 12 септ. 2015 | 09:31

Певицата Мариана Арсенова наследява уволнения Марио Николов

Автор:


Досегашният заместник-директор на Музикалния театър „Стефан Македонски” Марияна Арсенова временно ще държи юздите на оперетата до провеждането на конкурс за поста. Това гласи заповед на министъра на културата Вежди Рашидов. Бившият вече шеф на институцията Марио Николов бе уволнен за нарушения на трудовата и финансова дисциплина. Те са установени в два доклада от проверка на Инспектората на културното ведомство и на Звеното за вътрешен одит. 

По данни на проверката, докато официално е бил в болнични от 1 до 20 юни 2015 г. на домашен амбулаторен режим, тенорът Николов режисирал спектакли в Театър за опера и балет „Олег Дановски” в румънския град Констанца. От тогава той продължава да представя болнични листове.
„Проверката на Инспектората е установила и редица други нарушения. Между тях са неизпълнение на правилата за прилагане на делегирани бюджети, неспазване на бюджетната дисциплина, преразход на утвърдения бюджет на Музикалния театър за 2014 г. и през 2015 г. Тези действия на Марио Николов са довели до неконтролиран преразход и недостиг на бюджетни средства за издръжка на културния институт”, пише в съобщение на Министерството на културата.

Коя е Мариана Арсенова

Марияна Арсенова е родена в гр. Пловдив в лекарско семейство. През 1991 г. започва обучението си в Музикалната академия „Панчо Владигеров” в класа по оперно пеене на доц. Констанца Вачкова. Като студентка в трети курс печели 3-то място на Международния студентски конкурс по камерна музика в гр. Енсхеде – Холандия. След завършването на Музикалната академия през 1995 г., след конкурс, е приета за солистка на Държавна опера гр. Стара Загора. Там коронната й роля е Розина от „Севилският бръснар” от Росини. Друга нейна роля е Дорабела от „Така правят всички жени” от Моцарт.
От 1997 г., след издържан конкурс, е приета за солистка на ДМТ „Стефан Македонски”. През 2001 г. тя печели първа награда на Националния конкурс за оперета и мюзикъл „Мими Балканска”. Оттогава тя изпълнява всички централни роли от репертоара на класическата оперета и немалко такива - от мюзикълния репертоар на театъра. Първата й роля е на Елена от „Хубавата Елена” от Жак Офенбах. След това идват Валансиен и Хана Главари от „Веселата вдовица” от Лехар, Вера Лизавета от „Последният Валс” от Оскар Щраус, Силва от неповторимата „Царица на чардаша” от Имре Калман, Марица от „Графиня Марица” от Калман, Зорика от „Циганска любов”от Лехар, Виктория от „Виктория и нейният хусар” от Пал Абрахам, Ким от мюзикъла „Мис Сайгон” от Клод –Мишел Шонберг, Айрини Малой от „Хелоу, Доли” от Джери Хърман, Деметра и Гризабела от „Котки” от А.Л. Уебър и много др.
Най-много изпълняваната от нея роля е тази на Розалинда от „Прилепът” на Й. Щраус, и не само на родна сцена, а и на сцените на Германия, Швейцария, Холандия, Австрия, Япония и др., по време на турнетата на театъра. Тя има немалко роли и в редица български заглавия за деца, между които в „Четиримата близнаци” от Г. Костов, в „Казанова” от същия композитор, Царицата от „Снежанка и седемте джуджета” от Атанас Косев и др.
През 2004 г. тя е удостоена с Кристална лира, връчвана от Съюза на българските музикални и танцови дейци, за ролята на Анжел Дидие от оперетата „Граф фон Люксембург” от Лехар.
През 2007 г. е поканена за ролята на Валансиен на Летния фестивал в Солотурн, Швейцария, а през следващата 2008 г. на същия фестивал изпълнява ролята на дона Елвира в Моцартовата опера „Дон Жуан”.
От м. август 2010 г. до октомври 2013 г., след обединението на ДМТ „Стефан Македонски” и балет „Арабеск” в Държавен музикален и балетен център - София, тя е заместник-директор на Центъра и артистичен директор на Музикалния театър.

 


От категорията

Opera Vision ще излъчи онлайн „Борис Годунов“ на Софийската опера
(Видео)

Мартин Цонев в ролята на Борис Годунов
Снимки - Софийска опера и балет-1590731834.jpg

Постановката е посветена на 100 години от рождението на знаменития ни бас Борис ...

29 май 2020 | 08:56

Доц. Георги Лозанов: Някои публични фигури използваха шанса си за „епидемологичен пиар“
(Видео)

Доц. Георги Лозанов-1590265947.jpg

Въпреки историческите позовавания на велики творци, проектирани от меценати с ...

28 май 2020 | 16:24

Васил Найденов: Делим се политически, сексуално, материално. Доказваме неща, като че ще живеем 200 в
(Видео)

Кадър Нова телевизия-1590344964.png

Имам чувството, че през цялото време трябва да скачаме висок скок. Прецених, че ...

24 май 2020 | 21:27

Д-р Петрана Стойкова дава отговор на въпроса кой, за кого и защо гласува в новата си книга
(Видео)

-1590491509.png

Според автора гласуването на българина е обосновено от ценностно-традиционни, ...

26 май 2020 | 14:11

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.