Заместник-министър Бони Петрунова разговаря с колегите си археолози

Описват подводното наследство на България

4563 | 29 септ. 2015 | 14:28

Заместник-министърът на културата Бони Петрунова се срещна с международния екип от морски археолози

Заместник-министър Бони Петрунова разговаря с колегите си археолози-1443526127.jpgМоторният кораб "Егео"-1443526211.jpgИзследователският кораб "Номад"-1443526154.jpg

 

Най-мащабният морски археологически проект за изследване на подводното културно наследство на Черно море - Black Sea MAP (Maritime Archaeology Project), който се осъществява от Центъра за подводна археология в България и Университета Саутхемптън, Великобритания, с участието на специалисти от различни страни от 12 септември проучва дъното на Черно море в продължение на месец. След това данните ще се анализират, интерпретират и ще бъдат представени на българското правителство през пролетта на 2016 г. Това е едно от най-мащабните проучвания, предприемани някога, а за нашето крайбрежие е първото. То ще направи карта на подводното културно наследство на България и ще опише праисторическото и историческото антропологическо въздействие върху околната среда. Учените определят Черно море като една от най-добрите подводни лаборатории в света заради специфичният химически състав на водата в него, в която артефактите се запазват по-добре, отколкото в която и да е друга морска среда.
Изследванията се извършват от борда на два плавателни съда – моторен кораб „Егео“, плаващ под гръцки флаг и моторен кораб „Номад“, плаващ под български флаг. Моторен кораб „Егео" осъществява проучванията извън териториалното море на Република България, а моторен кораб „Номад“ - в неговите граници.
На 27 септември 2015 г., моторният кораб „Егео“ се завърна в пристанище Варна за зареждане с гориво. На плавателния съд бе организиран Ден на отворените врати. Така представители на различни институции, допринесли за успешното начало на проекта, както и археолози от различни институти и музеи, и граждани на Варна се запознаха с основните цели на проекта, с постигнатото до момента и можаха да поговорят със специалистите, участващи в проучванията за техните намерения, желания и очаквания.
Събитието във Варна бе уважено и от доц. д-р Бони Петрунова, която присъства не само като зам.-министър ка културата, а и в качеството си на археолог.
Ръководителят на проекта от британска страна проф. Джон Адамс изрази дълбоката си признателност към Министерството на културата на Република България за цялата оказана подкрепа и сподели, че помощта, получена и получавана от българските власти, както и невероятната им отзивчивост, неминуемо са от огромна полза за успешното реализиране на проекта. Специални благодарности бяха отправени и към Изпълнителна агенция „Морска администрация“ и нейните поделения във Варна и Бургас, към Регионална дирекция „Гранична полиция“ – Бургас, към Агенция „Митници“, пристанищата Варна и Бургас и много други, които правят всичко възможно да улеснят изпълнението на мащабния проект.

Черноморският регион е от основно значение за историята на човешкото развитие и за разселването на праисторическите хора от Ранния палеолит насам.Проучването на българската акватория на Черно море ще хвърли светлина върху периода от ранната праистория до късното пост-средновековие. Надеждата е да бъдат откритипотънали кораби с историческо значение от по-нови времена.Проектът има потенциал да отговори и на едни от най-големите въпроси в археологията: как и кога Черно море се свързва със Средиземно. Тригодишният проект, който се финансира от Фондация „Експедиции и образование“ (Expedition and Education Foundation), която заедно с Центъра за морска археологиякъмУниверситета наСаутхамптън (Великобритания) и Центъра за подводна археологияи Националнияархеологически институт с музей при БАН (България), Университета на Кънектикът, (САЩ), Научноизследователския институт за морска археология къмУниверситета Södertörn (Швеция)и Гръцкия център заморскиизследвания, ще работят заедно.
Професор Людмил Вагалински, директор на Националния археологически институт с музей при БАН и директор на изследването, коментира:„Ние сме развълнувани не само от перспективата какви данни могат да бъдат събрани в този задълбочен, тригодишен проект, но също така очакваме с голямо нетърпение да работим заедно с нашите научни партньори от Университета на Саутхамптън и от другите международни институти. Работата в сътрудничество предоставя безпрецедентна възможност да се приложат иновативни археологически изследователски технологии, които ще бъдат много полезни за българската подводна археология. Проектът ще обогати познанията ни за историята на региона на Черно море и ще ни помогне да разберем как е реагирала човешката цивилизация на измененията на климата.“
Международният научен екип, ръководен от професор Джон Адамс от Центъра за морска археология към Университета в Саутхамптън, е избрал оптимална площ от над 1000 кв.км от българското морско дъно за научни изследвания, които ще се осъществяватот борда на два плавателни съда – един за плитки и един – за дълбоки води. Проектът ще се осъществява в пълно съответствие с Конвенцията на ЮНЕСКО за опазване на подводното културно наследство.


От категорията

Дубравка Угрешич пристига у нас на 23-ти октомври по покана на Софийския университет

Дубравка Угрешич-1571388703.png

Обявена за най-добра книга на 2018 г. от „Пъблишърс Уийкли“, „Къркъс Ривюс“ и ...

18 окт. 2019 | 11:51

На 18 октомври Питър Мей, авторът на нашумялата поредица за остров Луис, се завръща с бляскав трилър

На 18 октомври Питър Мей, авторът на нашумялата поредица за остров Луис, се завръща с бляскав трилър-1571385067.jpg

Шотландецът постигна същински триумф - книгите му се продават в милионни тиражи ...

18 окт. 2019 | 10:49

Десетки приятели, близки и творци се сбогуваха с големия Милчо Левиев

Снимки БГНЕС-1571400356.jpg

България тепърва ще осъзнава какво е загубила, защото Милчо Левиев е от не ...

18 окт. 2019 | 15:02

Кой ще бъде носителят на отличието „Будител на годината“ за 2019 г.

Будител на годината“ за 2019 г.-1571341218.jpg

Церемонията ще бъде заснета и излъчена от Българската национална телевизия на ...

17 окт. 2019 | 22:39

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.