Майкъл Помпео

Обявени са и имената на съпругата му Корнелия Стойкова-Миталова и дъщеря му Гергана Миталова

Майкъл Помпео: Съдия Миталов, пуснал Николай Малинов в Русия, е със забрана да влиза в САЩ

34017 | 5 февр. 2020 | 15:44

"Днес аз публично оповестявам името на съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов за участието му в сериозна корупция", се казва в изявлението на държавния секретар на САЩ

Майкъл Помпео-1549695530.jpgВладимир Путин награждава обвинения в шпионаж Николай Малинов-1572876088.jpg

Съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов, който пусна арестувания лидер на НД "Русофили" Николай Малинов да отиде в Русия, е със забрана да влиза в САЩ. Това обяви държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео в нарочно изявление, разпространено от американското посолство в София.

 

Ето пълния текст на изявлението на държавния секретар Майкъл Помпео:


"Днес аз публично оповестявам името на съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов за участието му в сериозна корупция. В качеството си на длъжностно лице Миталов е участвал в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България.

Това огласяване се прави по силата на Раздел 7031(c) от Закона за бюджетни разходи, чуждестранни операции и свързани програми на Държавния департамент за 2020 г. (Div. G, P.L. 116-94). По силата на Раздел 7031(c) след като държавният секретар оповести имената на чуждестранни длъжностни лица за тяхното участие, директно или индиректно, в сериозна корупция, тези лица и техните преки роднини не отговарят на условията за влизане в Съединените щати.

Законът също така предвижда възможността държавният секретар да посочи името на такива длъжностни лица и на техните преки роднини публично или да направи това конфиденциално. Освен Миталов аз оповестявам имената на неговата съпруга Корнелия Стойкова-Миталова и на неговата дъщеря Гергана Миталова.

Това е първото такова огласяване в България и то потвърждава ангажимента на САЩ в борбата срещу корупцията в България и в глобален мащаб. Съединените щати продължават да подкрепят народа на България в борбата му срещу корупцията. Държавният департамент ще използва тези правомощия за насърчаване търсенето на отговорност по отношение на корумпирани лица в региона и в глобален мащаб.

 

Епицентър.бг припомня:

Скандалът около съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов избухна на 4 ноември, когато стана ясно, че той е пуснал председателя на Национално движение "Русофили" Николай Малинов да пътува в чужбина от 1 до 5 ноември.

Тогава стана ясно, че президентът на Русия Владимир Путин е наградил с орден "Дружба" обвинения в шпионаж у нас в полза на Москва Николай Малинов. Наградата му бе връчена в Деня на народното единство за особени заслуги в укрепването на мира, дружбата, сътрудничеството и взаимното разбиране между народите.

Тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров даде съдия Миталов на Инспектората на ВСССигналът до Цацаров за станалото е постъпил на 3 ноември от наблюдаващия делото прокурор. 


Адвокатите на Малинов са поискали на 28 октомври от съда да отмени изобщо забраната му за напускане на страната, като поводът е бил свързан със събития, организирани от фонд „Руский мир“ и Международния славянски съюз, на които той бил поканен за участие и за връчване на правителствена награда. Ставало дума за две мероприятия – едно от 1 до 5 ноември и друго в края на месеца.

В определението си обаче съдия Миталов записал, че разрешава на Малинов да напусне страната само за исканите дати, без да се произнесе по искането за отмяна на мярката.

Според Цацаров той е пуснал Малинов да пътува до Русия в разрез със закона, защото Малинов не е поискал първо разрешение от наблюдаващия прокурор, какъвто е законът, а направо от съда.

На 9 септември Николай Малинов бе задържан и обвинен в участие в престъпна схема за изпиране на пари и финансиране на мероприятия, които засягат националната ни сигурност.

При разследването са събрани данни, че Малинов е участвал в схема за трансфер на финансови средства от лица, ръководители на чужди организации, които имат определени интереси в политическия живот на страната, обясни тогава главният прокурор Сотир Цацаров.

"Тези интереси са свързани с различни области от българския обществен и политически живот, както и от дейността на българските държавни органи. По този начин се финансират разностранни мероприятия, които пряко засягат националната сигурност на РБ и представляват опити за целенасочено влияние и по отношение на нейната външна политика.

Събрани са доказателства за пряко участие на български гражданин, както в схемата за финансиране, така и в действия на българска територия, които обслужват посочените по-горе интереси чрез различни форми, включително и чрез предаване на информация, защитена от закона. Българският гражданин е Николай Малинов. Той е привлечен в качество на обвиняем за престъпление по чл. 105, ал. 1 от Българския наказателен кодекс. По отношение на господин Малинов прокуратурата взе мярка за неотклонение „парична гаранция в размер на 50 хиляди лева,“ обясни главният прокурор.

„Чуждите организации, за които твърдим и сме събрали доказателства, че се е поставял в услуга са със седалище в Руската федерация. Организациите са две - „Общество двуглав орел“ и Руският институт за стратегически изследвания. По отношение на един руски гражданин, а именно Леонид Решетников е наложена забрана за влизане в пределите на Република България за срок от 10 години. Забраната е наложена от Държавна агенция „Национална сигурност“ по реда на Закона за чужденците в Република България“, добави тогава главният прокурор. 

 

Освен със случая "Малинов" Миталов е известен и като председател на тричленния състав на спецсъда, който в началото на миналата година осъди Росен Чолов - Чолата, бившият мъж на актрисата от "Под прикритие" Ирена Милянкова, на 3 години условно с 5-годишен изпитателен срок. Той призна за виновен Чолов в обвиненията за сводничество. Миталов е и един от съдиите, които гледа делото на бизнесмена Николай Банев.

 

В публичното пространство към този момент няма снимка на съдия Андон Миталов. Всички медии упорито търсят.

 


От категорията

Ръст на новите случая с коронавирус у нас - 3475, починали са 153

Ръст на новите случая с коронавирус у нас - 3475, починали са 153-1606864866.jpg

6 236 медицински лица са сред официалните случаи на коронавирус, т.е. огромен ...

2 дек. 2020 | 01:19

Симеонов скочи срещу Радев: Един невзрачен човек, прескочил от държавна служба в президентството

Валери Симеонов Кадър: БНТ-1606844481.jpg

От три месеца бием тъпана за тая водна криза, която надвисна над Бургас и ...

1 дек. 2020 | 19:40

Борисов към Шарл Мишел: ЕС трябва да е готов за овладяване на пандемии и бъдещи заплахи за здравето

Снимки: Правителствена информационна служба-1606834196.jpg

Българският премиер изтъкна, че като особено важна за борбата с коронавируса се ...

1 дек. 2020 | 16:47

Директорът на РЗИ-София Илонка Маева напуска поста, връща се д-р Данчо Пенчев

Д-р Илонка Маева-1603965167.png

Причината за личното решение на д-р Маева е навършване на пенсионна възраст

1 дек. 2020 | 22:14