Огромната част от партийните членове искат да имат реален глас при избирането на председателя на партията

Опозицията на Нинова остана безмълвна на пленума. Никой не предложи промяна на устава

16868 | 11 ноем. 2018 | 13:32

Това бе една от основните разделителни линии между ръководството на партията и застъпниците на старата позиция лидерът на БСП да се избира от конгрес, а не пряко от нейните членове, както настоява Нинова.

-1541936540.jpgОпозицията на Нинова остана безмълвна на пленума. Никой не предложи промяна на устава-1541937226.jpg

Очакванията за "кървав" пленум на БСП, каквито сигнали даваха противниците на председателя Корнелия Нинова, не се сбъднаха.

 

От дневния ред и на заседанието на Националния съвет днес и на предстоящия конгрес, който ще е в края на януари 2019-а, отпадна точката за промяна в устава на БСП.

 

Това бе една от основните разделителни линии между ръководството на партията и застъпниците на старата позиция лидерът на БСП да се избира от конгрес, а не пряко от нейните членове.

 

Революционната промяна в устава бе наложена на 5 февруари 2017 г. по идея на Корнелия Нинова. На заседание на 49-ия конгрес на БСП промяната, предвиждаща председателят да се избира пряко от цялата партия, бе подкрепена от 493 от делегатите. Против бяха 86 души, 37 се въздържаха.„

 

Тази позиция и сега се споделя от огромната част от партийните членове, които искат да имат реален глас при избирането на председателя на партията.

 

По време на заседанието Корнелия Нинова няколко пъти е призовала членовете на пленума да дадат предложение за допълнителни точки в дневния ред. Никой не станал. Седят в залата и мълчат, разказа участник в заседанието. Никой не атакува Нинова за нарушение на партийните правила, каквито гласове се чуваха в дните преди пленума.

 

Вероятно определилите се като опозиционери на Нинова са усетили настроенията в партията и не са рискували да получат негативно отношение с предложението си за промяна на устава.

 

За всички в БСП е ясно, че към този момент Корнелия Нинова има 85% от доверието на партийните членове. И няма алтернатива като председател на партията. А тя е твърдо решена да отстоява революционната поправка и да не допусне връщане назад.

 

Не е минало и предложението на т.нар. вътрешна опозиция точката за в. "Дума" да бъде първа на заседанието на пленума.  Първо е приета декларацията срещу АПИ, при това с бурни ръкопляскания. След това се дебатира алтернативния бюджет на БСП.

 

В рамките на добрия тон мина и дискусията за съдбата на вестник „Дума“ и главния му редактор. Пленумът прие предложението на партийното ръководство да започне процедура по избор на нов главен редактор. Идеята е след вътрешнопартийно обсъждане, главният редактор на „Дума“ да бъде одобрен от Националния съвет.

 

Червеният пленум трябва да одобри правила за номиниране на кандидат-депутатите за Европейския парламент от БСП. Очаква се критериите, на които трябва да отговаря червената листа, да бъдат приемственост, лоялност към политиката на партията, баланс - както по пол, така и по възраст. 


Веднага след конгреса през януари ще започнат и общинските конференции на БСП, на които ще бъдат издигани конкретните кандидатури.

 

На пленума имена на кандидатури за евродепутати няма да бъдат обсъждани. Така отпада още една тема за раздори, а именно кой да води евролистата на БСП. Предложенията трябва да дойдат първо от партийните организации по места, а след това, чак през пролетта, НС ще решава окончателно състава на листата.

 

Както Епицентър.бг писа хората на Нинова имат мнозинство на пленума днес и предложенията на опозицията не се приемат, защото са в малцинство.

 

Националният съвет на БСП реши за датата и дневния ред на Конгреса. Точка за промени в Устава няма да има, съобщиха от пресцентъра на партията.

Националният съвет е приел предложението на Изпълнителното бюро на партията за провеждане на конгрес на 26 януари 2019 г., в зала 3 на НДК.

 

Одобреният дневен ред е:

 

1. България и Европа днес. Визия за утрешния ден. Задачите на БСП - политически доклад на председателя на НС на БСП.

 

2. Обсъждане и проемане на проекта "Визия за България".

 

3. Отчет за дейността на членовете на Европейския парламент, избрани с листата на Коалиция за България, през мандат 2014 - 2019 г.

 

4. Приемане на предизборна платформа за участието на БСП в изборите за Европейски парламент през 2019 г.

 

Очаквайте подробности 


От категорията

Нинова: Спекулация е, че ще има Министерство на държавните предприятия. Това е абсурд!

-1638448660.png

В проекта за структура на Министерски съвет такова министерство не фигурира, ...

6 дек. 2021 | 17:57

"Продължаваме промяната" искат да имат политкомисари във всяко министерство (ВИДЕО)

Даниел Лорер Кадър: бТВ-1638807120.jpg

"Ние сме на второ място по смъртност в света. Това е потресаващо. Аз съм ...

6 дек. 2021 | 18:08

Вадят "Вера Су" на сух док във военния кораборемонтен завод "Флотски арсенал" във Варна

-1634574739.jpg

Преди да започнат ремонтните дейности по корпуса на кораба, представители на ...

6 дек. 2021 | 22:20

Десислава Атанасова: Всяка намеса на полицията в българска медия е недопустима
(Видео)

Десислава Атанасова Кадър: бТВ-1638813650.jpg

Служебният министър на културата, който доскоро разнасяше ковчег по улиците на ...

6 дек. 2021 | 19:58