Ние трябва да подкрепяме ЕС и да останем в него, подчерта той

Орбан: Достъпът до единния пазар е ключов за членството на Унгария в ЕС

2130 | 17 септ. 2021 | 14:33

Колкото и да скърца и де се пропуква, ние ще сме сред малкото страни, които ще останат в съюза, ако той някога се разпадне, каза унгарският премиер


Унгария трябва да остане член на ЕС, за да си осигури продължаващ достъп до единния пазар на съюза, заяви премиерът Виктор Орбан днес и изтъкна, че страната би била сред последните напуснали блока, ако той някога се разпадне, предаде Ройтерс.

 

И Унгария, и Полша имат спорове с Брюксел по теми, вариращи от правата на ЛГБТ-общността до свободата на печата. През юли Европейската комисия предприе правни действия срещу двете държави, насочени срещу мерки, които според комисията дискриминират гей общността.

 

Унгарската правителствена агенция за управление на държавния дълг продаде облигации за 4,4 милиарда евро на световните пазари тази седмица. Това беше много повече от очакваното, като средствата би трябвало да помогнат на Будапеща да покрие вероятно забавяне на парите от фонда на ЕС, който има за цел да подпомогне възстановяването на блока от пандемията от коронавирус.

 

Орбан каза по този повод, че за Унгария, която е нетен бенефициент на средства от ЕС, основната причина за оставане в ЕС не са парите, идващи от Брюксел. По думите му продажбата на облигации е показала, че Унгария е стъпила на солидна финансова основа.

 

"Ако гледате цялата година, то ние получаваме повече пари от Брюксел, отколкото внасяме. Но, ако извадите парите, които западни /компании/ изтеглят от страната всяка година, то балансът е негативен", каза Орбан.

 

"ЕС е важен за нас, защото предоставя пазар за Унгария", каза той. "Ние трябва да подкрепяме ЕС и да останем в него. Ето защо, колкото и да скърца и де се пропуква, ние ще сме сред малкото страни, които ще останат в съюза, ако той някога се разпадне", допълни той.

 

Орбан, на който предстоят тежки избори догодина, заложи на 9 процента корпоративен данък за привличане на големи инвестиции в автомобилостроителния и производствения сектор, които повишиха икономическия растеж и заетостта и помогнаха на президента да се сдобие с образ на силен икономически лидер.

 

Според Орбан тазгодишният икономически ръст най-вероятно ще превиши 5,5 процента, което ще позволи предприемането на множество мерки за подкрепата на ключови групи гласоподаватели преди парламентарните избори, които се падат следващата пролет.

 

В понеделник Орбан ще говори за плановете на правителството по време на обръщението си към законодателите на встъпителната есенна сесия на парламента.

 

 

Източник БТА


Намери своята история

От категорията

Генералният секретар на НАТО призова Русия да намали напрежението около Украйна

-1558767072.jpg

Ние оставаме отворени за диалог с Москва. Диалогът е по-важен, когато ...

27 ноем. 2021 | 17:46

В Германия откриха заразен с новия вариант Омикрон

-1632992757.jpg

Проучванията в провинция Хесен продължават

27 ноем. 2021 | 15:22

Засякоха два случая на варианта Омикрон във Великобритания

-1635456696.jpg

Предстои масово тестване в районите, в които е засечен новият щам - Челмсфорд и ...

27 ноем. 2021 | 16:37

Ръководството на СДСМ прие оставката на Зоран Заев

-1607068506.jpg

Според Заев парламентарното мнозинство е стабилно, затова има възможност за ...

27 ноем. 2021 | 09:05