Ангела Меркел и Виктор Орбан Снимка: БГНЕС, архив

Той е популярен в ХСС и сред части от ХДС

Орбан заобикаля Меркел, гледа към германските провинции

1929 | 5 дек. 2017 | 10:37

През последните шест месеца премиерът и други представители на унгарското правителство се срещаха с лидери от германските провинции Саксония, Саксония-Анхалт, Бавария, Хесен и Баден-Вюртемберг


Унгарският премиер Виктор Орбан не е сред най-добрите приятели на германския канцлер Ангела Меркел, но намери друг път за влияние в Германия – като заобикаля канцлера и създава връзки с регионалните лидери. Тази стратегия дава на Орбан и неговите представители шанс да контрират критиките към тяхното правителство от преобладаваща част от политическата власт на Европа и да направят случая такъв, че ЕС трябва да действа по-меко към Будапеща въпреки твърдата линия за бежанците и други политики, подкрепяни от унгарския лидер като част от визията му за "нелиберална демокрация".

Още през май Европейският парламент гласува да задейства "ядрения вариант" на ЕС срещу Унгария - така нареченият процес по член 7, който може да доведе до прекратяване на правото на глас на страна член, когато блокът взема решения. Унгария едва ли ще загуби това право, доколкото всички други държави-членки ще трябва да подкрепят наказанието, но гласуването беше признак на разочарование в европейските политически среди от Орбан и неговите политики.

Европейският съюз също предприема съдебни действия срещу Будапеща по въпроси, включително отказа му да приеме квоти от търсещи убежище, и заради закон, установяващ по-строг контрол върху неправителствени организации (НПО), финансирани от чужбина. Орбан се нуждае от приятели в Европа и намери някои такива в Германия, които са далеч от пренаселения политически Берлин.

През последните шест месеца Орбан и други представители на унгарското правителство се срещаха с лидери от германските провинции Саксония, Саксония-Анхалт, Бавария, Хесен и Баден-Вюртемберг. В Германия федералната система, министър-председателите на провинциите и регионалните представители на партиите имат значително влияние.

"След като германското правителство започна да го критикува, Орбан започна стратегически да развива отношения с провинциите, където среща по-голямо разбиране, повече отношение към бизнеса и по-малко критика по правата на човека и политическите въпроси", каза Милан Нич, анализатор в Германския съвет за външни отношения.

С посещенията си в провинциите, Орбан може да представи своята гледна точка пред регионалните политици и да ухажва директно общественото мнение в интервюта с местните медии. Неговото послание: нека да правим нещата по свой начин - и, между другото, ние сме отворени за работа.

"Въпреки че сме по-малки, Германия трябва да се отнася към Унгария с уважение", каза Орбан в интервю за немския регионален всекидневник „Пасауер нойе пресе“ в края на октомври. "Не искаме да рехабилитираме унгарската икономика, използвайки немски пари... Всичко, което искаме, е да търгуваме и да правим бизнес, и искаме нашите граждани да получат разрешение да работят".

На държавно ниво Меркел и Орбан не са имали двустранна среща от 2015 г. Отмяната на германо-унгарски форум миналата година – годишно събитие, случващо се от 90-те години на миналия век – е друг знак за застудяването на отношенията между Маркел и Орбан. Орбан е много заинтересован да поддържа силни бизнес връзките с Германия. Над една четвърт от директните чуждестранни инвестиции в Унгария са свързани с германски компании. Също така Германия е най-големият партньор в търговията на Унгария – с оборот от 47 млрд. евро през 2016 г. В това число влизат 26,5% от общия внос на Унгария и 27,5% от общия износ през 2016 г., сочат данни на Germany Trade&Invest, агенция, която е близка до германското правителство.

Орбан и неговите министри също редовно присъстват на церемониите за откриване на немски заводи и други предприятия в Унгария.

Директни контакти

Срещата с ръководители на провинции в Германия и разговорите с регионалните медии дават възможност на Будапеща да се противопостави на възприятията, които смята за несправедливи, каза Кристоф Алтуш, заместник държавен секретар за европейските и американските отношения в унгарското външно министерство.

"За съжаление, трябва да осъзнаем, че германските медии често съобщават за Унгария, водени от несправедливи предразсъдъци. Директните контакти на високо ниво предоставят възможност за коригиране на този дисбаланс. Също така, целта на нашите редовни медийни изяви е да предадем реалистична, обективна картина на ситуацията в Унгария ", каза Алтуш. Унгарското правителство също се представя пред германците като ключ към тяхната сигурност.

Докато германците вярват, че солидарността означава, че други страни трябва да поемат тяхната разпоредена част от бежанците, Унгария има различно тълкуване. Алтуш каза, че Будапеща изпълнява ангажиментите си към блока като осигурява границата на Шенгенската зона на ЕС.

"Ние се присъединяваме към принципа на солидарността по миграционния въпрос", каза той. "Вярваме обаче, че значителният принос на Унгария за защитата на външната граница на ЕС, както и за сигурността и спокойствието на Шенгенското пространство, е част от тази солидарност". Въпреки декларациите за солидарност, съществуват признаци, че правителството в Будапеща също така се опитва да използва разделенията в рамките на Германия, за да създаде усещане за споделено недоволство с германците от бившата комунистическа източна част на страната.

"Бях миналата седмица в Източна Германия с премиера и ако знаете само с каква горчивина източните германци - праведни, добри, честни християни и политици - говорят за това как западняците се отнасят с тях", каза Золтан Балог, министър на Унгария за човешки ресурси, каза на пресконференция в градската управа в град Будапеща на 10 ноември. "Не е достатъчно, че те са страдали от комунизма на (бившия източногермански лидер Ерих) Хонекер, сега те започват да им обясняват как трябва да се държат и че те трябва да се срамуват от себе си за това или онова", каза Балог.

"Те гледат на нас като на тъпи малки братя и сестри, които винаги трябва да бъдат учени на нещо, докато защитаваме ценностите, които те вече са забравили".

Отвъд Бавария

Орбан е популярен в Християнсоциалния съюз (ХСС), консервативната баварска сестринска партия на Християндемократическия съюз на Меркел (ХДС). Но подкрепата за него се простира отвъд Бавария, включително и сред някои части на ХДС.

Посещението на Орбан в Саксония не беше без противоречия. Регионалните депутати от Зелените и от Левицата поискаха от ХДС да плати сметката за официалния обяд с Орбан, организиран от провинциалния премиер Станислав Тилих, тъй като присъстваха и други висши регионални представители на ХДС.

Рико Гебхард, лидер на Левицата в провинциалния парламент, осъди "неудобното побратимяване на саксонските политици от ХДС с десния популист, който потъпква правата на човека" и попита защо данъкоплатците трябва да платят сметката. Оправданието на регионалното правителство за присъствието на други служители на ХДС разкри непосредствената връзка между местната партия и Будапеща - двама от присъстващите бяха получатели на унгарско отличие за заслуги.

БГНЕС

----

Лили Байер, „Политико“ Будапеща

 


От категорията

Валерия Велева: Властта е на колене пред Валери Симеонов! Страхът, който вицето умело управлява

-1448546816.jpg

Защото сакралният въпрос е какво идва след оставката на Валери Симеонов? И това ...

23 окт. 2018 | 14:06

Проф. Михаил Константинов: Ситуацията е такава, че е редно Валери Симеонов да подаде оставка

Проф. Михаил Константинов-1525408723.jpg

Ако някой от коалиционните партньори мине в опозиция, покрай тъч линията ...

23 окт. 2018 | 22:52

Кеворк Кеворкян: Време за изтребление

-1460718675.jpg

Българската политика не е в състояние да произвежда нито истинска свобода, нито ...

23 окт. 2018 | 07:42

Проф. Владимир Чуков: Случаят Джамал Хашоги размести пластовете в Близкия Изток

-1441791379.jpg

Журналистът се опитал да убеди Осама бин Ладен да се върне в Саудитска Арабия и ...

22 окт. 2018 | 14:50

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.