Орехов сладкиш с млечен карамел

5759 | 20 ян. 2015 | 16:00

Автор:


Необходими продукти

3 белтъка

3 жълтъка

150 г захар

180 г едро смлени орехи

20 г канела

1 ч.л. ванилия

За слоя с млечен карамел

1 консерва (от 394 г) млечен карамел

250 мл животинска сметана

1 шушулка ванилия или 1/3 ч.л. ванилова паста

За глазурата

100 г животинска сметана

100 г шоколад

20 г масло

За декорация

12 цели половинки от орехови ядки или смес от други ядки и сушени плодове (по възможност карамелизирани ядки)

 

Начин на приготвяне

 

1. Белтъците и половината от захарта се разбиват до твърд сняг.

2. В друга купа се смесват жълтъците и останалото количество захар. Ароматизират се с екстракта от ванилия.

3. Белтъците и захарта се смесват с жълтъците и другото количество захар. Размесват се внимателно. Добавят се орехите и галетата.

4. Тестото се насипва във форма за торта, застлана с хартия за печене. Пече се 15-20 минути в предварително включена на 180 градуса фурна. Щом изстине напълно, се прехвърля в съд за сервиране.

5. Сметаната се смесва с ванилията и се разбива. Карамеленото мляко се разбърква и се добавя към сметаната.

6. Кремът се сипва върху блата. Прибира се в хладилник.

7. За глазурата сметаната и маслото се смесват. Загряват се и се смесват с начупения шоколад. Сместа се разбърква и охлажда. Разпределя се върху тортата. Декорира се.


Още по темата

Коледен сладкиш с ягоди

-1419940162.jpg

24 дек. 2014 | 10:02

Ароматен тиквеник

Тиквеник-1419866669.jpg

18 дек. 2014 | 11:11

Френска селска торта

-1418663406.jpg

2 дек. 2014 | 12:07

Торта „Таралеж“

Торта Таралеж-1419866225.jpg

18 дек. 2014 | 13:03

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.