Градина

Орхидеята може и без торене, но иска много светлина

34601 | 29 март 2015 | 13:54

В природата се срещат над 30 000 вида

-1427637789.jpg-1427637847.jpg-1427637837.jpg

Как да отгледаме орхидеи? Имат ли нужда от торене и колко често трябва да се поливат? А защо понякога не цъфтят?


Малцина знаят, че орхидеята е нежна, но изключително издръжлива. Може да вирее с години без допълнително под­хранване и с по-редки поливки, но не си ли хареса мястото, ще дава листа, без да цъфти.

 

Има две основни групи - земни и въздушни, които в диво състояние растат по кората на дърветата и поемат влагата от атмосферата. Това е знак, че растенията не трябва да се преполиват и в домашни условия. Ако прекалявате с водата, корените се навлажняват прекалено, загниват и растението умира. Орхидеята обича висока въздушна влажност и достатъчно светлина, затова много хора държат саксийките си на перваза на прозореца и се радват на разкошни цветове.

 

Има и орхидеи като пантофката, които обичат по-сенчести места. Тези видове трябва да се пазят от преките слънчеви лъчи, които ги изгарят. Ще познаете дали растението е здраво по въздушните му корени - те трябва да са бели, месести и сочни. Ако сте прекалили с поливането, стават кафяви и сухи. Черните петна по листата също са сигнал за внимание. Те показват, че растението е нападнато от гъбна болест. Заболелият лист трябва да се отреже веднага, а мястото да се обработи с дървесна пепел, защото предотвратява гнилостните процеси.

 

Садят се в борови кори

 

За въздушните орхидеи е най-добре да бъдат засадени в надробени борови кори. Предварително те трябва да бъдат попарени, защото в тях често има яйца на вредители, ларви на пеперуда и червейчета, които могат да изядат цветовете. Те са любима храна и за голите охлюви. В домашни условия голите охлюви не са проблем, но в оранжериите са истинска напаст. Там като предпазна мярка стеблата на растенията се обвиват с памук. Коренищата от папрати са също класически субстрат за орхидеите. Това са корените на величествената осмунда в тропиците. За някои от видовете в саксията се прибавят още торф и полуизгнила широколистна листовка. Обикновено орхидеите се пресаждат на 2-3 г., две-три седмици след цъфтежа. Въздушните могат да се прикрепят и към по-голяма борова кора. Развиват се по-добре в керамични съдове, отколкото в пластмаса, която ги задушава. Продават се и специални саксии с дупки отстрани, за да могат корените им да излязат през тях.

 

На дъното на глинените съдове се прави дренаж с камъчета или натрошени керемиди, за да може излишната влага да изтича. През зимата поливките трябва да са по-оскъдни и по-рядко.

 

Важен за орхидеите е и въздухът. Той не бива да е застоял, затова е задължително помещенията, в които растенията се отглеждат, да се проветряват често. За подхранване на орхидеите се продават специални торове.

 

През лятото искат още по-специални грижи - прозорците на зимната градина или на остъкления балкон се отварят широко. В оранжериите подът се залива с вода, за да може тя да се изпарява и въздухът да бъде влажен. През лятото е добре да се къпят периодично 15-20 минути в кофа, леген или вана. Сутрешното слънце е най-полезно за тях.

 

Растението се смята за екзотично, но то живее в диво състояние и у нас. Нарича се салеп. Не е толкова красиво като орхидеите от тропиците, но има своето място в растителния свят и доказва, че това е един от най-разпространените видове. В природата се срещат над 30 хиляди вида орхидеи. От тях чрез селекция има създадени над 100 хиляди сорта, а всяка година се откриват по 600-800 нови растения в тропическите гори - на места, където човешки крак не е стъпвал.

 

В същото време растението е пример за т.нар. свещена геометрия - независимо от това дали цветовете му приличат на кацнала пеперуда или на паяк, на тръбички или чехълче, броят на венчелистчетата винаги е кратен на три. Всички имат по едно изменено венчелистче, наречено устна, в което се събира нектар и играе роля на площадка за кацане на насекомите.


От категорията

Иконата на световното кино Моника Белучи: В България се чувствах прекрасно

Кадър: Нова тв-1638697770.jpg

"Надявам се да се върна отново и да остана по-дълго, за да се свържа ...

5 дек. 2021 | 11:47

Нарастващата Луна ни зарежда с мощна енергия: какво да (не) правим до 18 декември

-1619500383.jpg

Луната ще прекара дните преди пълнолунието в съзвездието Близнаци. Това време е ...

6 дек. 2021 | 15:00

Принц Уилям слуша AC/DC, за да се настрои за работната седмица

-1604297571.jpg

Няма нищо по-хубаво от парчето Thunderstruck в понеделник сутрин, когато след ...

6 дек. 2021 | 15:54

Instagram блокира Санта Китана заради гола провокация
(Видео)

Instagram блокира Санта Китана заради гола провокация-1638545801.jpg

Приложението сложи X върху снимките на българката. Тя пуска нов профил.

3 дек. 2021 | 17:34