Ориз Биряни

Ориз „Биряни“

11021 | 23 дек. 2014 | 13:06

Ориз Биряни-1419872245.jpgФреди Бениамин-1419872270.jpg

Автор:


Фреди БЕНИАМИН: За кулинарното изкуство няма граници

 

Кулинарният майстор Фреди Бениамин, главен готвач на ресторант „Ашурбанипал“ в София, е днешният гост в „Гурме“. Иракчанинът избира България за свой дом преди повече от 10 години, като преди да стане виртуоз в кухнята, работи като калиграф на арабски, основно за рекламни табели. Фреди завършва курс за главен готвач по българска кухня, по-късно работи с българи в традиционно заведение, докато не решава да се върне към идеята за свой собствен иракски ресторант. Днес „Ашурбанипал“ е част от веригата на сдружението „Мулти Култи“, инициатива за обмен между интернационалните кухни, а Фреди е сред любимците както на
организаторите, така и на ценителите на вкусната храна, които посещават събитията и курсовете му. Бениамин, който е християнин, признава, че „българската култура е близка на иракчаните, затова не ни е трудно да
живеем заедно“. Сред предпочитаните ястия на Фреди от тукашната кулинария са шкембе чорбата, супата топчета, кавармата, пилето с ориз и свинското със зеле. „Кухнята няма граници“, допълва още Бениамин, който се опитва да пресъздаде в България всички иракски традиции, свързани с храненето. За читателите на „Преса“ космополитният майстор готвач предлага своя доказано апетитна рецепта


 

Ориз „Биряни“

Необходими продукти за 4 порции

 

1/2 кг ориз басмати
50-75 г възможно най-тънко фиде (гръцко или италианско)
125 г грах
2 моркова
10 г краве масло
1/2 ч.л. кимион
1/2 ч.л. канела
1/4 ч.л. кардамон
1/4 ч.л. куркума
1/4 ч.л. черен пипер
щипка къри
сол на вкус
олио
шепа сурови бадеми
шепа тъмни стафиди
щипка канела
щипка кардамон
1 яйце
1 средно голям картоф

 

Начин на приготвяне

 

1. Оризът се измива много добре със студена вода, след което се изсушава за 15 минути.
2. В тенджера се слагат олиото и маслото и щом станат достатъчно горещи, към тях се прибавя натрошеното на ситно фиде. Температурата се намалява и пърженето
продължава до получаване на светлокафяв цвят.
3. След няколко минути се слага почистеният ориз. Подправя се с канелата, кимиона, кардамона, куркумата и черния пипер.
4. Морковите се настъргват на едро ренде и се добавят към останалите продукти заедно с граха. Налива се гореща вода на ниво 2 см над ориза. Посолява се и тенджерата се оставя похлупена 10-15 минути, без да се разбърква. После се
отхлупва и се разбърква много леко и само отгоре.
5. След още 20 минути оризът вече може да се разбърка изцяло и да се опита - целта е да е сух, на зърна и в никакъв случай мазен. Ако има нужда, се оставя още 5-10 минути.

6. За украсата на ястието яйцето се сварява твърдо. Картофът също се сварява.
Стафидите се накисват в гореща вода за около 30 минути. Бадемите се попарват за секунди и се обелват. След това се разрязват на две по дължина и се запържват в сгорещеното олио.
7. В същата мазнина се запържват и стафидите с щипка канела и кардамон. Следва
запържването в същия съд на яйцето до златисто.
8. Оризът се поднася в чиния, а върху него се разпределят запържените бадеми и
стафиди, нарязаното на 4 яйце и нарязаните на ленти варени картофи.


Още по темата

Пълнени чушки с картофи

-1418748665.jpg

11 дек. 2014 | 10:00

Боб по манастирски

-1418749887.jpg

11 дек. 2014 | 07:00

Кускус с агнешко и зеленчуци

-1418744436.jpg

10 дек. 2014 | 12:00

Да свикваме с ориза като основно ястие

-1601.jpg

Инфлацията – най-опасната опозиция на всяка власт

17 авг. 2012 | 11:15

Севиче

Севиче-1419862521.jpg

17 дек. 2014 | 13:10

Свинско филе в панчета с пюре

-1418751784.jpg

16 дек. 2014 | 18:00

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.