Кадър: YouTube

От студиото си в Маастрихт той се обръща към народа на български: Българи, честит празник на буквите!

Андре Рийо поздрави България с "Върви, народе възродени"

1966 | 23 май 2019 | 13:30

Холандският цигулар и диригент ще изнесе два концерта у нас. Билетите за първоначално обявената дата, 8 юни, са разпродадени напълно, а поради големия интерес е обявена и втора дата - 9 юни, за която билети все още има


Известният холандски цигулар и диригент Андре Рийо и неговият оркестър "Йохан Щраус" поздрави българската публика  по слумай 24 май, Деня на славянската писменост и култура.

 

Кралят на валса е подготвил специален аранжимент на химна „Върви, народе възродени”, който изпълнява със своя оркестър „Йохан Щраус" в студиото си в Маастрихт. 

 

Изпълнението е записано на видео и в началото му виртуозният музикант поздравява българите с думите:  "Здравейте, българи! Честит празник на буквите!".

 

След което започва и самото изпълнение, за което Рийо прави специален аранжимент, в който водещата мелодия се изпълнява от флейтата.

 

Това не е първият подобен жест от страна на Краля на валса към почитателите му у нас. Само преди няколко месеца той публикува и изпълнение на българския химн по повод националния празник 3 март.

 

Рийо вече 30 години обикаля света с оркестъра си, в който участват 60 музиканти от 35 националности. Често той се интересува предварително от страните, в които му предстои да изнесе концерти.

"Той проучва, разпитва, допитва се до музиканти, подготвя се, за да направи на всяка сцена своето персонално обръщение към всяка аудитория. Известен е, че на концертите си винаги изпълнява някое местно произведение, което е близко до душата на слушателите", допълват BG Sound Stage - организаторите на неговите гостувания в България, които предстоят на 8 и 9 юни в зала "Арена Армеец" в София.

 

В оркестъра на Рийо вече 23 години свири и българката Кремена Минева, която вероятно му помага в проучванията за България.

 

Организаторите на предстоящия концерт на Рийо у нас допълват, че билетите за първоначално обявената дата 8 юни са разпродадени напълно, а поради големия интерес е обявена и втора дата - 9 юни, за която билети все още има.

 

 Оркестърът на Андре Рийо изпълнява "Върви, народе възродени" в навечерието на 24 май (Видео)

Холандският цигулар и диригент ще изнесе два концерта у нас. Билетите за първоначално обявената дата, 8 юни, са разпродадени напълно, а поради големия интерес е обявена и втора дата - 9 юни, за която билети все още има

От категорията

Петър Стоянов награди ученички от село Черноочене за разтърсващо проучване за Възродителния процес
(Видео)

Всички наградени в 11-ото издание на Националния исторически конкурс.
Снимки Антон и Божидар Маркови-1561215063.jpg

Таня Еленска от Сливен, чиито ученици са печелили първата и десетата надпревара ...

22 юни 2019 | 18:19

Премиера на книгата на Румен Стоичков „Ожадняла река” ще се състои в Столична библиотека
(Видео)

Румен Стоичков „Ожадняла река”-1561450720.jpg

Авторът е завършил специалностите „Българска филология“ и „История“ в Софийския ...

25 юни 2019 | 11:18

Матей Стоянов ще представи за пръв път своя „Незапочнат роман“ в Столична библиотека
(Видео)

Матей Стоянов ще представи за пръв път своя „Незапочнат роман“ в Столична библиотека-1561365598.jpg

Писателят е автор на много текстове за песни, на няколко поетични и ...

24 юни 2019 | 11:39

Gega New представя

„Прочутите оперни гласове на България“ с албум на Юлия Винер-Ченишева
(Видео)

„Прочутите оперни гласове на България“ с албум на  Юлия Винер-Ченишева-1561366842.jpg

Сопраното покорява Европа с репертоар на три езика

24 юни 2019 | 11:59

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.