Кадър: YouTube

От студиото си в Маастрихт той се обръща към народа на български: Българи, честит празник на буквите!

Андре Рийо поздрави България с "Върви, народе възродени"

2129 | 23 май 2019 | 13:30

Холандският цигулар и диригент ще изнесе два концерта у нас. Билетите за първоначално обявената дата, 8 юни, са разпродадени напълно, а поради големия интерес е обявена и втора дата - 9 юни, за която билети все още има


Известният холандски цигулар и диригент Андре Рийо и неговият оркестър "Йохан Щраус" поздрави българската публика  по слумай 24 май, Деня на славянската писменост и култура.

 

Кралят на валса е подготвил специален аранжимент на химна „Върви, народе възродени”, който изпълнява със своя оркестър „Йохан Щраус" в студиото си в Маастрихт. 

 

Изпълнението е записано на видео и в началото му виртуозният музикант поздравява българите с думите:  "Здравейте, българи! Честит празник на буквите!".

 

След което започва и самото изпълнение, за което Рийо прави специален аранжимент, в който водещата мелодия се изпълнява от флейтата.

 

Това не е първият подобен жест от страна на Краля на валса към почитателите му у нас. Само преди няколко месеца той публикува и изпълнение на българския химн по повод националния празник 3 март.

 

Рийо вече 30 години обикаля света с оркестъра си, в който участват 60 музиканти от 35 националности. Често той се интересува предварително от страните, в които му предстои да изнесе концерти.

"Той проучва, разпитва, допитва се до музиканти, подготвя се, за да направи на всяка сцена своето персонално обръщение към всяка аудитория. Известен е, че на концертите си винаги изпълнява някое местно произведение, което е близко до душата на слушателите", допълват BG Sound Stage - организаторите на неговите гостувания в България, които предстоят на 8 и 9 юни в зала "Арена Армеец" в София.

 

В оркестъра на Рийо вече 23 години свири и българката Кремена Минева, която вероятно му помага в проучванията за България.

 

Организаторите на предстоящия концерт на Рийо у нас допълват, че билетите за първоначално обявената дата 8 юни са разпродадени напълно, а поради големия интерес е обявена и втора дата - 9 юни, за която билети все още има.

 

 Оркестърът на Андре Рийо изпълнява "Върви, народе възродени" в навечерието на 24 май (Видео)

Холандският цигулар и диригент ще изнесе два концерта у нас. Билетите за първоначално обявената дата, 8 юни, са разпродадени напълно, а поради големия интерес е обявена и втора дата - 9 юни, за която билети все още има

От категорията

Дили Бозаджиева представи в Доха българските традиции с картини от вълна

Дили Бозаджиева представи в Доха  българските традиции  с картини от вълна-1568881284.jpg

Посланик Метин Казак и художничката посрещнаха видни гости в културното селище ...

19 септ. 2019 | 11:20

Започнаха XV-ите Национални културни празници „Албена 2019"

Започнаха националните културни празници "Албена 2019"
-1568816707.png

На 18 септември групата писатели, водена от издателя чл. кор Иван Гранитски ще ...

18 септ. 2019 | 15:51

Иван Гранитски: "Записки върху Записките" на Любомир Котев е едно увлекателно духовно пътешествие

-1558446330.jpg

Духовното търсачество постоянно тласка този автор към художествените и ...

20 септ. 2019 | 13:22

Иван Гранитски: Художникът воин Николай Хайтов

-1567672813.png

Ако внимателно прочетем дневниците на Хайтов, ще видим, че тяхното значение не ...

20 септ. 2019 | 13:06

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.