Общият тонаж и обем на пратката е 4043 тона и 8857 куб. метра

Основното оборудване за строителството на АЕЦ „Белене“ е доставено в България

2662 | 11 авг. 2017 | 12:48

Маршрутът на доставката е: ПАО „Ижорски заводи“ - АО „Морско пристанище Санкт Петербург“ - пристанище Констанца, Румъния – специализиран кей (пристанище) на АЕЦ „Белене“, – площадка за съхранение на АЕЦ „Белене“


Договорът между ООО „Инкотек Карго“ и АО „Атомстройекспорт“ за организиране на доставката на оборудването до Република България за строителството на АЕЦ „Белене“ е сключен на 18 януари 2017 г. Обхватът на доставката е за: 218 места (гнезда за оборудването), 4043 тона, 8857 куб м, в това число 33 броя извънгабаритни тежки съоръжения. Това съобщава на страницата си energyland.infо, цитиран от 3e-news.

Маршрутът на транспортиране е както следва: ПАО „Ижорски заводи“ - АО „Морско пристанище Санкт Петербург“ - пристанище Констанца, Румъния – специализиран кей (пристанище) на АЕЦ „Белене“, България – площадка за съхранение на АЕЦ „Белене“.

Срок доставката на целия обем до крайния пункт е: не по-късно от 31 март 2017 г., т.е. 70 дни от датата на подписване на договора цялата партида трябва да бъде предадена на получателя до крайната дестинация.

Извозването на партидата започна на 20 януари 2017 г. от Ижорски заводи до пристанището в Санкт Петербург.
Според информацията, транспортирането на корпуса на реактора от територията на завода до пристанището е било осъществено чрез използването на специално хидравлично устройство.

Параметрите на влака (дължина 90 метра, маса – над 600 тона) са били съобразени с терминала за доставка на корпуса до пристанището в Санкт Петербург.

Корабът е пристигнал на 16 март 2017 г. в пристанище Констанца, извършени са митническите процедури и са започнали дейностите по претоварване от превозващият речен транспорт към съответният необходим за извозването на толкова тежко оборудване транспорт. За целта са били задействани 6 речни баржи, подготвени за транспортиране на тежкотоварното оборудване.

В периода 22 – 28 март 2017 г. е завършена работата по претоварването на партидата от баржите до кея на АЕЦ „Белене“, осъществено е транспортирането до площадката за съхранение и е извършено предаването на товара на получателя.

В резултат на това целият обем на товара е доставен до крайното местоназначение в рамките на необходимото време, условията на договора са изпълнени, коментари няма, пише изданието.

Припомняме, че в началото на юни от българска страна коментираха, че всички доставки трябва да пристигнат на площадката на АЕЦ „Белене“ до средата на месец септември. Продължава да е неясно как и срещу каква сума ще е консервирането, което трябва да се извърши в най-кратък срок и по технология на производителя.

Първоначално бе съобщено, че НЕК ще води преговори с руската страна за сключване на договор за консервация на територията на площадката, като остана висящ въпроса и за цената. Българската страна каза, че исканата от руските експерти цена е висока и, че води преговори за намаление, но конкретни стойности не бяха оповестени. Експерти коментираха още през юни, че цената ще е и в зависимост от времето за консервиране на оборудването, за което е бил обсъждан срок от 1 – 2 години. Те обаче поставиха и въпроса „откъде българската страна знае, че цената за консервиране на оборудването е висока“, предвид сложните процедури за запазване в състояние, в което то да работи. Като пример дадоха продажбата на руската страна на първото оборудване за централата.

 


От категорията

Правителството решава утре да подаде документи за влизане в банковия съюз на ЕС

Министърът на финансите Владислав Горанов. Снимка: Архив-1525430591.jpg

Миналата седмицата Еврогрупата подкрепи България в желанието й да се присъедини ...

17 юли 2018 | 16:41

Порожанов към стопаните на заразените с чума животни: Не си мислете, че на мен ми е лесно

Министър Румен Порожанов-1505885887.png

Правя всичко възможно за максимално обезщетение на ощетените животновъди, ...

14 юли 2018 | 18:11

Животновъди в Ямболско протестират срещу евтаназията на добитък

Снимка: бТВ-1531558867.jpg

Земеделският министър Румен Порожанов обеща обезщетение между 150 и 225 лв. на ...

14 юли 2018 | 11:59

Искат мерки срещу сивата икономика

-1529991091.jpg

Асоциацията обединява 41 мултинационални нефтопреработвателни компании от ЕС, ...

17 юли 2018 | 12:52

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


yan


13 авг. 2017 | 20:14Остава централата да заработи и България да празнува евтиния ток.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Сурвакар Балкански


13 авг. 2017 | 04:56Новината е добра ! Платили сме оборудването и то коректно е дошло от Русия !Сега наред е Правителството и Парламента ни за да реши ,търсим ли чужд инвеститор съмостоятелен или и с минимално държавно участие за строежа на АЕЦ! Видяхме цената на тока от ветрогенератоорите ,и от слънчевите панели и заедно с положителните страни на тази ел.енергия се убедихме и от нейните недостатъци .Китай очаква да го потърсим отново !


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.