От прокуратурата разкриха подробности за ареста на ЛиЛана и брат ѝ

От обвинението проверяват връзките на певицата и брат й с Васил Божков

Спецпрокуратурата обвини ЛиЛана и още 4 души за злоупотреби с евросредства

7539 | 26 апр. 2020 | 11:49

Според събраните доказателства групата е действала от 2016 г. Няколко фирми, контролирани от певицата, са усвоявали средства по програмата, декларирайки покупка на един и същ софтуер от юридическо лице, регистрирано в чужбина


На 25 април 2020 г. Специализираната прокуратура повдигна обвинения на пет лица за участие в организирана престъпна група за незаконно усвояване на европейски средства по програма „Иновации и конкурентноспособност“.

Те са задържани на 25 април 2020 г. при специализирана операция на СДВР и ДАНС, под ръководството и надзора на Специализираната прокуратура. При извършените действия по разследването от следователи от отдел „Следствен“ при Специализираната прокуратура са иззети сървъри, компютри и други доказателства за престъпната дейност.

Според събраните доказателства групата е действала от 2016 г. Няколко фирми, контролирани от нея (повечето от които без реална стопанска дейност), са усвоявали средства по програмата, декларирайки покупка на един и същ софтуер от юридическо лице, регистрирано в чужбина - което също не е осъществявало търговска дейност. Реално софтуерът е бил придобит с финансиране по европрограмата от действащо българско дружество, което го е предоставило за „ползване“ на разследваните фирми.

На трима от обвинените за участие в групата е наложено задържане до 72 часа. Днес, 26 април 2020 г., Специализираната прокуратура ще поиска от Специализирания наказателен съд да определи мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за всеки от тях. На другите двама обвинени са взети парични гаранции.

Припомняме, вчера певицата Лиляна Деянова (известна като ЛиЛана), брат ѝ Александър Деянов (бийтбоксърът SkilleR) и още трима души бяха арестувани при операция на Специализираната прокуратура. През последните години Лилана се появява в публичното пространство не като поп изпълнител, а като технологичен предприемач. Тя презентира платформата на Агенция "Пътна инфраструктура" за информация в реално време за катастрофи и ремонти, а освен това е в съвета на директорите на тол оператора "Телетол". Отново с нея е свързана и платформата за подаване на сигнали за нередности civi.bg.


От категорията

Среднощна гонка в центъра на София завърши с тежка катастрофа

Тежкият инцидент завърши с двама откарани в болница Снимка: БНТ-1642330780.jpg

Инцидентът е станал на кръстовището на бул. "Васил Левски" и бул. ...

16 ян. 2022 | 12:59

КПКОНПИ е осъдена да плати над 186 000 лв. по загубено дело

Годишният бюджет на КПКОНПИ е около 19 млн. лв., които отиват предимно за персонал-1640096652.jpg

В годишните доклади на КПКОНПИ няма данни за разноските, които комисията е ...

15 ян. 2022 | 16:58

Разчленен човешки труп е открит в парк “Въртопо” в София

На мястото тече оглед от криминалисти.-1569933100.jpg

На мястото тече оглед от криминалисти. Пълно е с униформени служители, които ...

15 ян. 2022 | 14:18

Постоянен арест за обвиняемия за убийството на Илиян Илиев в кв. "Люлин"

СГС наложи най-тежката мярка за неотклонение - "задържане под стража", на 23-годишния Денис Мустафа Камал Ал Гази

Снимка Ладислав Цветков, БТВ-1642171072.png

След двудневно укриване във вторник младият мъж сам се предаде в полицията

14 ян. 2022 | 16:36