Снимки: http://pretsedatel.mk

Приятелството ни е основано на споделени ценности за мир, свобода и демокрация, отбеляза македонският президент

От срещата Пендаровски–Помпео: Македония ще продължи тясното сътрудничество със САЩ (СНИМКИ, ВИДЕО)

1755 | 4 окт. 2019 | 17:47

Американският държавен секретар повтори, че подкрепата на САЩ за задълбочаване на приятелството между двете страни ще продължи и в бъдеще

Снимки: http://pretsedatel.mk-1570200464.jpg-1570200480.jpg-1570200450.jpg

Днес във "Вила Биляна" в Охрид президентът на Македония Стево Пендаровски прие държавния секретар на САЩ Майк Помпео, съобщиха от кабинета на президента, цитирани от македонското електронно издание Press 24 и Агенция "Фокус".

Президентът Пендаровски заяви, че посещението на държавния секретар на САЩ Помпео в изключително важен за страната период е потвърждение на приятелството между САЩ и Северна Македония, основано на споделени ценности за мир, свобода и демокрация.

„Съединените щати са нашият стратегически партньор след независимостта ни. Подкрепата на САЩ е от решаващо значение за реформата в отбраната и трансформацията на нашата армия, за да отговори на критериите за членство в НАТО. Чрез програмите за развитие САЩ ни помогнаха да укрепим институциите, върховенството на закона, да проведем съдебната реформа, да укрепим гражданския сектор и медиите, както и да подкрепим благоприятен бизнес климат за търговия между двете страни ", каза президентът.

Президентът Пендаровски благодари за постоянната подкрепа на САЩ във време, когато страната решава сложни проблеми на вътрешната стабилност, както и постигането на компромис по време на дългогодишния спор за името с Гърция в духа на добросъседските отношения и регионалното сътрудничество.

„Северна Македония ще продължи да работи в тясно сътрудничество със САЩ. Считам, че в следващия период, в който Северна Македония трябва да стане 30-тата страна-член на НАТО и да започне преговори за присъединяване към Европейския съюз е необходима засилена подкрепа от страна на САЩ, "каза президентът Пендаровски.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео благодари за топлото посрещане в Северна Македония, която посещава като част от обиколката си в Италия, Черна гора и Гърция. Той повтори, че подкрепата на САЩ за задълбочаване на приятелството между двете страни ще продължи и в бъдеще, което е важно не само за Република Северна Македония, но и за стабилността и сигурността на целия регион.

 От срещата Пендаровски–Помпео: Македония ще продължи тясното сътрудничество със САЩ

Американският държавен секретар повтори, че подкрепата на САЩ за задълбочаване на приятелството между двете страни ще продължи и в бъдеще

От категорията

Еврокомисията препоръчва да отпадне мониторинга над България

-1527279632.jpg

За пълното отпадане на наблюдението обаче е нужно решение както на Европейския ...

21 окт. 2019 | 16:49

Разбунтували се мигранти подпалиха коли и раниха двама полицаи в Малта

Разбунтували се мигранти подпалиха коли и раниха двама полицаи в Малта-1571680400.jpg

До насилието се стигнало, когато мигрант от нигерийски произход, видимо пиян, ...

21 окт. 2019 | 20:36

Тръмп: Никога не сме обещавали на кюрдите, че ще останем 400 г. в Сирия

-1571121573.jpg

Президентът на САЩ заяви, че не е искал да остави никакви американски военни в ...

21 окт. 2019 | 22:08

В талефонен разговор

Путин и Макрон се разбраха за Сирия - продължаване на настоящото примирие!

Путин и Макрон се разбраха за Сирия - продължаване на настоящото примирие!-1571682279.jpg

Президентите се върнаха към обсъждането на подготовката за бъдещата среща на ...

21 окт. 2019 | 21:23

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


г-н Никой


4 окт. 2019 | 17:59Многу романтично! Дали ги подготвивте парите за НАТО или прво треба да го продадете мебелот?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.