Доц. Бони Петрунова, зам.-министър на културата

Доц. Бони Петрунова, зам.-министър на културата:

От туризъм да пълним фонд за паметниците

6175 | 17 февр. 2015 | 13:00

Доц. Бони Петрунова, зам.-министър на културата-1424111816.jpgДоц. Бони Петрунова, зам.-министър на културата-1424111826.jpg

- Доц. Петрунова, вчера се откри изложбата „Българска археология 2014“, която събира рекорден брой обекти. С каква сума ще се търсят съкровища тази година?
- Отпуснати са обичайните 500 хил. лева, но аз ще търся допълнителни. Миналата година Велислава Кръстева успя да издейства към 3 млн. лв., но аз не съм партийно лице и няма при кой политик да отида. Подновихме обаче критериите, по които ще се разпределят средствата, така че да не стане както през 2014 г. - по малко за твърде много обекти.

 

- Кои обекти ще са във фокуса на този археологически сезон?
- Основно средствата ще бъдат насочени към старите столици, важни римски градове и обекти, включени в общински проекти. Кой колко ще получи, ще реши комисия, включваща учени от БАН, университети, музеи и специалисти от министерството. Отсега съм сигурна, че отново ще има недоволни, а и трябва да останат средства за поддръжка.

 

- Тези дни отбелязахме 100 дни от началото на кабинета. Кои са вашите приоритети сега?
- Смятам, че трябва да се създаде специален фонд, в който от различни такси да се събират средства за съхранение и поддържане на паметниците. Нямам предвид нов данък върху българите, а примерно да се взема някаква сума от всеки чужденец, който влиза у нас. Това се практикува в редица страни, защото се предполага, че дори и по бизнес да пътува човек, ще мине да види някоя старина. А опазването и проучването на обектите струва много и не е редно винаги да чакаме пари от бюджета.

 

- Към Министерството на културата ли трябва да е този фонд според вас?
- Не е задължително. Може да е междуведомствен или към финансовото министерство. Важното е да се възпитава бизнесът, че освен да печели от култура, трябва и да я подпомага. Когато в някоя община археолозите кажат А с разкриването на важна крепост, да се продължи с Б, като се уреди инфраструктурата, за да се привлекат посетители.

 

- Създаването на фонда не е ли свързано с поправки в Закона за културното наследство?
- Да, но в този закон и бездруго има клаузи, чието подновяване не търпи отлагане. Не съм феята на зъбките и не мога с магическа пръчка да променя всичко, но ако се преструктурират определени части, нещата ще тръгнат към по-добро.

 

- Как планирате да се извършат промените?
- Първоначалната ми амбиция беше цялостно да се пренапише законът, но такива опити са правени и преди, само че без резултат. Искам думата най-напред да имат експертите, те да осмислят промените. Смятам отделни групи да разработват части от закона - само за археология, други - за колекционери, трети - за музеи и т.н. Накрая да сглобим цялото и да го консултираме с юристи. Това ще отнеме повече време, но се надявам до средата на годината да имаме готов текст.

 

- Коя е най-належащата промяна според вас?
- Една от тях е финансирането на държавните музеи, които вече са десет. Скандалът със съкращенията можеше да се избегне. В министерството не се радваме, че трябваше да намаляваме щата, направихме го по принуда и заради вече приет бюджет. Може би трябва да оставим държавните музеи да разполагат със собствените си приходи от билети и изложби, за да видим кой на какво е способен.


 


От категорията

Турски фотограф обучава българчета да снимат Желязната църква в Истанбул
(Галерия)

Снимка на Кенан Кахраман-1542296150.jpg

Курсът по “Кино и телевизия” на Стилиян Иванов българското училище в турския ...

15 ноем. 2018 | 17:32

Награждават изключителни българи в Световния ден на добротата
(Галерия)

Владимир Пенев и Николай Младжов-1542042084.jpg

Галерията на Ники Младжов – домакин на церемонията

12 ноем. 2018 | 19:00

„Корабът с алените платна” на Александър Грин - апотеоз на мечтите, вярата в доброто и любовта
(Галерия)

„Корабът с алените платна” -1542357498.jpg

Отчасти познато на българската публика, творчеството на Грин включва ...

16 ноем. 2018 | 10:37

Елвис Пресли ще получи американския Президентски медал на свободата
(Галерия)

-1485256883.jpg

На церемонията на 16 ноември ще бъдат отличени още седем души, сред които ...

12 ноем. 2018 | 10:18

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.