Откраднатият портрет на Стефан Данаилов от изпълнението му в "Пигмалион"

За 60-ата си годишнина Божидар Марков представи „72 мига от театъра”

Откраднаха Стефан Данаилов от Народния

6653 | 2 ян. 2018 | 18:39

Фотографът на първата ни трупа показва изумителни и вълнуващи сцени от различни спектакли и издебнати кадри от репетиции

Откраднатият портрет на Стефан Данаилов от изпълнението му в "Пигмалион"-1514911873.jpgХайгашот Агасян, Михаил Петров и Георги Мамалев се забавляват пред снимките на красиви актриси -1514911834.jpgГеорги Мамалев се забавлява със снимките си-1514911653.jpgФотографите Божидар Марков и Евгени Димитров разглеждат изложбата-1514911628.jpgБожидар Марков с певицата Диана Дафова-1514911589.jpgХайгашон Агасян бе сред гостите-1514911540.jpgРумен Статков поднесе на фотографа нежов шарж-1514911517.jpgБожидар Марков, д-р Светлана Пенчева, Цветан Николов, Мирела Иванова на откриването на изложбата-1514911481.jpgЙорданка Кузманова и д-р Светлана Пенчева-1514911391.jpgАктрисите Вяра Табакова и Живка Ганчева-1514911292.jpg

Откраднаха Стефан Данаилов от Народния театър! Разбира се, не самият актьор, който завинаги е свързан с първата ни трупа, а негова рамкирана снимка от изложбата „72 мига от театъра” ден преди да бъде открита самата експозиция. Другата изчезнала фотография е на Андреа Баташов. Слава Богу фотографът Божидар Марков е имал време да направи нови копия, за да бъде пълна историята за последните 24 години на театъра, която той разказва с творбите си.

 

Авторските му фотоси представляват мигове, уловили образи, роли, лица, емоции и магията на театъра от спектакли и репетиции, мигове на отдих и забавление пред и зад кулисите. Изложбата бе открита във фоайето на Втори балкон от Божидар Марков, заместник-директора на Народния театър Цветан Николов и драматурзите д-р Светлана Панчева, Мирела Иванова и проф. Валери Тодоров, съвместно с Евгени Димитров, собственик на агенция „Булфото”.  Поводът – 60-ата годишнина на фотографа на Народния театър.

 

Тържеството за откриването на изложбата уважиха: проф. Любомир Каралеев, Диана Дафова, художникът Румен Статков (почел рожденика с шарж), композиторът Хайгашот Агасян, журналистките Магдалена Гигова, Людмила Първанова, Нина Норд, Деси Цонева, продуцентката на конкурси за красота Меги Савова, първата Мисис Баба Капка Амзин с половинката си  Явор Цаков, актьорите Георги Мамалев, Михаил Петров, Ева Тепавичарова, Вяра Табакова, Ева Данаилова, Йорданка Кузманова, Живка Ганчева, много приятели и колеги на Божидар Марков, „герои” на неговите фотографии, художници, университетски преподаватели и хора от театъра. 

 

Ето част от словото на д-р Светлана Панчева, драматург на Народния театър:

Веднага искам да кажа, че присъствате на една наистина необичайна фотоизложба. Защото изложбата на Божидар Марков, посветена на неговата хубава кръгла годишнина, показва и доказва, че когато един фотограф е посветил времето, мислите и стремежите си на красивото, на търсенето и запечатването на неуловимите мигове на творческо вдъхновение, той може да събере и да покаже повече от 72 уникални кадъра. Необичайният характер на тази експозиция се състои в това, че тя е представя единствено и само театрална фотография – един специфичен и изискващ много вкус и добро око жанр. А Божидар Марков гледа театъра с добри очи.

А това, че през всичките, близо 30 години, посветени на рекламната, модната и театрална фотография, Божидар Марков вижда и улавя красотата е най-сигурното доказателство, че множеството отличия и награди от различни български и международни конкурси и форуми, с които е отличен, са напълно заслужени и естествени за неговото виждане на света и хората на изкуството.

 

Изложените тук фотографии са специални, не само защото показват отлитащите във времето мигове на живото общуване на актьорите с публиката, на щастливите моменти на партньорство на сцената, но и защото съхраняват моментите на творческо просветление и улавят ритъма и духа на театралното представление. А това е особено важно и ценно, защото, както е известно, изкуството на театъра по самата си същност е изкуство на живата и непосредствена комуникация между сцена и зала, но също така и изкуство на мига. Защото всяка вечер публиката е различна и взаимодействието на актьорите с нея е различно, така че едно представление никога не е едно и също.

 

И точно затова тези 72 кадъра са безценни свидетелства за живота, за размислите, за радостите и ако щете за страховете и тревогите на актьорите, изправени пред момента на срещата си с публиката, във моментите на радост от творчеството, или сред умората и удовлетворението след спектакъл.

 

Ако се вгледате в лицата на тези фотографии, ще видите не само уникални портрети, но и забележителни моменти на истина за живота и за творчеството.

 


От категорията

Наградите са добра мотивация да продължаваме напред

Бану Съваджъ с наградата и с продуцента Месут Улуташ
Снимка Лъчезар Лозанов-1521653154.jpg

Интервю на Августа Манолева специално за Епицентър.лг

21 март 2018 | 19:55

Камджалов дирижира Токата на Ненов в Катар

-1521143625.jpg

Под палката на диригента, който превръща партитурите в математически формули, ...

21 март 2018 | 21:55

Кръстиха астероид на Васил Левски

-1500295434.jpg

Международният астрономически съюз одобри предложените от наши астрономи имена ...

21 март 2018 | 13:37

Вижте номинираните за Награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев” 2018
(Видео)

Вижте номинираните за Награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев” 2018-1521580077.jpg

Пет изгряващи звезди от различни арт сфери в борба за престижното отличие

20 март 2018 | 23:06

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


2018