Анализатори прогнозират рязко влошаване на показателите на германската икономика

Отлив на инвеститори от Германия заради ескалацията на търговската война между Китай и САЩ

1685 | 14 май 2019 | 14:48

Немската статистика ще представи в сряда предварителната си оценка за БВП на страната през първото тримесечие


Рязко влошаване на показателите на германската икономика през следващите месеци, прогнозират икономисти и анализатори заради търговското напрежение между САЩ и Китай. Това вероятно ще доведе до ново засилване на несигурността за немския износ, показва последно проучване на центъра за европейски икономически изследвания Zew, предаде БНР.

Индексът на базирания в Мюнхен изследователски институт Zew, измерващ бъдещите икономически очаквания в Германия за следващите шест месеца, се срина през май с цели 5,2 пункта до - 2,1 пункта от 3,1 пункта през април и очаквания за негово подобрение до 5,0 пункта. По този начин индексът остава далеч под неговото осредненото дългосрочно ниво от 22,1 пункта и се върна обратно на негативна територия, след само месец по-рано той излезе на позитивна територия за пръв път от март 2018-а година насам.

Самият индекс отскочи през последните месеци с почти 28 пункта от многогодишното дъно от октомври 2018-а година на ниво от - 24,7 пункта (най-ниско негово ниво от август 2012-а година), но негово рязко влошаване през май сякаш поставя под въпрос тази позитивна тенденция. В същото време индексът, определящ оценките на инвеститорите за текущите условия в Германия, нарасна през май с 2,7 пункта до 8,2 пункта от 5,5 пункта месец по-рано и очаквания за по-скромно повишение до 6,3 пункта.

Подобряването на германското производство и износ, както неотдавнашните доста силни предварителни оценки за растежа на БВП на еврозоната през първото тримесечие, засилиха надеждите, че и икономика на Германия ще отбележи по-силна от очакваното експанзия в началото на годината.

Немската статистика ще представи в сряда предварителната си оценка за БВП на Германия през първото тримесечие, като анализатори и икономисти очакват водещата европейска икономика да нарасна с 0,4% след стагнация (нулев растеж) през последното тримесечие на 2018-а година.

"Влошаването на ZEW индикатора на икономическите нагласи в бъдеще обаче показва, че експертите на финансовите пазари продължават да очакват ограничен растеж на германската икономика през следващите шест месеца", коментира днешните данни президентът на института ZEW професор Ахим Вамбах и допълни: "Последната ескалация в търговския спор между САЩ и Китай отново повишава несигурността по отношение на германския износ, който по принцип е ключов фактор за растежа на брутния вътрешен продукт".

Според днешното проучване на института Zew, очакванията на експертите на финансовите пазари относно икономическото развитие в цялата еврозона също бележат рязко влошаване, като съответният индекс на бъдещите очаквания се понижи през май до - 1,6 пункта от 4,5 пункта през април, докато индикаторът за текущата икономическа ситуация в региона се подобри за пръв път от шест месеца насам, нараствайки до - 7,0 пункта от - 13,2 пункта през април.

 


От категорията

Караниколов предлага научната и развойната дейност да бъдат освободени от данък "печалба"

Емил Караниколов-1552235082.jpg

Министърът на икономиката приема идеята за диференцирана ставка на ДДС за някои ...

18 юни 2019 | 20:16

МРРБ: 587 договора за над 2,5 млрд. лв. се изпълняват по Оперативна програма „Региони в растеж“

Зам.-министърът и ръководител на управляващия орган Деница Николова участва в 14-тото заседание на Комитета за наблюдение на европейската програма. Снимка МРРБ-1560866990.jpg

Нови над 11,5 млн. лв. отиват в малките общини за енергийна ефективност на ...

18 юни 2019 | 17:06

400 млн. лв. кредити за бизнеса е отпуснала ББР през 2018 г.

Снимка Канал 3-1560853800.jpg

Банката развива устойчиво портфейла си като поддържа най-високите нива на ...

18 юни 2019 | 13:29

АПИ: Отварят се офертите за полагането на хоризонтална маркировка по републиканските пътища

-1541944630.jpg

Общата индикативна стойност на обществената поръчка за 6-те позиции е 63 000 ...

18 юни 2019 | 09:29

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.