Дамаск вече прехвърлял танкове и друга бронетехника в района

ПКК и Башар Асад са преговаряли за съвместна операция в Идлиб

3458 | 11 авг. 2018 | 17:51

Кюрдите трябвало да предоставят 6000 бойци за настъпателната операция срещу въоръжената опозиция


Представители на „Работническата партия на Кюрдистан“ (ПКК) и вишестоящи военни от сирийското правителство наскоро са се срещали в хотел „Четири сезона“ в Дамаск, за да се договорят за евентуална съвместна настъпателна операция в северозападния сирийски регион Идлиб, пише електронното издание на турския вестник Yeni Safak, цитирано от Агенция "Фокус".


Според данните на изданието, съпредседателят на ПКК Илхам Ахмад, главнокомандващият разузнавателното управление на сирийските военновъздушни сили Джамил Хасан и специалният съветник по сигурността на Башар Асад Али Мамлук са провели среща, на която е трябвало да постигнат споразумение, в рамките на което Африн да бъде предаден на кюрдите, които от своя страна да предоставят шест хиляди бойци на сирийското правителство за съвместна настъпателна операция в Идлиб.


„Йени Шафак“ отбелязва, че Дамаск вече подготвя настъплението в провинцията и вече започна да провежда малки операции в южната част на Идлиб, ускори прехвърлянето на войските си и вече е разположил десетки танкове, бронирани машини и средства за изстрелване на ракети, като активна помощ за това оказват подкрепяните от Иран шиитски милиции.


Вестникът припомня, че разположеният до турската граница сирийски регион е в ръцете на въоръжената опозиция от 2015 година.
В изказване пред „Йени Шафак“, командирът от сирийската опозиция генерал Адиб Шелаф отбеляза, че преговорите продължават и че основната цел на сирийските кюрди е да обсадят Африн чрез участието си в нападението над Идлиб.


„Турция, Русия и Иран през последната година осъществяват дипломатически дейности, ориентирани към мира, но Асад иска да саботира този процес“, добави той.


Освен това сирийското правителство е започнало да разпръсква листовки над района, с които цели да сплаши местното население.
"Регионите в обхвата на операцията" Щита на Ефрат" постигнаха значителен напредък в областта на образованието, селското стопанство и инфраструктурата с помощта на Турция. Дамаск се притеснява от този напредък. Режимът не е направил нищо за Алепо. Ето защо хората реагират на администрацията на Асад и с право. Режимът иска да скрие некомпетентността си и да извърши терористични атаки, като използва терористични организации, които са под негов контрол, като ПКК и „Ислямска държава“. Те искат да ликвидират стабилността, постигната в региона ", смята Шелаф.


Военният отбеляза още, че стабилността и сигурността в региона са постигнати благодарение на Турция. По неговите думи, единственият източник на сигурност са 12-те наблюдателни пункта на турската армия. „Гледаме на тези пунктове като на центрове на мира и стабилността“, посочи офицерът от въоръжената опозиция.


„Готови сме да отразим всички атаки срещу турските пунктове. Регион Алепо не може да бъде отделен от Турция въпреки всички проблеми“, увери Шелаф и предвиди, че „Турция ще излезе много по-силна от този период“.


„Йени Шафак“ обяснява, че съгласно споразумението от Астана с Русия и Иран, турските въоръжени сили имат присъствие на 12 точки, разпръснати из цялата провинция. Анкара предупреди, че евентуална атака срещу Идлиб ще предизвика излизането на Турция от преговорите в Астана и ще доведе до голяма катастрофа.


От друга страна, специалният пратеник на ООН за Сирия Ян Егеланд е заявил в четвъртък, че световната организация ще поиска от Турция да остави границите си открити за бягство на цивилни, в случай, че в контролирания от опозицията регион избухне битка.

 


От категорията

Украински политолог: Зеленский е победителят в предизборния дебат в Украйна

-1555700345.jpg

Дебатът, който се проведе на стадион "Олимпийски", завърши с ...

19 апр. 2019 | 21:58

Сергей Лавров: САЩ подкопават дългосрочния статут на щатския долар

Сергей Лавров-1534138619.jpg

През миналия октомври руският президент Владимир Путин изрази подкрепата си за ...

19 апр. 2019 | 17:03

Руското петролно ембарго ще унищожи украинската икономика

Укртатнафта предупреди, че петролното ембарго ще унищожи украинската икономика-1555680484.jpg

Предприетите от Москва мерки са в отговор на допълнителните санкции, предприети ...

19 апр. 2019 | 16:26

Тръмп обяви за "пълни глупости" обвиненията за руската намеса в изборите

-1551768093.jpg

Твърденията срещу него били написани от „18 гневни мразещи Тръмп демократи“, ...

19 апр. 2019 | 17:42

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.