Изпълнителният директор на ПРОФОН София Щерева

Изпълнителният директор на дружеството София Щерева

ПРОФОН: Коронавирусът парализира музикалния бизнес, но продължаваме да плащаме

811 | 21 март 2020 | 22:45

Единствената добра новина за изпълнителите и продуцентите е, че консумацията на музика през стрийминг платформите ще се засили заради карантината


Дружеството за колективно управление на сродни права в музиката ПРОФОН продължава да изплаща без затруднения възнаграждения към изпълнители и музикални продуценти.

 

В условия на изпитанието COVID 19 екипът е преустановил лични срещи с членове и партньори и функционира в home office режим, но наличните технологични ресурси позволяват непрекъсната онлайн връзка със собствениците на права и не възпрепятстват процеса по изплъщане на средства и регистрация на репертоар.

 

„ПРОФОН продължава да функционира. Няма как да спрем да работим, защото през септември трябва да сме готови с поредното разпределение, а и паралелно трябва да се опитаме да запазим приходите. За по-малко от 6 месеца от обявяването на последното разпределение, сме изплатили над 2.8 млн. лв“, сподели в интервю за БТА изпълнителният директор на дружеството София Щерева.

 

Най-тежко ще пострадат приходите на дружеството в сектора на публично изпълнение заради затварянето на повечето търговски обекти, в чиито бизнес музиката е добавена стойност – ресторанти, клубове, кафенета, фитнес зали, молове, фризьорски салони и др. „В музикалния бизнес настъпи истинска парализа на много нива – включително и по отношение създаване на нова музика, снимки на клипове и т.н.

 

Всички концерти и участия са отменени, а за голяма част от тях има направени сериозни разходи. Всички магазини, които продават музикални продукти също осъмнаха затворени, партньорите ни от туристическия и ритейл сектора са в особено тежко положение, в медиите също падат рекламни кампании и като цяло това, през което преминаваме за съжаление разруши много постигнати позитивни неща през последните години.“, коментира Щерева.

 

Единствената добра новина за изпълнителите и продуцентите в извънредната ситуация с коронавируса е, че консумацията на музика през стрийминг платформите ще се засили заради карантината и стоенето вкъщи.

 

„ПРОФОН обаче няма отношение към лицензирането и приходите от този вид ползване. Продуцентите сами лицензират дигиталните си права с малки изключения. Знаем, че за 2019 година дигиталните приходи от музика в България са скочили с над 50%. Това звучи добре, но все още размерите на тези приходи у нас не са достатъчно големи, за да осигуряват препитание на артисти и продуценти. Пиратското съдържание продължава да е проблем, липсата на рефлекс да се плаща за музика – също.“, обясни София Щерева.

 


От категорията

Театър "София" с онлайн подарък за своята публика - "Парижката Света Богородица"

Снимка: Столична община-1585298484.jpg

Видеозапис на 100-тното и последно представление, спектакъл на Лилия Абаджиева ...

27 март 2020 | 10:40

Болшой театър ще излъчи най-хубавите си спектакли в YouTube

-1423500609.jpg

Първо в петък от 16 ч. по Гринуич ще бъде показан балетът "Лебедово ...

27 март 2020 | 07:03

Мариус Куркински: Това е криза на безбожие! Сега е време за стихване

-1552467155.jpg

Светът се нуждае от изгубената човечност, от смиряване на самочувствието. ...

27 март 2020 | 17:34

ПРОФОН със спасителен план за артисти и продуценти

Дружеството прави безпрецедентен ход и започва да изплаща авансово част от приходите, които ще бъдат финално разпределени през септември-1585321703.png

Дружеството прави безпрецедентен ход и започва да изплаща авансово част от ...

27 март 2020 | 17:07

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.