Изпълнителният директор на ПРОФОН София Щерева

Изпълнителният директор на дружеството София Щерева

ПРОФОН: Коронавирусът парализира музикалния бизнес, но продължаваме да плащаме

2144 | 21 март 2020 | 22:45

Единствената добра новина за изпълнителите и продуцентите е, че консумацията на музика през стрийминг платформите ще се засили заради карантината


Дружеството за колективно управление на сродни права в музиката ПРОФОН продължава да изплаща без затруднения възнаграждения към изпълнители и музикални продуценти.

 

В условия на изпитанието COVID 19 екипът е преустановил лични срещи с членове и партньори и функционира в home office режим, но наличните технологични ресурси позволяват непрекъсната онлайн връзка със собствениците на права и не възпрепятстват процеса по изплъщане на средства и регистрация на репертоар.

 

„ПРОФОН продължава да функционира. Няма как да спрем да работим, защото през септември трябва да сме готови с поредното разпределение, а и паралелно трябва да се опитаме да запазим приходите. За по-малко от 6 месеца от обявяването на последното разпределение, сме изплатили над 2.8 млн. лв“, сподели в интервю за БТА изпълнителният директор на дружеството София Щерева.

 

Най-тежко ще пострадат приходите на дружеството в сектора на публично изпълнение заради затварянето на повечето търговски обекти, в чиито бизнес музиката е добавена стойност – ресторанти, клубове, кафенета, фитнес зали, молове, фризьорски салони и др. „В музикалния бизнес настъпи истинска парализа на много нива – включително и по отношение създаване на нова музика, снимки на клипове и т.н.

 

Всички концерти и участия са отменени, а за голяма част от тях има направени сериозни разходи. Всички магазини, които продават музикални продукти също осъмнаха затворени, партньорите ни от туристическия и ритейл сектора са в особено тежко положение, в медиите също падат рекламни кампании и като цяло това, през което преминаваме за съжаление разруши много постигнати позитивни неща през последните години.“, коментира Щерева.

 

Единствената добра новина за изпълнителите и продуцентите в извънредната ситуация с коронавируса е, че консумацията на музика през стрийминг платформите ще се засили заради карантината и стоенето вкъщи.

 

„ПРОФОН обаче няма отношение към лицензирането и приходите от този вид ползване. Продуцентите сами лицензират дигиталните си права с малки изключения. Знаем, че за 2019 година дигиталните приходи от музика в България са скочили с над 50%. Това звучи добре, но все още размерите на тези приходи у нас не са достатъчно големи, за да осигуряват препитание на артисти и продуценти. Пиратското съдържание продължава да е проблем, липсата на рефлекс да се плаща за музика – също.“, обясни София Щерева.

 


От категорията

Столична библиотека представя поезия и музика с група „Гологан“

Сн. Столична община-1601466912.jpg

Събитието ще се проведе при спазване на противоепидемичните мерки, а при ...

30 септ. 2020 | 14:54

В Деня на София

Издателството на Алена пусна „София. Адресите на любовта“
(Галерия)

„София. Адресите на любовта“-1600311070.jpg

Авторката Магдалена Гигова отново разкрива тайните страсти на известни българи

17 септ. 2020 | 05:50

Хитът на Валентин Велчев от "Пирин Фолк" вече и с видеоклип
(Галерия)

Валентин Велчев-1600245269.jpg

Горд съм да представя моят нов клип към песента ми „Благословен“ от Пирин Фолк ...

16 септ. 2020 | 11:32

Втора книга на акад. Дамянов „Будители, наука, здравеопазване“ издаде „Захарий Стоянов“
(Галерия)

-1444748229.jpg

Ученият многократно се изказва за изкривения модел на здравната реформа, за ...

29 септ. 2020 | 20:59