Пълнен калмар с булгур и спанак

4124 | 6 апр. 2015 | 08:32

Автор:


Необходими продукти

 

За две порции

260 г калмари

80 г булгур

50 г зехтин

200 г пресен спанак

1 стрък зелен лук

1/2 скилидка чесън

500 мл рибен (или зеленчуков) бульон

сол

черен пипер на вкус

1 малка щипка шафран (по желание)

100 г доматен сос

няколко листа пресен спанак или рукола

 

Начин на приготвяне

 

1. Подготвяме плънката, като сваряваме булгура в подсолена вода на тих огън.

2. В отделен съд запържваме за кратко ситно нарязания зелен лук, чесъна, добавяме спанака, след което задушаваме всичко с бульона и добавяме малко шафран по желание.Оставяме всички вкусове да се смесят, като разбъркваме постоянно.

3. След кулинарна готовност на плънката оставяме да се охлади напълно и пълним калмара, притискайки сместта добре, за да е плътно.

4. Запечатваме калмара с бамбуково шишче или клечка за зъби и запичаме на предварително загрят тефлонов тиган (или плоча) с малко зехтин от всички страни.

5. Изваждаме, оставяме да си почине за няколко минути и нарязваме на шайби. Аранжираме в походяща чиния с малко доматен сос и зеленина.


Още по темата

Риба с розмарин

-1427127587.jpg

23 март 2015 | 18:19

Панцанела

-1427305058.jpg

25 март 2015 | 19:37

Маринована сьомга на тиган

Снимка - БОЖИДАР МАРКОВ.-1426525156.jpg

Златка ДИМИТРОВА: Удава ми се експресното готвене

16 март 2015 | 18:56

Сьомга тимбале

-1424191067.jpg

17 февр. 2015 | 18:37

Салата с три вида зелени листа

-1426525549.jpg

16 март 2015 | 19:05

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.