Пълнен шаран с кускус и стафиди

Пълнен шаран с кускус и стафиди

6739 | 3 дек. 2014 | 11:00

Автор:


Необходими продукти


1 шаран (1,5 кг)

 

За плънката
1/2 ч. ч. кускус
100 г стафиди
2 глави лук
100 мл бяло вино
3 с.л. зехтин
2 ч.л. захар
1 щипка канела
1 връзка магданоз
сол и черен пипер на вкус
За покриване на рибата
400 г домати от консерва
2 глави лук
3 с.л. зехтин
1/2 връзка магданоз
1 с.л. брашно
1 с.л червен пипер
сол и черен пипер на вкус

 

Начин на приготвяне

 

1. Шаранът се изчиства от вътрешностите, хрилете се махат, люспите се отстраняват. Рибата се подправя със сол и черен пипер, отвън и отвътре.
2. Лукът за плънката се нарязва на ситно. Запържва се в сгорещения зехтин. Прибавят се стафидите и се налива бялото вино.
3. Слага се и кускусът, след което течността се абсорбира. Подправя се с наситнения магданоз, сол, черен пипер, захар и канела.
4. С готовата смес се пълни шаранът, като накрая се затваря с дървени шишчета.
5. Лукът за покриването се нарязва на полумесеци и се запържва в зехтина. Добавя се брашното, разбърква се и се поръсва с червения пипер.
6. Сипват се доматите, сместа се дърпа от котлона. Разбърква се и се подправя със сол, черен пипер и магданоз.

7. Шаранът се поставя в тава, налива се малко вода. Отгоре се залива със сместа за покриване. Пече се в загрята на 180 градуса фурна 60-70 минути. Поднася се веднага.

 

 


От категорията

Пиле с кестени по френски

Пиле с кестени по френски-1600869971.jpg

23 септ. 2020 | 17:05

Зеленчукова запеканка с патладжан и тиквички

Зеленчукова запеканка с патладжан и тиквички-1599744987.jpg

10 септ. 2020 | 16:35

Яхния с грах, моркови и телешко

Яхния с грах, моркови и телешко-1598969445.jpg

1 септ. 2020 | 17:10

Турска мусака с патладжани

Турска мусака с патладжани-1597841245.jpg

19 авг. 2020 | 15:46