Пълнен шаран с кускус и стафиди

Пълнен шаран с кускус и стафиди

6877 | 3 дек. 2014 | 11:00

Автор:


Необходими продукти


1 шаран (1,5 кг)

 

За плънката
1/2 ч. ч. кускус
100 г стафиди
2 глави лук
100 мл бяло вино
3 с.л. зехтин
2 ч.л. захар
1 щипка канела
1 връзка магданоз
сол и черен пипер на вкус
За покриване на рибата
400 г домати от консерва
2 глави лук
3 с.л. зехтин
1/2 връзка магданоз
1 с.л. брашно
1 с.л червен пипер
сол и черен пипер на вкус

 

Начин на приготвяне

 

1. Шаранът се изчиства от вътрешностите, хрилете се махат, люспите се отстраняват. Рибата се подправя със сол и черен пипер, отвън и отвътре.
2. Лукът за плънката се нарязва на ситно. Запържва се в сгорещения зехтин. Прибавят се стафидите и се налива бялото вино.
3. Слага се и кускусът, след което течността се абсорбира. Подправя се с наситнения магданоз, сол, черен пипер, захар и канела.
4. С готовата смес се пълни шаранът, като накрая се затваря с дървени шишчета.
5. Лукът за покриването се нарязва на полумесеци и се запържва в зехтина. Добавя се брашното, разбърква се и се поръсва с червения пипер.
6. Сипват се доматите, сместа се дърпа от котлона. Разбърква се и се подправя със сол, черен пипер и магданоз.

7. Шаранът се поставя в тава, налива се малко вода. Отгоре се залива със сместа за покриване. Пече се в загрята на 180 градуса фурна 60-70 минути. Поднася се веднага.

 

 


От категорията

Бобени кюфтета

Бобени кюфтета-1606128327.jpg

23 ноем. 2020 | 12:44

Постни чушки с ориз

Постни чушки с ориз-1605784363.jpg

19 ноем. 2020 | 13:11

Гъбена каша

Гъбена каша-1605707690.jpg

18 ноем. 2020 | 15:53

Какво да сготвим на Архангеловден - традиционни рецепти?

-1541664970.jpg

8 ноем. 2020 | 09:35