Пълнен шаран с кускус и стафиди

Пълнен шаран с кускус и стафиди

3559 | 3 дек. 2014 | 11:00

Автор:


Необходими продукти


1 шаран (1,5 кг)

 

За плънката
1/2 ч. ч. кускус
100 г стафиди
2 глави лук
100 мл бяло вино
3 с.л. зехтин
2 ч.л. захар
1 щипка канела
1 връзка магданоз
сол и черен пипер на вкус
За покриване на рибата
400 г домати от консерва
2 глави лук
3 с.л. зехтин
1/2 връзка магданоз
1 с.л. брашно
1 с.л червен пипер
сол и черен пипер на вкус

 

Начин на приготвяне

 

1. Шаранът се изчиства от вътрешностите, хрилете се махат, люспите се отстраняват. Рибата се подправя със сол и черен пипер, отвън и отвътре.
2. Лукът за плънката се нарязва на ситно. Запържва се в сгорещения зехтин. Прибавят се стафидите и се налива бялото вино.
3. Слага се и кускусът, след което течността се абсорбира. Подправя се с наситнения магданоз, сол, черен пипер, захар и канела.
4. С готовата смес се пълни шаранът, като накрая се затваря с дървени шишчета.
5. Лукът за покриването се нарязва на полумесеци и се запържва в зехтина. Добавя се брашното, разбърква се и се поръсва с червения пипер.
6. Сипват се доматите, сместа се дърпа от котлона. Разбърква се и се подправя със сол, черен пипер и магданоз.

7. Шаранът се поставя в тава, налива се малко вода. Отгоре се залива със сместа за покриване. Пече се в загрята на 180 градуса фурна 60-70 минути. Поднася се веднага.

 

 


От категорията

Коприва с ориз и пролетни подправки

Коприва с ориз и пролетни подправки-1585644179.jpg

31 март 2020 | 11:41

На Благовещение се ядат риба и спанак: Вкусни рецепти за празника

-1478080546.jpg

24 март 2020 | 19:00

Спаначени кюфтенца

Спаначени кюфтенца-1584006939.jpg

12 март 2020 | 11:54

Какво да сготвим на Тодоровден - традиционни рецепти

-1491556349.jpg

6 март 2020 | 11:21

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.