Пълнени чушки с испанска тортиля

4924 | 3 март 2015 | 16:55

Пако Алвадо КАРДОНА: Българската и испанската кухня имат сходни продукти, но се използват по различен начин

-1425394655.jpgПако Алвадо КАРДОНА-1425394680.jpg

Автор:


Франсиско Алвадо Кардона или просто Пако, както е познат сред приятелите си, идва в България миналата пролет, за да работи като готвач. Със своя съгражданка от Валенсия се заемат със задачата да отворят испански ресторант в София, но критериите им бързо се раздалечават. Случайната среща с българина Христо кара Пако да остане в страната и двамата създават автентично средиземноморско място. Така „Тапас бар“, на който Кардона е гурме майстор, се превръща в средище на испанската гастрономия и става част от сдружението „Мулти Култи“. Името му е заимствано от емблематичното студено или топло месно или вегетарианско предястие тапас - хлебче с доматена салца, хамон, кашкавал, панирано яйце, панирана скарида и друго по избор. В кухнята си Пако никога не използва замразени полуфабрикати, предпочита клиентът му да почака повече, но да му сервира прясно приготвена храна. Почти всички продукти се внасят от Испания - шафран и други подправки, бульон, зехтин, вино, зрял кашкавал, меса, риба тон, аспержи, както и някои от сушените зеленчуци. „Ако нямаш тези неща, никога не можеш да постигнеш автентичния вкус“, категоричен е Франсиско.

 

Пълнени чушки с испанска тортиля

 

Необходими продукти (за 2 порции)

 

4 средни картофа

4 големи чушки

1 глава стар лук

4 яйца зехтин и сол на вкус

 

Начин на приготвяне

 

1. В дълбок тиган или малка тенджерка се налива повече зехтин и се загрява.

2. Картофите се нарязват на дребни кубчета и заедно със ситно нарязания лук се слагат в съда и се варят (а не пържат) на слаб огън.

3. Когато са готови, картофите се изцеждат от мазнината. Към тях се добавят предварително разбитите яйца и сол на вкус.

4. Чушките се почистват от семките и се пълнят със сместа.

5. Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна около 5-6 минути - колкото яйцата да стегнат. Готовото ястие може да се консумира топло или студено.


Още по темата

Пълнени чушки с картофи

-1418748665.jpg

11 дек. 2014 | 10:00

Пастет от печени чушки и сирене

-1418741668.jpg

9 дек. 2014 | 16:38

Печена червена капия с оцет

-1422896137.jpg

2 февр. 2015 | 18:54

Кисели чушки

-1421942284.jpg

22 ян. 2015 | 17:57

Пълнени камби с моркови и грозде

-1418746996.jpg

10 дек. 2014 | 18:22

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.