Пълнени патладжани

8984 | 18 февр. 2015 | 17:57

Автор:


Необходими продукти:

 

4-5 патладжана

3-4 домата

1 глава лук

1 голяма зелена чушка или 2 по-малки

шепа черни маслини

няколко скилидки чесън, босилек, риган, сол, олио

За заливката:

2 яйца

200 гр. кашкавал.

 

Начин на приготвяне

 

1.Патладжаните се нарязват на две половини по дължина и всяка половинка - на две части.

2.Издълбават се и оставяме „лодките“ да се отцеждат.

3.Нарязваме средичките на ситни кубчета и ги посоляваме.

4.В голям тиган леко запържваме нарязаните на ситно лук и чушки.

5.Добавяме парченцата патладжани, като ги изцеждаме с ръка, преди да ги сложим в тигана.

6.Слагаме доматите, босилек и риган на вкус, но не и сол, тъй като сме осолили патладжаните предварително.

7.След като всичко омекне, прибавяме няколко скилидки чесън и няколко маслини, нарязани на ситно. Махаме тигана от котлона.

8.„Лодките“ се пълнят със сместа, редят се в голяма намаслена тава и се пекат в силна фурна.

9.След като се изпекат, ги заливаме с разбитите яйца и настъргания кашкавал. Отново запичаме до зачервяване на заливката.

 

Поднасяме със свежа салата и бяло вино. Яденето е типично лятно и без месо, но можем да го приготвим и с ½ кг. кайма, която добавяме в тигана преди доматите и патладжаните, а после завършваме по същия начин.


Още по темата

Патладжанена апетитка

-1423669478.jpg

11 февр. 2015 | 17:44

Патладжани с карамфил

-1418738104.jpg

16 дек. 2014 | 15:54

Хайвер от патладжан

-1418746665.jpg

10 дек. 2014 | 09:00