Пълнени пуешки бутчета със сушени кайсии

5777 | 24 дек. 2014 | 11:03

-1419939548.jpgСандра АЛЕКСИЕВА-1419939568.jpg

Автор:


Сандра АЛЕКСИЕВА: Бъдни вечер е празник на традициите

 

Днес в „Гурме“ гостува лъчезарната Сандра Алексиева, потомствен любител на вкусната храна, един от най-популярните кулинарни блогъри, „виновник“ за създаването на сайта „1001 рецепти“, неизчерпаем източник на винаги любопитни специалитети. За читателите на „Преса“ чаровната дама предложи две рецепти,
подходящи за коледно-новогодишната трапеза.
Сандра сподели, че традициите в семейството й винаги ревностно са спазвали обичая на Бъдни вечер да има постни блюда. Същинското гурме пиршество, в което всички експерименти и необичайни комбинации от вкусове са разрешени, е вечерта на Нова година. Тогава в дома на Алексиева се завихря истинска кулинарна надпревара, защото всичките й роднини са посветени в тънкостите на готвенето. Заедно те обичат да посрещат гостите си на 31 декември с богато меню от атрактивни ястия, заимствани от интернационалните кухни.

 

Пълнени пуешки бутчета със сушени кайсии

 

Необходими продукти

 

2 пуешки бутчетa
6 сушени кайсии
30 г стафиди
1/2 ч.ч. бяло вино
сол
черен пипер
1 с.л. зехтин
50 г сушени домати
6 розички броколи
2 скилидки чесън
2 с.л. зехтин

 

Начин на приготвяне

 

1. Кайсиите и стафидите се накисват във виното. Престояват така поне половин час, след което се отцеждат.
2. Кайсиите се нарязват на малки парченца. Бутчетата се разрязват по дължина с остър нож и костите им внимателно се отстраняват. На тяхно място се слагат плодовете и разрезите се зашиват. Подправя се на вкус.
3. Бутчетата се пекат 1 час във фурна, залети с вино и покрити с готварско фолио. След това фолиото се маха и месото се допича до златиста коричка.

4. Ястието се гарнира с ивица от пастет от сушени домати, върху коятo се поставят цели парчета домати и бланшираните броколи.
5. За приготвянето на пастета сушените домати се заливат с гореща вода и престояват така половин час. След това се изваждат, отцеждат и се заливат със зехтин. С него престояват също половин час. Шест парчета домати се оставят цели, а останалите се пюрират заедно със солта, зехтина и чесъна до получаването на сравнително гъст пастет.


Още по темата

Свинско филе в панчета с пюре

-1418751784.jpg

16 дек. 2014 | 18:00

Севиче

Севиче-1419862521.jpg

17 дек. 2014 | 13:10

Кюфтенца от риба с доматен сос

Кюфтенца от риба с доматен сос-1418730756.jpg

3 дек. 2014 | 11:00

Кускус с агнешко и зеленчуци

-1418744436.jpg

10 дек. 2014 | 12:00

Боб по манастирски

-1418749887.jpg

11 дек. 2014 | 07:00

Пълнен шаран с бекон и кашкавал

-1418737457.jpg

16 дек. 2014 | 15:43

Ориз „Биряни“

Ориз Биряни-1419872245.jpg

23 дек. 2014 | 13:06

Пълнени чушки с картофи

-1418748665.jpg

11 дек. 2014 | 10:00

Боб по манастирски в тесто

-1418738863.jpg

9 дек. 2014 | 10:00

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.