Паметник-чешма, която да напомня за жертвите срещу т.нар. Възродителен процес откриха в Груево

На възпоменателната церемония присъства лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ и ръководството на партията

Паметник-чешма, която да напомня за жертвите срещу т.нар. Възродителен процес, откриха в Груево

4264 | 27 дек. 2018 | 18:13

Благодаря на всички, които взеха участие по един или друг начин в изграждането на този паметник-чешма. Нека не забравяме, че нас утре няма да ни има, но този паметник-чешма ще остане“, заяви кметът на Момчилград Сунай Хасан.

Паметник-чешма, която да напомня за жертвите срещу т.нар. Възродителен процес откриха в Груево-1545927994.jpgМустафа Карадайъ, Хасан Азис, Сунай Хасан и депутати от региона откриха паметник-чешма, която да напомня за жертвите срещу т.нар. Възродителен процес откриха в Груево-1545928279.jpgПаметник-чешма, която да напомня за жертвите срещу т.нар. Възродителен процес откриха в Груево-1545927928.jpg

Паметник-чешма, която да напомня за жертвите, дадени по време на протестите срещу т.нар. възродителен процес – Абдулазис Бекир, Мустафа Али и Мустафа Ибрахим, беше открита в момчилградското село Груево.

На церемонията присъстваха лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, кметът на Кърджали инж. Хасан Азис, кметът на община Момчилград инж.Сунай Хасан, членове на ръководството на партията, евродепутатите Неджми Али и Илхан Кючук, народни представители, кметове на общини, председатели на общински съвети и жители на общината.


„Благодаря на всички, които взеха участие по един или друг начин в изграждането на този паметник-чешма. Благодаря централата на ДПС, на областния съвет на партията, на ръководствата на общински структури и за моралната и за финансовата подкрепа при изграждането на паметника-чешма. Искам също да благодаря на на колегите от общинска администрация, на кмета на село Груево Ахмед Ибрахим, както и на Сунай Махмуд от Груево, който дари земята за стоежа. Нека не забравяме, че нас утре няма да ни има, но този паметник-чешма ще остане“, заяви Сунай Хасан.


Паметникът-чешма беше направен по идеята на инициативен комитет с подкрепата на община Момчилград и дарение от Централния съвет на ДПС, областната и общинските структири на ДПС в Кърджали, депутати и евродепутати.


„Ние винаги ще помним миналото, но не с омраза. Всяка година ще почитаме нашите герои“, заяви Мустафа Карадайъ в Груево. Той допълни, че ДПС ще продължи да води политика на толерантност, както през последните 28 години.


„Няма да позволим никой да ни разделя. Трябва да сме единни“, каза още Карадайъ.

 

Монументът е с височина 2,80 метра и широчина 3 метра. Изграден е от 2 вида камък - гранит и травертин. Елементите са доставени от турския град Адана, а сглобяването им вече започна. На паметника са поставени портретите на убитите по време на протестите през декември 1984 година Абдулазиз Бекир, Мустафа Али, Мустафа Ибрахим.

Това е третата чешма, построена в памет на жетви на т.нар. възродителен процес, която община Момчилград обновява напълно. Предишните две години бяха обновени тези в селата Равен и Ауста.

 

Преди Груево поклонение имаше и пред чешмата в село Нановица, където беше почетена паметта на Юсуф Халилибрахим и в село Равен, където е издигната чешма в памет на Мюмюн Ахад. По време на трите церемонии беше отслужена молитва за жертвите на т.нар. възродителен процес от бившия главен мюфтия на България Фикри 


От категорията

Нинова: Спекулация е, че ще има Министерство на държавните предприятия. Това е абсурд!

-1638448660.png

В проекта за структура на Министерски съвет такова министерство не фигурира, ...

6 дек. 2021 | 17:57

"Продължаваме промяната" искат да имат политкомисари във всяко министерство (ВИДЕО)

Даниел Лорер Кадър: бТВ-1638807120.jpg

"Ние сме на второ място по смъртност в света. Това е потресаващо. Аз съм ...

6 дек. 2021 | 18:08

Вадят "Вера Су" на сух док във военния кораборемонтен завод "Флотски арсенал" във Варна

-1634574739.jpg

Преди да започнат ремонтните дейности по корпуса на кораба, представители на ...

6 дек. 2021 | 22:20

Десислава Атанасова: Всяка намеса на полицията в българска медия е недопустима
(Видео)

Десислава Атанасова Кадър: бТВ-1638813650.jpg

Служебният министър на културата, който доскоро разнасяше ковчег по улиците на ...

6 дек. 2021 | 19:58