84-годишният понтиф нарече пандемията „най-голямото изпитание на нашето време“

Папата призова Европа за солидарност в коронакризата, което да я върне в центъра на историята

1026 | 13 септ. 2021 | 14:03

„Това ни научи колко лесно е, дори и когато всички сме в една лодка, да се измъкнем и да мислим само за себе си“, каза Светият отец


Папа Франциск призова Европа да покаже „солидарност“ по целия свят по време на икономическото възстановяване от коронавирусната пандемия в обръщение по време на визитата си в Словакия – една от най-тежко засегнатите страни в Европа.
На първото си пътуване в чужбина след операция на дебелото черво през юли, 84-годишният понтиф нарече пандемията „най-голямото изпитание на нашето време“.
„Това ни научи колко лесно е, дори и когато всички сме в една лодка, да се измъкнем и да мислим само за себе си“, каза той.

Словакия, която е член на Евросъюза и има население от 5,4 млн. души, има най-високия в света ръст на заразяване и смъртност на глава от населението през няколко седмици от тази година.
„След дълги и продължителни месеци на пандемия, с ясното съзнание за трудностите, пред които сме изправени, гледаме напред с надежда към икономически възход със съдействието на плановете за възстановяване на Европейския съюз“, каза папата в словашката столица Братислава.

Но той предупреди срещу „мимолетното чувство на еуфория“ и фокусирането върху ползите, когато страните започнаха да се възстановяват и призова вместо това Европа да покаже „солидарност, която, прехвърляйки границите, може да я върне в центъра на историята“.
Папата ще се срещне и с еврейската общност в Словакия по-късно в понеделник, ден, след като предупреди че антисемитизмът все още „се спотайва“ по света.
Три дни преди визитата на папата словашкото правителство – за първи път – излезе с извинение за ролята, която по време на Холокоста е играл марионетния нацистки режим на страната.

Източник БГНЕСНамери своята история

От категорията

Генералният секретар на НАТО призова Русия да намали напрежението около Украйна

-1558767072.jpg

Ние оставаме отворени за диалог с Москва. Диалогът е по-важен, когато ...

27 ноем. 2021 | 17:46

В Германия откриха заразен с новия вариант Омикрон

-1632992757.jpg

Проучванията в провинция Хесен продължават

27 ноем. 2021 | 15:22

Засякоха два случая на варианта Омикрон във Великобритания

-1635456696.jpg

Предстои масово тестване в районите, в които е засечен новият щам - Челмсфорд и ...

27 ноем. 2021 | 16:37

Ръководството на СДСМ прие оставката на Зоран Заев

-1607068506.jpg

Според Заев парламентарното мнозинство е стабилно, затова има възможност за ...

27 ноем. 2021 | 09:05