Трябва ни кандидатура с широка подкрепа, а не тяснопартийна, посочи Паргов

Промяната в България започна от София, заяви той пред градската конференция на БСП

Паргов: Единствената възможност да нанесем съкрушителeн удар на ГЕРБ е кандидатурата на Мая Манолова

6159 | 11 септ. 2019 | 16:49

"Няма защо да се заблуждаваме, че кампанията ще бъде честна. Бе направено всичко, което може да ни постави в неравностойна позиция", заяви лидерът на столичните социалисти

Трябва ни кандидатура с широка подкрепа, а не тяснопартийна, посочи Паргов-1568211516.jpgЛидерът на БСП е делегат на столичната конференция на БСП-1568212911.png

За пореден път влизаме в битка с нашия дългогодишен опонент ГЕРБ, но този път е различно, защото сме близо до победата.

Това каза лидерът на Градския съвет на БСП–София Калоян Паргов в дколада си по актуалната политическа обстановка и предстоящите задачи на Софийската градска организация на БСП за Местни избори–2019 пред Софийската градска конференция, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

"Уважаеми другарки и другари, делегати на заседанието на 13-ата конференция на Софийската градска организация на БСП.

Уважаеми гости и журналисти, в навечерието сме на местните избори отново.

За пореден път влизаме в битка с нашия дългогодишен опонент -ПП ГЕРБ. Този път е различно. Този път сме лизо до онова, което във времето назад бихме определили като чудо - победата", заяви Паргов.

 

Единствената възможност да нанесем съкрушителния удар на ГЕРБ е кандидатурата на Мая Манолова, каза още Калоян Паргов в доклада си. Той отчете, че най-близко БСП-София е била до кметското място с непартиен кандидат.

"Пробив не може да се направи с партийна кандидатура поне на този етап. Трябва ни кандидатура с широка подкрепа, а не тяснопартийна", посочи Паргов.

"Няма защо да се заблуждаваме, че кампанията ще бъде честна. Няма защо да се заблуждаваме, че тази кампания ще се води с почтени средства. Обратно стана ясно, че ще бъде изключително мръсна, безкрупулна и дори брутална. Бе направено всичко, което може да ни постави в неравностойна позиция", каза още Паргов.

Той даде пример с промените в Изборния кодекс, орязаната държавна субисидия.

"Тактиката на опонента ни е да използва всички средства, за да ни спре по пътя, по който сме поели. Ще ползва лични компромати, както няма да пести познатите подходи за злепоставяне на опонентите.

 

"На местните избори досега сме се представяли по различен начин. Преминавали сме през различни състояния. Били сме във възход, претърпявали сме съкрушителни загуби. Били сме първа политическа сила, а нашият кандидат за кмет се е разминавал на косъм от успеха и пак не сме управлявали, защото винаги сме били в изолация. Винаги срещу нас десницата е формирала мнозинство без особени усилия", заяви още Паргов.

"София е особено място. Тук всеки площад и всяка улица са заредени с политически ритъм и напрежение. Тук се въздигат и падат от власт правителства. Тук дори спонтанен протест може да завихри политически ураган в национален мащаб. Тук се твори и се формира поведението на институциите. Тук се раждат идеите и тук се определят посоките за развитие на страната. Печелили сме национални избори, но когато сме губили столицата, на практика избирателят ни е казвал винаги: "Не ви вярвам, не сте готови, ще чакате", каза лидерът на столичните социалисти.

"А когато сме били на власт, тази част от властта ни е липсвала именно тук в София. Партията на българските социалисти винаги се е отличавала с това, че винаги е формирала най-прогресивните идеи за развитие на обществото, но и често се е доказвала като непоследователна в тяхното отстояване. Има стотици хиляди наши и бивши избиратели, които и днес се самоопределят като леви по убеждение, но не гласуват. Първата ни работа е да си върнем тяхното доверие. Всичко останало мисля, че е по-лесно изпълнима задача", каза още той.

"Предизборната платформа е необходимо, но недостатъчно условия за успех. Нито една партия не получава доверие само заради нейните добри намерения. Нито една партия не може да се надява, че заради нейните идеи хората ще й дадат доверието, ако не посочи начините за решаване на въпросите, които ги вълнуват тези същите хора лично. Никой не подкрепя партия само, защото в програмата си е включила кауза, в която вярват хората", продължи Паргов.

"Защо сега да е по-различно? На първо място, защото през последните десетина години София се формира като съвкупност от хора, които са тук или идват, тъй като получават по-добра работа и по-прилични доходи, но не и като общност от хора, които желаят да правят нещо заедно, да си помагат и да се понасят помежду си. И в най-окаяното село на България, се води далеч по-задружен живот, отколкото в столицата. София се превърна в случаен сбор от индивиди, загуби образа и характеристиката си на общност. Значителна степен тази тенденция беше улеснена от водената общинска политика. Тази политика се превърна в национална витрина, на доминиращия неолиберален подход в управлението на страната, изразяващ се в упорито делегиране на публични дейности на пазара", заяви той.

"Столична община умишлено дезертира от отговорността да поеме всякакви роли, свързани с цялостното формулирани на градиращите искания на гражданите за преодоляване на конфликтите позиции между техните интереси и императивите на свободния пазар. На практика общинската власт, която по дефиниция би трябвало да е най-близка до хората, се превърна в най-мощния фактор за социално отчуждение", заяви Паргов. Той посочи, че в София се наблюдава промяна.

"Нараства мнозинството от граждани, които са крайно недоволни от политиката на общината, дори са ядосани, дори са гневни. Не работят мантрите, че държавата и общината нямат място на пазара, че пазарът гарантира справедливост", заяви още Паргов. Според него, накъдето и да се огледаме, се натъкваме на масово недоволство.

"Софиянци вече желаят нещо повече от това да имат добра работа и висока заплата. Изискват и държат на качеството на живот. Искат да се чувстват добре и сигурно в своите домове, в пространствата между тях", изтъкна той. По думите му софиянци искат чист въздух, чисти улици, уреден транспорт и техните представители в общината да действат прозрачно и честно.

"Искат, но насреща получават само напудрени отчети и обещания от името на правителството, но не и от общинската управа. Общината в София прие ролята на рекламен агент на правителството, но отказа да изпълнява онова, за което е предназначена", допълни още лидерът на БСП - София. Той отбеляза, че това нагнетява масово желание за промяна и все повече жители на столицата обръщат поглед към БСП.

"Обнадеждаващо е, че в последно време нашите позиции по тези въпроси печелят все повече привърженици и нашата подкрепа се разширява. Това уважаеми, другарки и другари, предоставя възможност за поемане на политическа инициатива. Шанс да подложим на изпитание силите си за изборен успех. Време е и ние сме на ход", подчерта лидерът на БСП - София. Той отбеляза, че през последните няколко години за първи път срещу БСП стои дълбоко разединена десница.

 

"Управляващото мнозинство е пред разпад. Отскоро в парламента, от около година в Столична община", изтъкна още той. "През изминалия мандат особено през последната година съумяхме да намерим общи теми за единодействие с други общински фракции против политиката на ГЕРБ в общината. Въпреки че ГЕРБ удържа мнозинството в общинския съвет, в редица случаи успяхме да блокираме негативни решения на мнозинството, както и да прокараме други решения в позитивен от наша гледна точка характер. Новото е, че вече не сме в изолация, уважаеми другарки и другари. Не сме сами в битката за промяна на модела на управление на общината. Да, имаме дълбоки, даже непреодолеми идейни различия с така наречената градска десница, но имаме много общи позиции по редица въпроси", допълни Паргов и даде пример с екологичната програма на общината, борбата с корупцията и системата на разпределяне на обществените поръчки. По думите му те са не само общи, но алтернативни на ГЕРБ.

"С градската десница със сигурност ще играем в отделни листи на първия тур, но е напълно възможно да се подкрепяме на втория тур за кметския избор. Това е нов политически момент, различен от досега и успехът зависи от нас, по който ще си построим своята предизборна стратегия и тактика оттук нататък. От тази гледна точка има три условия за промяна на модела на управление на Столична община. Мисля, че в навечерието на кампанията и трите са налице. Първо, ликвидиране на абсолютната доминация на ПП ГЕРБ в Общинския съвет, второ - формиране на мнозинство в следващи общински съвет, алтернативно на ГЕРБ. Трето, избран кмет, подкрепящ и изпълняващ програмата на новото мнозинство. Дали ще успеем? Този път всичко е в нашите ръце. Не зависи от силата или слабостта на ГЕРБ, а само от нашите собствени сили сега", каза още Паргов. Той припомни, с какви стартови позиции влиза БСП - София на местните избори.

Конференцията започна с кворум от 144 делегати. Тя бе открита от Калоян Паргов. На заседанието присъства и лидерът на БСП Корнелия Нинова. В началото на заседанието прозвучаха химните на България и ЕС, както и Интернационалът.

Основни точки от дневния ред на конференцията са утвърждаване на кандидат-кмет на София и водач на листата за общински съветници. Като предложение към дневния ред е постъпил и проект на решение за приемане на декларация във връзка с шпионския скандал.

 

Очаквайте подробности

 


От категорията

След среща с Борисов: Със заповед на Ананиев се разрешават семинари и конгреси

След среща с Борисов: Със заповед на Ананиев ще разрешат провеждането на семинари и конгреси -1590827099.jpg

От данните, с които разполагат здравните власти, може да предприемем поредната ...

30 май 2020 | 11:24

Кръстева: Икономическата криза трябва да се бори с ясна програма, правителство няма такава

Кадър БНТ-1590823651.png

Цялото управление на ГЕРБ с националистите може да бъде белязано само и ...

30 май 2020 | 10:24

Бизнесмени с първи коментари за мистериозния списък на Бобокови

Бизнесмени с първи коментари за мистериозния списък на Бобокови-1590871794.jpg

Гриша Ганчев предположи, че не става въпрос за него, тъй като не се познава с ...

30 май 2020 | 23:48

Станишев: Данъците не са свещена крава, но не бива да се пипат в криза. Липсва икономически анализ

-1590862442.png

Свикването на пленум щеше да е силен политически знак – да даде оценка на ...

30 май 2020 | 20:45

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Гошо


23 септ. 2019 | 08:42Преди да нанесете съкрушителен удар на ГЕРБ се отървете от Петата колона на Боце в БСП. Свинара, Мерджи, Божката, баща и дъщеря Пирински, бай Мишо Миков, Янков, Гуци общо 62 хора на Б.Б. изчакаха и един месец преди изборите подло нанесоха удара за разкол в БСП. Целта е ясна: отслабване на партията непосредствено преди изборите. Време вече няма, изгонете ги тези подлеци и се отървете от тях! Да си ходят при Боце, Спасчо Гърневски и Янчева там да мътят водата!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Kai


12 септ. 2019 | 07:16Сестра Галева ако стане кметица ще марширува първа на гей парадите. Всички помним яростната и подкрепа за Извратеняшката конвенция.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Гошо


23 септ. 2019 | 08:49Минало й е времето на ??сестра Галева ?? да ходи на гей паради. Тя има много по сериозната задача да се бори за кмет на София и паралелно да сдържа мъжа си и още 62 маши на Боце в БСП да внесат разкол в партията на местните избори. Боце активира Петата колона начело със Свинара, Гуци и Янков да внесат смут в БСП един месец преди тях. СИКаджията си остава сикаджия, няма що...


Visitor


12 септ. 2019 | 12:34Фандупкова колко гейпарада провали? Само питам.


Димитър Степанов


12 септ. 2019 | 11:44А вашата даскалица не само марширува, но и козирува.


BiGman1


12 септ. 2019 | 00:23Единствения начин да спечели БСП в София е да събере всички столичани на едно място и да ги гръмне като в с църквата св.Неделя...друг съкрушителен удар няма... Едните градят другите мислят за удари...извратени психясали пенционери...


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Димитър Степанов


12 септ. 2019 | 00:32Какво градите бе, смешници. Вие дори не знаете как да местите пожарникарския маркуч. А иначе доста фашаги кръволоци бяха гръмнати, но недостатъчно за зверствата им.


Лулчев


11 септ. 2019 | 22:03Власт състояща се от мутри, кариеристи и високоплатени проститутки не може да направи нищо свястно!Народе, събуди се!Господи, моля те, накажи сикаджийската мутра и мутанта комунист, простака Бойко Методиев Борисов и изродската му групировка, избави, Господи, красивата България от гербаджийската чума, от депесари_башибозуци, от свинята Пеевски и обслужващите ги олигофрени,цигани, оядени депутати, пишманминистри, ебливи калинки, кариеристи, ченгета, гербпропагандатори,чиновнички фелационистки, абевейци съветски подлоги, пребоядисани комуняги,земеделци_помияри,седесари_свиркаджии, ибрикчите от коалицията Обединени говнари_лъжепатриотите от ВМРО, Атака и НФСБ, лумпени, алчни и продажни прокурори и съдии , журналисти_лъжци, ефрейтори, он@нисти и всякаква друга герберска измет!Господи, имай милост и спаси Родината ми!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Mari Paunova


11 септ. 2019 | 20:14Поздравления за избора на БСП да подкрепи Мая! Успех!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Димитър Степанов


12 септ. 2019 | 00:35Mari, да не бързаме с радостите. Не по малко важно е колко ще са съветниците против ГЕРБ. Да не се подценяват в никакъв случай листите за съветници.


ефрейтора


11 септ. 2019 | 19:43БКП БСП и градската десница заедно...Възможност обявена вече официално от комунетата...Такъв съюз го няма описан и в Стария завет !


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Димитър Степанов


12 септ. 2019 | 00:27Затова пък вие от селската десница ще си лижете раните, ако загубите кметското място на София, Пловдив и много областни градове. Е да, всяко начало си има и край.


Иван Иво Иванов


11 септ. 2019 | 17:00БСП то не може да разбере, че с такива червенотиквеници като Паргов никога няма да победят ГЕРБ, ако ще да докажат, че Боко е активен гей. Не защото е силен, а защото те са пренебрежително слаби. Просто на никой не са му интересни мазните комуняшки партократични муцуни, въртящи се около държавната трапеза, с надежда да заменят на софрата сегашните лешояди. Няма умни хора с разумни идеи и антикорупционна воля, в това е проблема. Отделно от това твърде много външни НПО и фондации се опитват да превърнат всичко живо в храненици, лобисти и еничари...и хората се отвращават.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Незабравка


11 септ. 2019 | 18:21... искаш да кажеш,че ще гласуваш за тъпогербавите ...пак?!!! Щото комунягите били слаби?!!!!!!!!


Димитър Степанов


11 септ. 2019 | 18:19И кой да сложат начело? Тебе ли? С твоя антикомунизъм се държи ГЕРБ засега във властта, но ти и подобни на теб не са дорасли да го разберат. Паргов отдавна е съветник в общинския съвет и отлично знае проблемите. Той никога не е бил на държавна трапеза и недей да клеветиш. Ако беше кариерист щеше да е депутат, а той избра партийната работа, която е много по напрегната в София и много по слабо платена.