Напоследък Испания се сблъсква с увеличаване на притока на мигранти на Канарските острови

Трябва да се засили механизмът на солидарност с държавите на първа линия

Париж: ЕС трябва да подкрепя политика за връщане на нелегалните мигранти в страните на произход

1642 | 30 ноем. 2020 | 16:01

Необходимо е да се гарантира помощ на Испания и другите страни, през които мигрантите влизат в ЕС, заяви френският държавен секретар по европейските въпроси Клеманс Бон


Европа трябва да засили механизма на солидарност със страните на първа линия по отношение на миграцията като например Испания, която преживява сега голяма миграционна криза на Канарските острови. Механизмът на солидарност трябва по-специално да бъде засилен чрез политика за връщане на мигрантите в техните родни страни, заяви днес френският държавен секретар по европейските въпроси Клеманс Бон, цитиран от Франс прес и БТА.

"Трябва това да е приоритет. Когато има установена незаконна миграция, трябва да може да се организира политика за връщане на мигрантите", каза той по време на визита в Мадрид, посветена именно на миграционния въпрос.

"Механизмът за солидарност няма да бъде достатъчен, за да се гарантира помощ на Испания, една от основните страни, през които мигрантите влизат в ЕС, но ние можем да допринесем по друг начин, по-специално като организираме политика на завръщане", обясни той, без да съобщава детайли за начините за увеличаване на броя на върнатите незаконни мигранти.

"Външни граници, полицейско сътрудничество, солидарност, трябва да прокараме пакет от мерки. Имаме интерес да намерим терен на разбирателство с Испания по тези въпроси", допълни той.

През последните седмици Испания се сблъсква с увеличаване на притока на мигранти на Канарските острови. От началото на годината там пристигнаха над 18 000 мигранти. Испания подписа миналата седмица с Италия, Малта и Гърция писмо, адресирано до висшите представители на ЕС, в което тези четири страни на първа линия в миграционната криза, смятат, че няма достатъчно солидарност между 27-те по миграционния въпрос.

Премиерите на четирите страни, подписали писмото, критикуват механизма за солидарност в новия пакт за миграцията, предложен през септември от Европейската комисия, както го определят като комплексен и неясен. Във връзка с това писмо френският държавен секретар увери, че разбира и защитава позицията на Испания, защото не може да се иска от една страна, в която първо влизат мигрантите, да бъде отговорна, без да се дават много по-силни гаранции за солидарността.

Бон припомни и изявленията на френския президент Еманюел Макрон, който по време на визита на френско-испанската граница през ноември каза, че иска засилване на граничния контрол в рамките на борбата с незаконната имиграция и тероризма.

 

Държавният секретар призна, че тази позиция може да е подразнила или да е била зле интерпретирана от Мадрид. Той каза, че ако на този етап не може заради терористичната заплаха да има премахване на граничния контрол, то това не е еквивалентно на затваряне на границата.

 


Намери своята история

От категорията

New York Times: Руския намеква за ядрени ракети „по-близо до бреговете на САЩ“

Руските дипломати са загатнали за възможността за разполагане на ядрени ракети „по-близо до американските брегове“-1578583213.jpg

В руски медии все по-често започва да се задава въпросът как биха реагирали ...

16 ян. 2022 | 22:48

Москва обмисля асиметричен отговор на нови санкции, може да спре петролните доставки за САЩ

Очаква се президентът Путин да засегне темата в обръщението си към Федералното събрание-1640802749.jpg

Според изчисленията на експерти Русия е на второ място по доставка на ...

16 ян. 2022 | 15:19

Скандално! Сенатор Тени: Ако София не вдигне ветото срещу РСМ, ще наложим санкции срещу България

Сенатор Клаудия Тени: Ако София не вдигне ветото срещу РСМ, ще наложим санкции срещу България-1642323557.jpg

Преди около два месеца тя и 12 други конгресмени изпратиха на посланика ни в ...

16 ян. 2022 | 10:56

До полунощ парламентът на РСМ трябва да гласува новия кабинет на Димитър Ковачевски

Номинираният за премиер на РС Македония Димитър Ковачевски-1639420868.jpg

Ковачевски декларира, че иска да води диалог по всички въпроси с опозицията и ...

16 ян. 2022 | 20:07