„За“ гласуваха 11 народни представители, против бяха петима, а трима се въздържаха

Парламентарната комисия по отбрана прие Доклад за състоянието на въоръжените сили през 2016 г.

523 | 13 септ. 2017 | 17:27

Не е тайна, че личният състав е около 28-29% под щата. Причините са ниското заплащане, социални пакети и т.н., заяви началникът на отбраната ген. Андрей Боцев


Парламентарната комисия по отбрана прие Доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили на Р България през 2016 година, предаде Агенция „Фокус“. „За“ гласуваха 11 народни представители, против бяха петима, а трима се въздържаха. Предстои обсъждането на доклада в Народното събрание. Комисията продължава с обсъждане на Годишния доклад за състоянието на националната сигурност.

На заседанието на комисията депутатът от „Обединени патриоти“ Милен Михов обясни, че докладът на Министерски съвет е много по-откровен и критичен от този на служебния кабинет.

Симеон Симеонов от ДПС коментира, че трябва да се направи всичко възможно да има промяна в армията, да ѝ бъде отделено сериозно внимание, за да се готвят военнослужещите, както трябва.

Борис Вангелов от „Обединени патриоти“ заяви, че българите, като обичащи своята армия, искат да видят най-после пълен консенсус между всички политически сили, за да започне нов етап в развитието на Въоръжените сили.

Христо Гаджев от ГЕРБ посочи, че увеличаването на заплатите трябва да бъде основен приоритет за Министерството на отбраната и на парламента.

Николай Цонков от БСП коментира, че състоянието на Въоръжените сили е повече от критично и трябват спешни мерки. „Недостатъчното ресурсно осигуряване на Въоръжените сили остава военните формирования в изключително тежко състояние“, заяви той.

"Казвам го с болка, да се смирим малко, защото всички сме виновни за състоянието на Въоръжените сили, макар и не персонално. Наистина съм „за“ консенсус между всички политически сили по отношение на националната сигурност и отбрана," каза депутатът от ГЕРБ вицеадмирал Пламен Манушев по време на обсъждането.

„Не ми харесва, че вече Българската армия частично не може да си изпълнява задълженията. Ако приемем това, трябва да кажем откога е това вече, трябва да кажем, че това вече е от десетилетия“, заяви той. „В доклада е записано най-подробно и честно недоброто състояние на Въоръжените сили. Докладът е обективен. Съгласен съм изцяло с редакцията на Министерството на отбраната“, коментира Пламен Манушев. „Нашата помощ към министерството и армията ще е с това, че да направим така в следващия бюджет да продължи поетият ангажимент за увеличаване на бюджета на армията“, обясни той. „Ще гласувам „за“ приемането на доклада. Докладът за 2012 година мисля, че не се прие и нищо не се промени с това“, уточни вицеадмирал Манушев. „Призовавам да си спомним дълга си и да помогнем на Министерството на отбраната да продължи напред, какво е било назад няма да ни помогне“, каза още той.

"Най-основният фактор за решаването на проблемите в Българската армия е личният състав", каза по време на обсъждането началникът на отбраната ген. Андрей Боцев.

„Не е тайна, че личният състав е около 28-29% под щата и непрекъснато се увеличава. Причините са ниското заплащане, социални пакети и т.н.“, посочи той. „Не се ли вземат спешни мерки рискуваме увеличаването на процента да продължи“, коментира ген. Боцев. Той обясни, че 30% от явяващите се не могат да преминат медицинските тестове, а 20-30% отпадат, защото не могат да преминат теста за интелигентност. „Състоянието на армията е ясно. Целта е мерките, които са набелязани, да започнат да се изпълняват, за да излезем от това състояние“, посочи началникът на отбраната.
Биляна ИВАНОВА

"Не думите, с които ще наречем състоянието на Въоръжените сили са важни, от по-голямо значение са действията, които ще предприемем за решаване на проблемите, които са ни известни", добави ген. Боцев.

„Не бих могъл да коментирам политически решения и виждания. Ще говоря от името на тези, които ръководя, чийто интерес защитавам и съм защитавал винаги - военнослужещите“, заяви той. „В момента се изготвя заповед за преглед на структурите на командване и управление на План 2020“, обясни ген. Боцев. „Ще се направи анализ и ще се излезем с предложение пред министъра какви структурни промени да има в Българската армия“, каза още той.

 


От категорията

Борисов: Срещнах неочаквана подрепа от европейските социалисти за Истанбулската конвенция (видео)

Бойко Борисов-1516192361.jpg

Не сме идеални, но специално зелените могат да имат категорично моята дума, че ...

17 ян. 2018 | 14:32

ВМРО няма да подкрепи Истанбулската конвенция, колккото и превода да й правят!

ВМРО няма да подкрепи Истанбулската конвенция, колккото и превода да й правят!-1516217699.jpg

Колкото по-коректно я преведат, толкова по-ясно ще стане от какво се ...

17 ян. 2018 | 21:33

Борисов пред медиите в Страсбург: Ще се стараем много, гарантирам! (На живо)

Снимка Канал 3-1516191130.png

Всички показаха доброжелателност към целите, формулирани от България, изтъкна ...

17 ян. 2018 | 14:11

Стоян Мирчев: Щом ГЕРБ не могат 10 години да се справят с корупцията, да си събират куфарите!

-1507267321.png

Корупционни практики винаги е имало, но държавата трябва да се бори с нея, ...

17 ян. 2018 | 20:01

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


2018