Председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов.

Разглеждането му вече е закъсняло, заявиха от ДПС

Парламентът бламира ГЕРБ за бързането с референдума на Слави

3289 | 10 ян. 2017 | 15:43

Правната комисия не стигна до обсъждане на проект за решение. "За" бяха 6 членове, докато 11 бяха "против"


Парламентарната правна комисия  не стигна до обсъждане на проект за решение за референдума. За това точката да се обсъди от комисията гласуваха 6 членове, докато 11 бяха против.

 

Проектът на решение предлагаше Народното събрание да подкрепи народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура. Предлага се и въвеждането на задължителното гласуване на изборите и референдумите.

 

Освен това се предлагаше и подкрепа за това годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори. Като четвърта точка, която предизвика и недоволството на членове от комисията, в проекта се предлагаше до края на 15 декември 2016 г.комисията да внесе доклад за второ гласуване на приетите на първо гласуване законопроекти, касаещи решенията по т. 1,2 и 3, Изборния кодекс.

 

Проектът за решение относно проведения на 6 ноември 2016 г. национален референдум е внесен от Димитър Главчев, Десислава Атанасова и Данаил Кирилов на 14 ноември 2016 г. По време на предварителното обсъждане на точката, още преди дневния ред да бъде гласуван от комисията, Четин Казак от ДПС призова проектът за решение да отпадне, тъй като според него е закъснял. „Разглеждането и гласуването му е закъсняло вече. Било е внесено още на 14 ноември 2016 г. Всичко, което е предвиждал като срокове и ангажименти този проект, са безвъзвратно закъснели”, посочи Казак.

 

Той изтъкна, че е безпредметно да се разглежда тази точка. „Нека да оставим подобен проект да бъде разглеждан от следващото НС, което ще има достатъчно дълъг живот и представителна политическа легитимност, за да се занимае с този въпрос”, призова още депутатът от ДПС.

 

Явор Нотев от Атака също призова тази позиция и изтъкна, че освен това текстът съдържа и грешка с неразбираемо послание. „Няма как да гласуваме този текст с такъв срок. Да си направят труда вносителите да осъвременят текста”, коментира Нотев.

 

Филип Попов и Михаил Миков от БСП също подкрепиха отпадането на предложението. Според Миков няма практическа необходимост от приемане на подобен проект за решение, а Попов подчерта, че такова решение няма да доведе до никакви правни последици.

От своя страна председателят Данаил Кирилов разясни, че точката е била включена в понеделник рано сутринта.

 

„В неделя съм дал указания на експертите към правна комисия да уведомят членовете на комисията. Това е допълнителна точка, защото стремежът беше дневният ред да е максимално известен от възможно най-ранен момент. Тя е допълнителна, но не е извънредна и е съобразно правилника. Включена е поради обстоятелството, че при всички положения ПГ на ГЕРБ ще настоява за обсъждане на проекта от пленарна зала”, заяви Кирилов.

 

Той подчерта, че проектът е включен вече и в седмичната програма на НС като точка първа. „Утре проектът ще бъде дискутиран в пленарна зала и е редно Правна комисия, която е водеща, да излезе с доклад. Обосновано е вместо утре Правна комисия да обяви, че не е допуснала до обсъждане този проект за решение, да го обсъдим по същество и да имаме гласуване. Към 14 ноември сме смятали, че най-краткото време за обсъждане на промяна на Изборния кодекс е 4 пленарни седмици приблизително. Това и по настоящем е един възможен работен график за обсъждане на законопроекти с това съдържание. Вносителите ще направим предложение за нов срок”, каза Данаил Кирилов.

 

Той смята още, че 43-то НС би следвало да поеме ангажимента да изпълни изискванията си по закон и да изрази становище по постигнатия резултат по трите въпроса от референдума. От ГЕРБ апелираме да обсъдим проекта за решение, подчерта Кирилов.


От категорията

Корнелия Нинова: Никаква ваканция за депутатите! (ВИДЕО)

Снимка Фейсбук-1529408088.png

Тупа се топката по проблемите на хората с увреждания, категорична е лидерът на ...

19 юни 2018 | 14:34

Цветанов: България е една от трите страни в ЕС, която ще получи по-висок бюджет с около 8%

Снимки: ГЕРБ-1529409232.jpg

Земистник -председателят на ГЕРБ подчерта, че е много важно да се обясни на ...

19 юни 2018 | 14:51

Отхвърлиха проектозакона Мая Манолова за личната помощ. Майките скандираха: "Убийци"!

Отхвърлиха проектозакона Мая Манолова за личната помощ. Майките скандираха: "Убийци"!-1529436321.jpg

Законопроектът е подкрепян от протестиращите майки на деца с увреждания. Той ...

19 юни 2018 | 22:24

Изпълнителният директор на "Дарик радио" Радосвет Радев е новият председател на БСК

Изпълнителният директор на "Дарик радио" Радосвет Радев е новият председател на БСК-1529435864.jpg

Радосвет Радев е роден на 21 юли 1960 г. Завършил е юридическия факултет на СУ ...

19 юни 2018 | 22:16

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Васил Здравков


10 ян. 2017 | 15:59Бившият общински съветник от БСП в София при мандат 2003 07 г. Д. Кирилов се е заразил от неграмотността на новата си партия герб. Във всички цитирани негови изявления трябва да се казва "ПравнаТА комисия". Безочлива пасмина !


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.