Парламентът изслушва Бойко Рашков

Гешев разгласи СРС, чиято цел беше конфронтация и притискане на държавния глава, посочи Рашков.

Парламентът изслушва Рашков и Стоилов: Гешев притискаше президента

5373 | 23 юли 2021 | 09:33

Материалът за Иван Гешев е подготвен от мен, той не е политически документ, защото е подготвен преди година, когато не съм бил член на политически кабинет, каза министърът на вътрешните работи

Парламентът изслушва Бойко Рашков -1627022821.jpgБойко Рашков, парламент-1627022247.png-1626465284.jpg

Материалът за Иван Гешев е подготвен от мен, той не е политически документ, защото е подготвен преди година, когато не съм бил член на политически кабинет.

 

Това каза министърът на вътрешните работи в служебния кабинет Бойко Рашков по време на изслушването си за за внесеното искане за предсрочно прекратяване на мандата на гл. прокурор Иван Гешев.

"Най-напред искам да благодаря за поканата, защото тя се отнася до един изключително важен въпрос, който до момента по този начин не е разглеждан, а е крайно време. Вчера имаше заседание на ВСС по внесено искане на министъра на правосъдието. Този материал е подготвен лично от мен. За да отговоря на едни спекулации, ще кажа, че това не е политически документ. Този материал е подготвен миналата година, той пък е предшестван от сигнали, които са изпращани от професионални организации", заяви Бойко Рашков и уточни, че например Съюзът на съдиите няколко пъти е сезирал ВСС.

"На тези сигнали ВСС не е обърнал абсолютно никакво внимание. Сега, когато същите тези сигнали, съставляват част, елемент от този материал, внесен вчера от министъра на правосъдието, се каза, че са с изтекли срокове. От тук всеки от вас може да си направи извода дали въобще във ВСС някой е имал намерение да ги разглежда", подчерта още Рашков.

Министърът заяви, че миналана година той не е бил член на политически кабинет, а преподавател в университет. "Когато обсъджах дали да внеса този материла във ВСС, трябваше да го направя чрез министъра на правосъдието, но нямах никаква илюзия, че министърът на правосъдието към онзи момент ще внесе този материал във ВСС", заяви още Бойко Рашков.

Министърът е предложил това да стане след избори. "Най-напред сигналът е ориентиран към поведението на главния прокурор на републиката. Още във встъпването му в длъжност, дори още преди това, постъпиха множество сигнали, които бяха отправени към ВСС и към президента на републиката. Президентът отказа неслучайно. Вторият път той не можеше да откаже. На тези сигнали никой не обърна абсолютно никакво внимание и след назначаването на Иван Гешев за главен прокурор се натрупаха множество факти, които нямаше как да останат встрани от нашето внимание", подчерта още Бойко Рашков.

Той заяви, че първо е изнасянето на данни от СРС. "Такива данни не могат да се изнасят", коментира още министърът на вътрешните работи.

Г-н Гешев разгласи СРС, чиято цел беше конфронтация и притискане на държавния глава, друга цел аз не виждам, посочи Рашков.

По думите му СРС се използват само за единствено на наказателното производство и за опазване на националната сигурност, а лицата, на които са станали известни тези факит, са длъжни да не ги разгласяват.

 

"В конкретния случай ние сме изправени пред хипотеза, в която те са разгласени. Разгласени са публично в момента, в който главния прокурор правеше искане да се отговори на нещо, което е пределно ясно. Има или няма имунитет президента. Изнасянето на тези данни на сайта на прокуратурата естествено, е струва ми се, че няма задача и цел да съдесйтва за разкриване на обективната истина, нито пък или още по-малко към опазване на националната сигурност.

"Подчертавам в съдебната практика има случаи на осъждане на лице точно за това престъпление. Тъй като в нашата Конситуция изрично е посочено, че България е правова държава, трябва да си поставим въпроса след като един човек е осъден за такова престъпление и сега друг е извършил също такова престъплени, следва ли да се образува наказателно производство и срещу този или не", каза още Рашков. 

 

При изслушването на Рашков депутатът от ПГ на ГЕРБ Тома Биков напусна сърдито пленарната зала, а вътрешният министър го сравни с арогантността на мутрите от 90-те години, мнение, което бе посрещнато с бурни аплодисменти от народните избраници. 

 

"Политическата каста остави мръсните си лапи по съдебната система. 32 години кадруваха в нея, а вчера нейни представители изнесоха 5-часова пледоария в защита на Иван Гешев, едно физическо лице - най-видимият цирей върху тялото на правосъдието, това, което трови правовата държава и върховенството на закона. Той означава еднакво прилагане на закона спрямо всички - цар, господар и обикновени граждани", обяви в мотивите си за изслушването депутатът от Изправи се, България! Ние идваме адв. Николай Хаджигенов. 

 

По думите му прокуратурата е отговорна пряко за деянията на бившия премиер Бойко Борисов. Главният прокурор си има име - Цацаров в предишния мандат и Иван Гешев сега. 
 

Хаджигенов пита конкретно Янаки Стоилов дали би образувал проверка за правоспособността - дали дипломата на Иван Гешев е годна, за да бъде той правоспособен юрист. 

 

А Мая Манолова допълни:

"ВСС се самоуби с вчерашното си решение. Това е позорно решение, издаващо или некомпетентност, или отказва да уважи законово право на министъра на правосъдие. Но срамът е и за политическите сили, чиито представители гласуваха да не бъде изобщо обсъждано предложението за отстраняването на Гешев. Представителите на тези политически сили избраха Гешев и го пазиха срещу всяко посегателство срещу него". 

Коалицията, която брани главния прокурор, коалицията, която вижда в огледалото него, трябва да бъде назована - ГЕРБ, ДПС, БСП и "Атака", категорична е Манолова. 

 

Предложението ми за освобождаване на Иван Гешев изпълни своята роля. Това каза министърът на правосъдието в служебния кабинет проф. Янаки Стоилов по време на изслушването.

"Очаквам народните представители да допринесат за реабилитацията на парламентаризма в Република България. Още повече, че резултатите от парламентарните избори благоприятстват този процес", започна своето изложение Янаки Стоилов.

"До мен в качеството ми на министър на правосъдието на 14 юли тази година постъли информация от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков относно допуснати нарушения на Иван Гешев в качеството му на главен прокурор на Р България. След като разгледах предоставената информация, смятам, че в нея има данни за действия и бездействия на главния прокурор, които съставляват тежко нарушение на служебните задължения и действия, накърняващи престижа на съдебната власт", каза още Янаки Стоилов.

Той уточни, че поради тази причина е насрочил вчерашното заседание.

"Тъй като съм внесъл във ВСС за обсъждане информацията на Бойко Рашков, която съдържа факти, данни и твърдения, в моето предложение не е необходимо те да бъдат пресъздавани и резюмирани. Мотивите ми общо взето се свеждат до няколко групи", каза той.

По думите му става въпрос за избирателно и тенденциозно разгласяване на данни от досъдебно производство, публични изявления и коментари, които показват предубеденост, което нарушава принципа за невиновност, използване на служители на Бюрота за защита на свидетели за претърсвания в сградата на президентството, което нарушава принципа на разделение на властите, както и пренебрегване на принципа за случайно разпределение на делата.

"Ето защо в качеството на министър на правосъдието, направих предлоежние Пленумът на ВСС да се произнесе за наличието на обстоятелства за предсрочно освобождаване на Иван Стоименов Гешев от поста главен прокурор на Република България. Вчера част от вас са проследили заседанието на ВСС, което продължи около 7 часа. Най-накрая то завърши с решение: оставя без разглеждане като недопустимо внесеното предложение на министъра на правосъдието", каза още Янаки Стоилов.

Според него неговото предложение е изпълнило своята роля. "Това не беше просто един акт, за да се предизвика дискусия. Нямам илюзии, че този състав на ВСС би стигнал до друго решение по същество. Това, което озадачава и което аз не приемам е, че след като дискусията засегна всички аспекти на проблема, най-накрая тя завърши с произнасяне, че ВСС не е разглеждал това, което е обсъждал 7 часа. Трябва да има аргументи по допустимостта", каза още проф. Стоилов.

 

Започнато е масово унищожаване на материали в структурите на МВР преди встъпването в длъжност на служебния кабинет. Това заяви министърът на вътрешните работи Бойко Рашков.

"По отношение на съхраняването на материали. Там ние не можем да извършим абсолютно никаква проверка. Никаква. Следващата седмица ще поискате информация в тази посока. Аз ще ви информирам в детайли, че преди да встъпи в длъжност служебния кабинет, е започнато масово унищожаване на материали в структурите на МВР. Тези, които не са могли да бъдат унищожени, са изпратени незабавно на прокуратуата. В конкретния случай е била Специализираната прокуратура", каза Бойко Рашков.

 

Главният прокурор е досегаем юридически, а фактически е недосегаем, каза той. 


"Имаме едно събитие от вчера, имаме и нормативната уредба. Досегаем е главният прокурор у нас юридически, и както видяхме вчера, недосегаем е нашият главен прокурор фактически. Съмнявам се, че ВСС се състои от членове, както повелява конституцията и закона за съдебната власт, от представители с високи и нравствени качества", каза още Рашков.

"Затова ние, аз специално и колегите нямаме никакви очаквания от този състав на ВСС. Те няма да потърсят отговорност на Иван Стоименов Гешев в нито една хипотеза дори при толкова ясни случаи. В толкова ясни случаи, в които той дори не се съобразява с Кодекса за етично поведение на българския магистрат", каза още Рашков.

 

Съжалявам, че по време на мутренските времена не се справихме с лидера на ГЕРБ, но има време, заяви министърът на вътрешните работи.

"От вас зависи, дайте ми тази възможност", каза Рашков.

Той заяви, че като народен представител преди години се е държал много по-прилично от Тома Биков. "Написал съм повече от 100 текста по закони и считам, че съм бил полезен за нацията", допъни още Бойко Рашков.

Думите на министъра на вътрешните работи в служебния кабинет Бойко Рашков за лидера на ГЕРБ предизвикаха напрежение в залата.

В лично обяснение Тома Биков заяви, че Бойко Рашков не се е справил с нищо. "С Георги Илиев не се справихте, с Илия Павлов не се справихте. Докарахте държавата до крах. Това направихте вие и сега сте дошли да бъдете морален стожер на тази нация. Не може да бъдете морален стожер, защото помним", подчерта още Тома Биков.

Бойко Рашков като морален стожер на нацията да каже кой да стане главен прукор и да се приключи тази "седенка", каза депутатът от ГЕРБ - СДС Тома Биков.


"През 90-те години бях ученик, не съм бил мутра. Вие бяхте шеф на Националната следствена служба в най-мутренските години. Не знам там какво сте правили, но сме ви сваляли с камъни. Аз също съм бил на протести. Моите протести бяха срещу г-н Рашков, срещу г-н Жан Виденов", каза още Тома Биков.

 

Маноил Манев от ГЕРБ - СДС заяви, че когато един служебен министър се изправи и започне да раздава квалификации и да се моли да го направят министър в един следващ кабинет, е малко чудно мълчанието на председателя на Народното събрание. Той заяви, че се потъпква парламентаризма всяка минута.

"Предупредих министър Рашков да мине към конкретния отговор. Той направи тази квалификация, тъй като беше предизвикан. Той не премина към въпроса си. Вие предизвиквате министъра от самото начало, а след това се сърдите на неговата реакция. Той е министър и трябва да го уважавате като министър", призова председателят на парламента Ива Митева. Тя призова да се уважават минисите, независимо, че са служебни.

От БСП разкритикуваха ГЕРБ да не говорят за погазване на парламентаризма, при положение, че техният премиер с години не е стъпвал в парламента. Социалистите призоваха да се охладят страстите.

 

 

Очаквайте подробности!Парламентът изслушва Рашков и Стоилов

Материалът за Иван Гешев е подготвен от мен, той не е политически документ, защото е подготвен преди година, когато не съм бил член на политически кабинет, каза министърът на вътрешните работи

От категорията

Иван Гешев: Нищо, което казва г-н Рашков, не е вярно. Законът за Бюрото по защита е писан на коляно

Снимка: БНТ-1631780292.png

"Избягвам да коментирам, защото войната в институциите обикновено я плащат ...

16 септ. 2021 | 11:12

Радев пред новите министри: Ще ви засипят с компромати, ще ви организират стачки и протести
(Видео)

Радев пред новите министри: Ще ви засипят с компромати, ще ви организират стачки и протести-1631776264.jpg

Президентът предупреди, че срещу служебния кабинет ще бъдат "парите, ...

16 септ. 2021 | 08:52

ВМРО: Благодарение на Джамбазки ЕП не прие резолюция, която обричаше на смърт родното скотовъдство
(Видео)

-1627994460.jpg

Скандалният документ бе предложен от групата на Зелените и имаше за цел ...

16 септ. 2021 | 15:03

20 хиляди лева за 10 дни са загубили русенци, хвърляйки отпадъци извън контейнерите
(Видео)

-1631791516.jpg

В момента администрацията работи по проект за кръгова икономика, чрез който се ...

16 септ. 2021 | 14:24