От всички 240 депутати в началото се регистрираха само 120

Парламентът събра кворум при втора регистрация, Данаил Кирилов вече не е депутат

9637 | 9 септ. 2020 | 09:03

Оставката на Данаил Кирилов бе в дневния ред


Парламентът събра кворум при втора регисграция, когато електронното табло отчете 126 депутати, макар че в залата имаше много повече.

 

В 9.00 часа парламентът не успя да събере кворум, за да започне редовното си заседание.

От всички 240 депутати се регистрираха само 120. За да започне заседанието е необходимо да се регистрират поне 121 от народните представители.

Следващият опит парламентът да започне работа бе след десет минути. БСП спази заръката си да не участва в осигуряването на кворум. Социалистите не се регистрираха.

Малко по-късно от левицата разкриха, че ДПС са се регистрирали от втория път днес и обвиниха Движението за права и свободи, че участват и играят ключово с ГЕРБ в ключови моменти. "ГЕРБ и ДПС превърнаха политическата реалност в България в един пазар, който спокойно можем да наречем, тъй като и ДПС участва в това управление, родния Капълъ Чарши. Българската политика с едно изречение след днешния ден може да бъде наречена по един единствен начин - политиката, която правят ГЕРБ, политика на концесии, политика на плажове, а тепърва ще разберем подкрепата от ДПС какви концесии и какви облаги за тази партия означават", заяви депутатът от БСП за България Стоян Мирчев.

 

Вчера председателят на парламента Караянчева заяви: Не мисля, че ще имаме проблем с кворума. Просто в петък имахме колеги, които са болни, колеги под карантина. Очаквахме, че колегите от БСП и опозицията ще се регистрират, защото все пак петък е денят на опозицията. Разбира се, кворумът е отговорност на управляващите и не се отричаме от това. Утре ще имаме кворум и заседанията ще продължат нормално“, отбеляза тя.

 

Депутатите приеха оставката на Кирилов като народен представител, като "за" прекратяване на пълномощията му гласуваха 127 народни представители, "против" - 3-ма , а 5-ма "се въздържаха".

Припомняме ви, че Данаил Кирилов бе избран за народен представител от 23-ти Многомандатен избирателен район София град на парламентарните избори през 2017 г. Впоследствие Кирилов бе избран за министър на правосъдието на 5 април 2019 г. и подаде оставка като такъв на 26 август 2020 г. След оттеглянето си от министерския пост той имаше право да се върне като народен представител в 44-тото Народно събрание.

 

Депутатите извършиха рокади и в постоянните комисии на парламента. Бившият министър на туризма Николина Ангелкова бе избрана за член на Комисията по туризъм. Тя бе единият от отстранените от премиера Бойко Борисов министри по време на протестите с искане за оставка на правителството. Така Ангелкова се връща в ресора си като член на Комисията по туризъм. "За" гласуваха 119 депутати, "против" бяха 2, въздържаха се 7.

Депутатът от ГЕРБ Пламен Манушев стана председател на Комисията по външна политика на подалата оставка като депутат от ГЕРБ Джема Грозданова.
Също на нейно място като постоянен представител на България в ПАСЕ бе избран и бившият шеф на парламента Димитър Главчев, гласуването бе съпроводено с ръкопляскания.

Депутатът от ДПС Йордан Цонев пък бе избран за предсeдатeл на временната комисия, създадена по повод придобиването от "Българска банка за развитие" АД на 28 265 200 акции от капитала на "Първа инвестиционна банка". Като нейн член бе избран и Пламен Манушев от ГЕРБ.

 


От категорията

Главният секретар на президента Димитър Стоянов е с Covid-19, Радев се самоизолира

Главният секретар на президента Димитър Стоянов е с Covid-19, Радев се самоизолира-1603974657.jpg

Президентът и служителите, с които е бил в контакт, преминават в самоизолация и ...

29 окт. 2020 | 14:28

Само прокурори влизат в Европрокуратурата, стават част от държавното обвинение в България

Само прокурори влизат в Европрокуратурата -1603973864.jpg

Европейските делегирани прокурори ще бъдат единствено магистрати, част от ...

29 окт. 2020 | 14:10

Премиерът: Разпоредил съм да се разгледа възможността ДДС за храната по домовете също да стане 9%

Сн. Фейбсук-1604003627.jpg

Вече четвърти ден, в който съм болен, но мога да си изпълнявам задълженията, ...

29 окт. 2020 | 22:31

Борисов пред лидерите от ЕС: Настоявам за пълна прозрачност по отношение на снабдяването с ваксини

Сн. фейсбук-1603999455.jpg

Трябва да се стремим да осигурим лесен достъп до ваксините за всички европейски ...

29 окт. 2020 | 21:23