Измененията са внесени от ГЕРБ, БСП и Обединени патриоти

Парламентът обсъжда промени в закона за социално подпомагане

421 | 3 апр. 2019 | 08:38

Законопроектите предвиждат обвързване на социалните помощи с посещението на училище и детска градина


Парламентът ще разгледа предложенията на ГЕРБ, БСП и „Обединени патриоти“ за промени в Закона за социално подпомагане на първо четене.

Това предвижда седмичната проектопрограма за работа на Народното събрание.

 

Народните представители ще се занимаят с общо три законопроекта за промени в Закона за социално подпомагане. Единият внесен от ГЕРБ, вторият от БСП, а третият от „Обединени патриоти“.

 

Управляващата партия в лицето на ГЕРБ предлага да се включат разпоредби, с които да се регламентира, че месечните помощи, които понастоящем се изплащат, както и месечните целеви помощи за заплащане на наем на общинско жилище ще се отпускат след редовно посещаване на детето в група за задължително предучилищно образование или в училище. От ГЕРБ мотивират предложението си с обвързване между социалното подпомагане и задължението за редовно участие на децата в образователния процес.

 

От БСП предлагат получаването на социални помощи да е обвързано и те да се изплащат само ако децата редовно посещават подготвителни групи за задължително образование или училище, освен ако това е невъзможно поради здравословното им състояние.„Обединени патриоти“ настояват за сходен текст. Те искат получаването на месечни социални помощи да се обвързва с полагането на общественополезен труд, участието в програми за ограмотяване и повишаване на квалификацията или спазване на мерки за въздействие и възпитание. Патриотите дават и дефиниция на понятието недобросъвестно получени средства от социални помощи. Това е налице, когато за получаването им не са изпълнени или са нарушени изискванията на закона или други норми, включително, когато получателят притежава имущество, което не съответства на заявените от него доходи. 
Народните представители ще гласуват разрешаване на приватизацията на обособени части от имуществото на „Вазовски машиностроителни заводи“ ЕАД – Сопот. Проектът на решение е внесен от Министерски съвет. По програма е предвидено и изслушване на министъра на енергетиката Теменужка Петкова за развитието на концепцията за изграждане на газоразпределителния център „Балкан“. Депутатите ще разгледат проекторешение за попълване на състава и ръководството на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. На вниманието им се предлага кандидатурата на депутата от ГЕРБ Пламен Нунев за председател на комисията. Изборът му се налага след като досегашният председател на комисията Цветан Цветанов подаде оставка заради скандала с апартаментите. Народните представители ще гласуват и кандидатурата на Валентин Радев за заместник-председател на комисията и на Таня Петрова за неин член. Кандидатурата на Петрова е предложена и за Комисията по вероизповедания. След пленарното заседание са свикани четири парламентарни комисии. Вътрешна комисия ще изслуша министъра на вътрешните работи Младен Маринов.


От категорията

Проф. Герджиков: Единодушието около номинацията на Иван Гешев за главен прокурор дава надежда

-1509605177.jpg

Относно избора на европейски главен прокурор и номинацията на Лаура Кьовеши, ...

22 юли 2019 | 21:32

Кирил Добрев потушава напрежението в БСП-Варна

Кирил Добрев потушава напрежението в БСП-Варна, Гуцанов остава шеф на Градския съвет на партията-1563819764.jpg

На практика Борислав Гуцанов не е отстранен, въпреки че Корнелиия Нинова ...

22 юли 2019 | 21:20

Кметът на Момчилтрад демонстрира завидни умения по билярд

Сунай Хасан демонстрира завидни умения и успя да надвие победителя в турнира Ергюн Емин-1563825106.jpg

Над 40 бяха участниците в оспорваните надпревари, които са част от проявите, ...

22 юли 2019 | 22:51

Депутатите излизат в лятна ваканция за 34 дни. Връщат се при вето за машинното гласуване

Депутатите излизат в лятна ваканция за 34 дни. Връщат се при вето за машинното гласуване-1563821618.jpg

Крайният законов срок, в който президентът може да върне закона за изборните ...

22 юли 2019 | 21:52

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.