Парламентът отхвърли Закона за храните, внесен от левите

БСП предлага 70% българско мляко в суперите. ГЕРБ: Абсурд! Тези идеи водят до дефицит!

2512 | 13 септ. 2017 | 11:32

Червените настояваха 51% от плодовете и зеленчуците, 50% от пилешкото, 25% от месото в големите вериги да са родно производство


Парламентът отхвърли един от ключовите законопроекти за левицата -

Закона за храните.

Законодателните предложения на "БСП за България" предвиждаха 51% от зеленчуците и плодовете в големите супермаркети задължително да са български, а също и 70% от млечните продукти, 25% - от местните, минимум 50% - от пилешкото. Според предложението на левицата тези изисквания трябваше да важат за търговски обекти, които търгуват на дребно с храни с годишен оборот над 2 млн. лева.

Червеният законопроект бе подкрепен от 102 народни представители от "БСП за България", ДПС и "Воля", 19 бяха „против“, а 90 се въздържаха. В хода на разискванията бе подчертано, че на свое заседание Комисията по икономическа политика и туризъм го е отхвърлила.

Независимо от изхода от гласуването законопроектът ще бъде изпратен за нотификация в ЕК. Според законопроекта при неизпълнение на квотните задължения се предвижда имуществена санкция в размер на до 10% от годишния оборот на групата храни, по отношение на която изискването не е спазено. Вносителите предложиха събраните суми от санкции да постъпват във Фонд „Земеделие“ за подпомагане на местното производство.


В представянето на мотивите народният представител от БСП Светла Бъчварова-Пиралкова обясни, че от 2016 година българските земеделски стопани получават субсидии за обвързана подкрепа, за които трябва да произвеждат определено количество продукция и тя да е реализирана. „Искаме сивият сектор да изчезне, производителите да реализират продукцията си, а не им осигуряваме равен достъп до пазара“, коментира тя, цитирана от "Фокус". Според нея ако тази тенденция продължи, обвързаната подкрепа няма да има никакво значение и средствата ще бъдат загубени. По време на дебатите Петър Кънев от БСП посочи, че двойният стандарт при храните го има, българските стоки са трудноконкурентни на западните стоки и трябва да се намери решение.

 

Депутатът от БСП Цветан Топчиев заяви, че промените не засягат движението на европейски стоки на пазара, а целят да се предлагат повече български стоки.

Георги Станков от ГЕРБ възрази на аргументите на червените, като обясни, че предлаганите промени не могат да изпълнят целта да стимулират предлагането на български стоки, а въвеждат ограничения в избора на потребителя.

Делян Добрев от ГЕРБ обясни, че браншовите организации са против законопроекта. Според него той ще доведе до дефицит на стоки и по-високи цени. „Искате сами да си налагаме санкции, да си наложим ембарго, това звучи абсурдно“, заяви депутатът от ГЕРБ.От категорията

Правителството слага край на язовирите, оставени на произвола на съдбата

-1516282025.jpg

Независимо кой е собственикът на ЧЕЗ, регулаторните органи работят и ...

18 март 2018 | 12:03

Шефът на Турската асоциация за енергийна икономика: „Турски поток“ може да мине през България

Сегашният маршрут на "Турски поток"-1471079409.jpg

България прави всичко възможно да се превърне в газов център на Балканите и да ...

17 март 2018 | 15:39

Погледни в бъдещето със ЗОРА - Пералня Bosch

Погледни в бъдещето със ЗОРА - Пералня Bosch
-1521441187.jpg

19 март 2018 | 00:00

Работодателите след среща с Борисов: Развалят до седмици договорите с американските централи!

-1521199194.jpg

В нея са участвали Делян Добрев, Владислав Горанов и Теменужка Петкова, Васил ...

16 март 2018 | 13:11

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


2018