Парламентът отхвърли Закона за храните, внесен от левите

БСП предлага 70% българско мляко в суперите. ГЕРБ: Абсурд! Тези идеи водят до дефицит!

2626 | 13 септ. 2017 | 11:32

Червените настояваха 51% от плодовете и зеленчуците, 50% от пилешкото, 25% от месото в големите вериги да са родно производство


Парламентът отхвърли един от ключовите законопроекти за левицата -

Закона за храните.

Законодателните предложения на "БСП за България" предвиждаха 51% от зеленчуците и плодовете в големите супермаркети задължително да са български, а също и 70% от млечните продукти, 25% - от местните, минимум 50% - от пилешкото. Според предложението на левицата тези изисквания трябваше да важат за търговски обекти, които търгуват на дребно с храни с годишен оборот над 2 млн. лева.

Червеният законопроект бе подкрепен от 102 народни представители от "БСП за България", ДПС и "Воля", 19 бяха „против“, а 90 се въздържаха. В хода на разискванията бе подчертано, че на свое заседание Комисията по икономическа политика и туризъм го е отхвърлила.

Независимо от изхода от гласуването законопроектът ще бъде изпратен за нотификация в ЕК. Според законопроекта при неизпълнение на квотните задължения се предвижда имуществена санкция в размер на до 10% от годишния оборот на групата храни, по отношение на която изискването не е спазено. Вносителите предложиха събраните суми от санкции да постъпват във Фонд „Земеделие“ за подпомагане на местното производство.


В представянето на мотивите народният представител от БСП Светла Бъчварова-Пиралкова обясни, че от 2016 година българските земеделски стопани получават субсидии за обвързана подкрепа, за които трябва да произвеждат определено количество продукция и тя да е реализирана. „Искаме сивият сектор да изчезне, производителите да реализират продукцията си, а не им осигуряваме равен достъп до пазара“, коментира тя, цитирана от "Фокус". Според нея ако тази тенденция продължи, обвързаната подкрепа няма да има никакво значение и средствата ще бъдат загубени. По време на дебатите Петър Кънев от БСП посочи, че двойният стандарт при храните го има, българските стоки са трудноконкурентни на западните стоки и трябва да се намери решение.

 

Депутатът от БСП Цветан Топчиев заяви, че промените не засягат движението на европейски стоки на пазара, а целят да се предлагат повече български стоки.

Георги Станков от ГЕРБ възрази на аргументите на червените, като обясни, че предлаганите промени не могат да изпълнят целта да стимулират предлагането на български стоки, а въвеждат ограничения в избора на потребителя.

Делян Добрев от ГЕРБ обясни, че браншовите организации са против законопроекта. Според него той ще доведе до дефицит на стоки и по-високи цени. „Искате сами да си налагаме санкции, да си наложим ембарго, това звучи абсурдно“, заяви депутатът от ГЕРБ.От категорията

Порожанов към стопаните на заразените с чума животни: Не си мислете, че на мен ми е лесно

Министър Румен Порожанов-1505885887.png

Правя всичко възможно за максимално обезщетение на ощетените животновъди, ...

14 юли 2018 | 18:11

Животновъди в Ямболско протестират срещу евтаназията на добитък

Снимка: бТВ-1531558867.jpg

Земеделският министър Румен Порожанов обеща обезщетение между 150 и 225 лв. на ...

14 юли 2018 | 11:59

Рекордно ниска безработица - 5,7%!

-1432484952.jpg

Най-търсени на пазара на труда са следните професии - бармани, сервитьори, ...

16 юли 2018 | 14:38

Спряха временно евтаназирането на животни заради протестите. Нинова е сред хората

Спряха временно евтаназирането на животни заради протестите. Нинова е сред хората-1531657200.jpg

Протестиращите не допускат ветеринарите и изчакват отмяна на заповедта на ...

15 юли 2018 | 15:17

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.