Измененията минаха на първо четене. От БСП бяха против, от ДПС се въздържаха

Парламентът прие промени в Закона за обществените поръчки. Спират жалбите с повод и без повод

5905 | 16 май 2018 | 12:18

Практиките на целенасочено обжалване без основание водят увреждат интересите на възложителя и възпрепятстват усвояването на средства от европейските фондове, смятат вносителите от ГЕРБ


Парламентът прие на първо четене промени в Закона за обществените поръчки, които са свързани с производството по обжалване на обществените поръчки.

Гласуваха 155 народни представители, от които 93 - "за", 20 - "против", а 42 се въздържаха.

В доклада на Комисията по правни въпроси се посочва, че според вносителите Данаил Кирилов от ГЕРБ и група народни представители с промените се търси баланс между интересите на участниците в процедурата по обжалване на обществени поръчки.

 

Промените целят преодоляване на установените практики на неоправдано целенасочено обжалване без основание и злоупотреба с правото на жалба, се посочва в доклада. Тези практики според вносителите водят до реално увреждане на интересите на възложителя от своевременно изпълнение на договорите и възпрепятства усвояването на средства от европейските фондове. В тази връзка се въвежда и отговорност за причинени вреди, когато е налице злоупотреба с правото на обжалване. С новите текстове се разписват завишени изисквания към реквизитите на жалбата и доказателствата към нея. Въвежда се възможност за призоваване и връчване на съобщения чрез електронен адрес и факс.

С цел синхронизиране и оптимизиране работата на регистрите на Агенцията за обществени поръчки и Комисията за защита на конкуренцията е предвидено в жалбата да се посочва уникален идентификационен номер на поръчката от Регистъра на обществените поръчки. Въвежда задължение за жалбоподателите да обосноват и докажат качеството си на заинтересовано лице. Целта е да се преодолее подаването на бланкетни жалби срещу решенията на възложителите, включително такива срещу избора на изпълнител.

 

Законопроектът предлага спирането на процедурата да се извършва след образуване на производството пред Комисията за защитата на конкуренцията, като нормативно се прецизира, че разглеждането на жалбата пред Върховния административен съд срещу допуснатото предварително изпълнение на решението за определяне на изпълнител, е касационно по своя характер, се посочва още в доклада.

 

От ДПС обявиха, че се въздържат от подкрепа на промените. Одобряваме целите, но не и методите на законопроекта, заяви Хамид Хамид. Според него част от промените могат да се тълкуват като възпрепятстване достъпа до правосъдие. Решавайки проблема с част от фирмите, които злоупотребяват с правото на обжалване, посягаме на онези фирми, които имат основания да обжалват, посочи той. От ДПС ще предложат корекции между първо и второ четене. Данаил Кирилов определи изказването на Хамид Хамид като "реформаторско и красиво дръзновение". Той обясни, че с промените се въвежда изискването към жалбата да има посочени конкретни основания.

 

От БСП заявиха, че няма да подкрепят промените. Разбираме желанието да се осигури още една бърза писта за обществени поръчки, но това не трябва да е за сметка на достъпа до правосъдие, заяви Филип Попов. Според левицата промените трябва да се направят след широко обществено обсъждане с експерти. Те припомниха, че за пет месеца това е третото изменение на Закона за обществените поръчки. С тези промени на практика се премахва един доста доходен бизнес в момента - на платените жалбоподатели, заяви Христиан Митев от Обединените патриоти.

 

Източник Новини.бг


От категорията

Андрей Делчев: Колкото по-скоро Законът за горивата влезе в сила, толкова по-добре за всички

Андрей Делчев-1448707729.jpg

БПГА и Българска минно-геоложка камара подписаха споразумение да бъде внесена ...

17 ян. 2019 | 13:59

„Булгартрансгаз“ регистрира дъщерна компания „Газов хъб Балкан“ ЕАД

-1476255741.jpg

Новоучредената компания ще има едностепенна форма на управление чрез Съвет на ...

17 ян. 2019 | 14:42

Внимание! Разпращат се фалшиви имейли от името на ЧЕЗ

-1522778098.jpg

Съобщението съдържа прикачен файл с наименование на кирилица и разширение .7z, ...

17 ян. 2019 | 12:12

Марияна Николова към бизнеса: Нашето сътрудничество създава „добавена стойност“

Снимка: Правителствена информационна служба-1547720746.jpg

Тя участва в първата от поредицата срещи, организирани от Асоциацията на ...

17 ян. 2019 | 12:25

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Марибел Базалар


21 май 2018 | 17:17Здравейте всички, Това е свидетелство за това, как да намеря моя кредит Казвам се г жа Марибел Базалар, гражданин на ПЕРУ. Бях измамен от 6 различни международни кредитори в интернет, всички ми обещаха да ми дадат кредит, след като ми платиха няколко такси, които не правят нищо и не са постигнали никакви положителни резултати. Аз загубих трудно спечелените си пари. Един ден, докато сърфирахме в интернет със сълзи в очите, намерихме свидетелство за човек, който също беше измамен и най накрая свързан със законна компания за заем, наречен "Carlos Yamada Investment Company" (carlosyamadainvestment@gmail.com), където накрая така че реших да се свържа с една и съща компания за кредитиране и след това разказах моята история за това как съм бил измамен от 6 различни кредитори, които са направили нищо друго освен да причинят повече болка, разказах на компанията по пощата и всичко, ми казаха, плакаха още, защото ще се напия ITA в компаният


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.