Снимка: БГНЕС

На първо четене

Парламентът прие законовите промени за достъпа до пасища

4766 | 16 юли 2015 | 11:12

С новите текстове се слага край на порочната практика, пасища и мери да се наемат от хора и фирми, които не се занимават с животновъдство


Депутатите приеха на първо четене промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, внесен от Министерски съвет. С тях се решава проблемът за достъп на животновъдите  до общински ливади и пасища, съобщава БНР.

 

С промените се предвижда пасищата, мерите и ливадите от държавния и общинския поземлен фонд да се разпределят само на животновъди без провеждане на тръжна процедура на изтеклите им договори. Със законопроекта се въвежда критерий за допустимост за подпомагането от следващата година. До 1 февруари 2016 година ползвателите на животновъдни обекти с пасищни животни ще трябва да разполагат с такъв брой и вид животни, в съответствие с наетите от тях площи. В противен случай кметовете на общините или директорите на областните дирекции "Земеделие" ще прекратяват договорите.

 

С новите текстове се слага край на порочната практика, пасища и мери да се наемат от хора и фирми, които не се занимават с животновъдство, но получават субсидия за тях. 

 

Иван Станков от АБВ представи данни, съгласно които над 40 % от пасищата, мерите и ливадите се стопанисват от хора, които не отглеждат животни, но получават субсидии.

 

Земеделският министър призова окончателно промените да бъдат приети до края на лятната сесия на Народното събрание. През лятото трябва да се случат редовните процедури за разпределение на такъв затревен фонд, за да може ползватели и собственици на животни да имат време да приведат дейността си, съгласно новите разпоредби.

 

Днес депутатите трябва да одобрят окончателно и текст в Закона за горите, който забранява сеч през тъмната част на денонощието и регламентира поставяне на GPS устройства на камионите, превозващи дървесина.


ОЗК

От категорията

Марияна Николова: Важно е да гарантираме сигурно и безопасно лято на туристите

-1616145698.jpg

Истината е, че предстои предизвикателен сезон, в който всички трябва да работим ...

20 апр. 2021 | 14:29

Служители на "Топлофикация" засадиха дръвчета и станаха част от кампанията „Враца засажда бъдеще“

Снимка: "Топлофикация - Враца"-1618818751.jpg

Дарихме над 30 декоративни фиданки, които засадихме пред управлението, както и ...

19 апр. 2021 | 10:51

АПИ: Започва поетапен ремонт на над 40 км от първокласния път I-8 Белово-Пазарджик

-1603448401.png

Утре работата стартира в 10 км участък между пресичането с път III-8402 ...

20 апр. 2021 | 18:06

Марияна Николова получи плакет от Варненската туристическа камара

Снимки Министрство на туризма-1618923513.jpg

Николова бе отличена и с грамота от Българската хотелиерска и ресторантьорска ...

20 апр. 2021 | 15:56