Организационната среща е преминала диалогично, съобщиха представители на парламентарните групи

Партиите в 47-то Народно събрание се разбраха за местата в пленарна зала

3353 | 22 ноем. 2021 | 20:57

Очаква се първото заседание да бъде открито от най-възрастния депутат - Силви Кирилов от "Има такъв народ" (ИТН). Не е обсъждано кой ще оглави 47-ото Народно събрание, разказаха още участници в срещата

Политическите сили от 47-ото Народно събрание се събраха на техническа среща за разпределение на местата в залата и на стаите в парламента. Срещата е минала диалогично, разказаха пред журналисти представители на парламентарните групи, предаде БТА.

Очаква се първото заседание да бъде открито от най-възрастния депутат - Силви Кирилов от "Има такъв народ" (ИТН). Не е обсъждано кой ще оглави 47-ото Народно събрание, разказаха още участници в срещата.

Ще има разместване в пленарната залата.

"Колегите от "Продължаваме промяната" решиха, че трябва да ни вземат стаята, да са живи и здрави", коментира Александър Ненков от ГЕРБ-СДС. Той посочи, че най-вероятно ГЕРБ-СДС ще бъдат в досегашната стая на "Има такъв народ".

"Председател на парламента би трябвало да се излъчи от най-голямата парламентарна група и забележете - ние го казваме, въпреки че в 45-ото НС ГЕРБ беше най-голямата парламентарна група", но това не се случи, коментира още Ненков. Той посочи, че приемат резултатите от изборите и ще бъдат наистина една сериозна опозиция.

Ива Митева от "Има такъв народ" /ИТН/, председател на 45-ото и 46-ото НС, коментира, че са изговорили първото заседание и конституирането на парламента.

"Обсъдихме много внимателно разпределението на пленарната зала, успяхме да се разберем с колегите в един много добър тон, включително и стаите успяхме да ги разпределим. Останаха така да помислят още малко някои колеги", посочи тя.

Няма как да си запазим местата, защото сме по-малко, както и другите колеги, коментира Митева и допълни, че от ИТН са предложили да се преместят, а в тяхната стая да отидат от ГЕРБ-СДС.

"Първото заседание ще открие Силви Кирилов, пак е от нашите народни представители. Разбрах, че се готви, предупреден е. Чакаме вече президентът да издаде указа (за свикването на НС, бел. ред.)", коментира Ива Митева.

В отговор на въпрос, тя каза, че не са обсъждали кой ще оглави 47-ото Народно събрание. "С мен никой не е разговарял, така че всичко е в сферата на догадките", коментира Митева шансовете да бъде отново председател.

От "Възраждане" също казаха, че въпросът за председател на 47-ия парламент не е обсъждан.

"От "Възраждане" ще бъдем позиционирани в центъра на пленарната зала", съобщи пред журналисти заместник-председателят на партията Петър Петров и отбеляза, че това е било плод на много дълги преговори. Според тях така ще им бъде най-удобно, все пак за първи път били в парламента.

"Преговорите се проточиха много по-дълго, отколкото ние очаквахме и до голяма степен приключиха успешно, благодарение на нашата позиция на "Възраждане" като диалогична партия, която ясно разбира смисъла на това, което правим в НС", коментира организационният секретар на партията Николай Дренчев.

От "Продължаваме промяната", "БСП за България" и ДПС също коментираха, че срещата е била организационна.

 


От категорията

Радев и Йотова положиха клетва в парламента, ГЕРБ напуснаха демонстративно залата
(Видео)

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова положиха клетва за втория си мандат пред Народното събрание-1642580125.png

Президентът Румен Радев ще положи венец и ще отдаде почит пред загиналите за ...

19 ян. 2022 | 08:05

Добромир Живков: Президентът трябва да се върне в позицията на балансьор и обединител на нацията
(Видео)

Добромир Живков-1478008861.jpg

Правителството и коалицията ще започнат да търпят имиджови загуби, ако в ...

19 ян. 2022 | 09:14

Ирена Анастасова: Румен Радев не отстъпи от нито едно свое обещание
(Видео)

Ирена Анастасова: Румен Радев не отстъпи от нито едно свое обещание-1642581392.png

Ние много отговорно и последователно сме защитавали позициите на президента, ...

19 ян. 2022 | 10:33

Борисов е в Силистра, среща се със структурите на ГЕРБ (На живо)
(Видео)

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се среща в Силистра със структурите на ГЕРБ-1642581390.png

Към него от членове на партията бяха отправени редица въпроси, свързани с ...

19 ян. 2022 | 10:26