Доналд Тръмп и Майк Пенс Кадър: YouTube

Те са изразили желание да продължат „работата си в полза на страната" до края на мандата следващата сряда

Първа среща между Тръмп и Пенс в Белия дом след щурма на Капитолия

5143 | 12 ян. 2021 | 13:38

Според високопоставен държавен служител Пенс няма намерение да прилага 25-та поправка към Конституцията, която позволява на вицепрезидента и кабинета да отстранят президента


В навечерието на обсъждането на възможността за задействане на процедура по импийчмънт срещу Доналд Тръмп, настоящият държавен глава на САЩ и вицепрезидентът Майк Пенс изпратиха сигнал за единство, съобщава австрийският национален ежедневник Der Standard, цитиран от Агенция "Фокус".

Двамата се срещнаха в Белия дом за първи път след бурните събития на Капитолия и проведоха „добър разговор“, разкри високопоставен държавен служител. И двамата са изразили желание да продължат „работата си в полза на страната" до края на мандата на Тръмп следващата сряда.

Правителственият служител подчерта, че Тръмп няма намерение да подава оставка заради събитията от миналата сряда в сградата на Конгреса на САЩ. Пенс, от друга страна, няма намерение да прилага 25-та поправка към Конституцията, която позволява на вицепрезидента и кабинета да отстранят президента, ако държавният глава бъде признат за неспособен да изпълнява длъжността.

Американските демократи оказват натиск върху Пенс да приложи това изменение след штурма на Капитолия от поддръжниците на Тръмп. В понеделник те представиха съответния проект на резолюция пред Камарата на представителите. Пенс трябва да се произнесе по нея в срок от 24 часа.

Ако вицепрезидентът не направи това, демократите искат Камарата на представителите да гласува за повдигане на обвинение срещу Тръмп за бунта. Според Конституцията това ще доведе до процедура за импийчмънт в Сената - другата камара на Конгреса.

Пенс винаги е показвал лоялност към Тръмп през последните четири години, но се дистанцира от президента през последните няколко дни. Той отказа да приеме искането на Тръмп неговият вицепрезидент да блокира официалното потвърждение на победата на демократа Джо Байдън на президентските избори в ролята му на председател на Сената.

 


От категорията

Властите в Скопие: София не е изисквала българите да бъдат вписани в Конституцията

Заев и Пендаровски обявиха, че няма нужда от промяна на Конституцията заради българите-1604014754.jpg

От Министерския съвет в Скопие обявиха, че Македония е „гражданска държава и ...

5 март 2021 | 19:28

Жириновски с мрачна прогноза: Противопоставянето между Русия и САЩ ще завърши с война в Украйна!
(Видео)

Владимир Жириновски Кадър: YouTube-1614964355.jpg

Лидерът на ЛДПР припомни и предложението си за излизане от Парламентарната ...

5 март 2021 | 19:12

САЩ забраниха на украински милиардер да влиза в страната
(Видео)

Игор Коломойски-1614980089.jpg

Според Държавния департамент Игор Коломойски е участвал в значителни ...

5 март 2021 | 23:32

Европейската комисия: Страните от ЕС имат право да купуват „Спутник V“
(Видео)

-1611749068.jpg

Говорителят подчерта, че като разрешат използването на руски или китайски ...

5 март 2021 | 15:42