Първан Симеонов

От днешна гледна точка Румен Радев води с няколко обиколки, обяснява той

Първан Симеонов: Единствена БСП от партиите, подкрепящи Радев, има структури на терен

6500 | 4 окт. 2021 | 20:45

"Анастас Герджиков е силна кандидатура, уважаван интелектуалец, с качества за политик. Той е човек, който може да отвори ветрило на подкрепа от други кръгове, но е неразпознаваем", коментира политологът


На президентските избори „Демократична България“ ще търси себе си, ГЕРБ ще търсят нещо друго, а Румен Радев ще търси победа още на първи тур. Това каза в предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ политологът Първан Симеонов, изпълнителен директор на социологическата агенция „Галъп Интернешънъл“. Той подчерта, че двата предстоящи избора ще въздействат един на друг.

„Но президентските избори ще отговорят на въпроса дали окончателно идва времето на Румен Радев. Към днешна дата данните и логиката казват по-скоро да, но предстои кампания, в която ще наблюдаваме интересни развития. В последните десетилетия президентските избори у нас са свързани с някои неочаквани развития.
От днешна гледна точка Румен Радев води с няколко обиколки. Логиката казва, че кандидатите, които ще се борят за най-големите дялове, са Румен Радев и Анастас Герджиков.

Лозан Панов ще развие своята кампания, но ако тя е обвързана с „Демократична България“, влияние ще имат и самите ѝ резултати, които засега са под нивата на Румен Радев или на ГЕРБ. Нека да видим какво ще каже ДПС, това е един важен фактор“, коментира Първан Симеонов.

Според Първан Симеонов от днешна гледна точка има един фаворит и това е Румен Радев.

„Румен Радев има огромно доверие. Потенциално слабата страна се съдържа в това, че доверието е толкова голямо, че има много подкрепа, но все пак е важно да видиш дали сред тази подкрепа има някой, който ще работи на терен със структури. Това се очертава главно БСП. Другите партии, които го подкрепят, нямат такъв тип структури. Анастас Герджиков е силна кандидатура, уважаван интелектуалец, с качества за политик. Той е човек, който може да отвори ветрило на подкрепа от други кръгове, но е неразпознаваем. Другият минус е подкрепата на ГЕРБ. Все още българският политически дебат е за и против ГЕРБ. Лозан Панов има сходен проблем – не е много разпознаваем. Има силната страна на институционалния авторитет, от години се държи политически, с което бе ясно, че рано или късно ще бъде кандидат. Отива му да се кандидатира за президент, тъй като има такъв стил. Но това е затворена в рамките на електората на „Демократична България“ кандидатура. Той е призван да изтегля нагоре политическата листа на „Демократична България“ в парламентарните избори“, каза още Първан Симеонов.

 


От категорията

Валерия Велева: Радев свали юмрука. И трудното започва

-1619525109.jpg

Дертлиев, който учеше новопроходците в демокрацията, казваше, че най-добрият ...

26 ноем. 2021 | 14:56

Проф. Искра Баева: Защо само леви кандидати печелят втори президентски мандат?

-1557828259.png

Десните президенти и до днес се смятат за прави, а онези, които не са гласували ...

26 ноем. 2021 | 13:17

Кеворкян: След балотажа - ползваш и хвърляш. Радев не получи пропуск за Рая

-1568320806.jpg

Първият си мандат Радев спечели сам – той беше „Внезапният герой“, както го ...

25 ноем. 2021 | 17:10

Валерия Велева: Генерационният "преврат". С тези избори приключва Преходът

Валерия Велева:  Генерационният преврат. С тези избори приключи Преходът-1448546816.jpg

Този вот се превърна в дълбока разделителна линия - това бе една НОВА БЕЗКРЪВНА ...

24 ноем. 2021 | 17:21