За изборната битка наистина се иска стабилна партийна работа на терен

Първан Симеонов: Опасност за Радев е, че само БСП е партията зад него с реални структури

7148 | 6 окт. 2021 | 18:21

За второто място най-твърда е подкрепата за БСП, най-актуална – за „Продължаваме промяната“, най-мобилизируема – за ДБ, най-трудна за предвиждане – за „Има такъв народ“


Малко преди официалния старт на кампанията за избори „две в едно“ - парламентарни и президентски, повечето неизвестни паднаха. На 14 ноември думата ще имат избирателите. Какви са прогнозите на социолози и политолози за основните интриги?  Как включването на проф. Анастас Герджиков и на Лозан Панов ще структурира битката за държавен глава? В каква посока ще погледнат електоратите, ако се стигне до втори тур? Да очакваме ли преподредба и изненади в третото за тази година състезание за парламент?
С тези въпроси Епицентър.бг се обърна към водещи наблюдатели.  
Предлагаме ви гледната точка на Първан Симеонов от социологическа агенция „Галъп“.

- С издигането на проф. Анастас Герджиков и на Лозан Панов битката за президентския вот най-сетне доби ясен контур и интрига. Може ли в тази конкурентна среда изходът да е ясен на първи тур или балотажът става сто процента сигурен?

- Нищо не е сто процента сигурно. А и честно казано, нищо неочаквано и ново не се е случило – какво, очаквахме ГЕРБ и ДБ да нямат кандидат ли? Да, силни кандидати имат, макар и не особено разпознаваеми.   

- При балотаж Румен Радев-Анастас Герджиков коя партия към кого ще прелее гласове и как това ще повлияе на крайния резултат? Избори с фотофиниш?

- Президентските избори са по-трудни за предвиждане – именно защото се гласува за личности. Радев заличи огромна преднина на ГЕРБ преди пет години – само за седмици. Георги Първанов победи в лесни за Петър Стоянов избори преди двайсет години. И така нататък.
В България обаче въпросът още е „за“ или „против“ последното десетилетие управление. А не „за“ или „против“ настоящата власт, служебното правителство и т.н. Така че анти-ГЕРБ вотът, който решително преобладава, на евентуален втори тур би следвало да е попътен вятър за Радев. Това казва логиката. Разбира се, невинаги стават логични неща, а и няма да е лесно. Но Радев е в силна позиция, дори и при втори тур.  

- Как ще гласуват симпатизантите на ДБ, ако изборът им се сведе до Радев-Герджиков?

- Все пак, по-логично е повечето гласове на Лозан Панов, ако има балотаж и Радев и Герджиков са на него, да отидат при Радев. Но и мнозина няма да гласуват.

- Няколко претенденти се насочват към гласовете на русофилите. Вашата прогноза – ще се пренасочат на втория тур или няма да гласуват?

- Част от тях ще отидат за Радев, но като се има предвид, че част от „русофилските“ кандидати ще обвиняват Радев, че не е достатъчно русофил, няма да е безпроблемно.

- Очаквате ли по-висока избирателна активност на 14 ноември като резултат от сливането на двата вота? Ще намерят ли стимул традиционно нагласуващите този път да отидат до урните?

- Има нови предложения, има и залог в парламентарните. Но пък президентските избори са веднъж на пет години, а не веднъж на три месеца – като парламентарните – та са и по-интересни.
Шегувам се, разбира се, но и това вече е фактор.

- Коя битка ще следи избирателят с по-голям интерес – за държавен глава или за парламент? В чий интерес е вотът „две в едно“?

- Във взаимен интерес. Във всеки случай, проблем за Румен Радев ще е, че на евентуалния втори тур може много от неговите привърженици просто да решат, че са си свършили работата на първия, а и на втория, при липса на парламентарен залог, част от партийните електорати няма да излязат. ГЕРБ и ДПС пък явно ще разчитат именно тогава да се мобилизират максимално. Освен това, надеждата на ГЕРБ и ДПС е, че подкрепите за Радев са много, но ще бъдат аморфни и всъщност единствената партия с реални структури, която ще работи усилено, е БСП. А за изборната битка наистина се иска стабилна партийна работа на терен. Това е и основната опасност за Радев – да не подцени ситуацията. Но трябва да напомним, че той влиза с огромен рейтинг в тази надпревара. Освен това, със сигурност знае уроците от близкото политическо минало.

- Има ли потенциал „Продължаваме промяната“ да застраши първото място на ГЕРБ?

- Потенциал има. Сега обаче ще видим дали ще може да го оползотвори.

- Оформи се зона в социологическите проучвания, която можем да наречем зона на претендентите за второто място. Там са ПП, БСП, ИТН, ДБ. Възможни ли са изненади там?

- Който и от тези да е на второ място, няма да е изненада. Най-твърда е подкрепата за БСП, най-актуална – за ПП, най-мобилизируема – за ДБ, най-трудна за предвиждане – за ИТН.


От категорията

Проф. Герджиков: Разединението на нацията трябва да спре, защото е най-пагубното нещо! (ВИДЕО)
(Видео)

Снимки: Епицентър.БГ-1634376408.jpg

Президентът винаги може да бъде с народа си във важни моменти, може винаги да ...

16 окт. 2021 | 14:07

Сова Харис: ГЕРБ запазва първо място с 24,2%, БСП е втора с 19,01%, ПП има 14,6%, ИТН с ерозия 14,4%
(Видео)

-1634030665.jpg

Кaндидaтирaнeтo нa дoкaзaни eкcпeрти в cвoитe oблacти кaтo Aнacтac Гeрджикoв и ...

15 окт. 2021 | 09:13

Тимерманс: България трябва да прояви гъвкавост за затварянето на въглищните централи
(Видео)

-1634276956.jpg

Той е убеден, че преминаването към по-щадящи околната среда енергоизточници е ...

16 окт. 2021 | 14:16

Център за анализи и маркетинг: ГЕРБ-СДС - 24,2%, БСП - 15,8%, ПП - 12,8%
(Видео)

-1634030665.jpg

64,2% от избирателите искат в рамките на следващия 47 парламент да бъде излъчен ...

14 окт. 2021 | 12:00