Най-тревожното предстои, потенциалът на недоволство остава, смята политологът

Първан Симеонов: Няма значение дали и кой режисира протестите, щом има обществена ниша за тях

2878 | 8 дек. 2018 | 12:34

Управляващите са наясно с обществения климат, поради което изчезва увереността им, че ще изкарат мандата си докрай, коментира той


Няма значение дали и кой режисира протестите щом има обществена ниша за тях, най-тревожното предстои. Така каза за седмичното обзорно предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ политологът Първан Симеонов във връзка не само с последния месец на протести, а цялата 2018 година, белязана от обществено недоволство.

Всичко това е израз на неудовлетворение от работата не само на настоящето правителство, а и на тези преди него, уточни политологът. Според Първан Симеонов управляващите са наясно с обществения климат, поради което изчезва увереността им, че ще изкарат мандата си докрай.

„Факторите, които сгъстяват недоволството, са няколко. Първо, този управленски модел и управленската формация с доминация на ПП ГЕРБ остана сравнително дълго в управлението, което задължително води до износване на публичния образ. Това се допълва от ръста на цените и очакванията за новото им покачване. Не на последно място виждаме сериозното политическо напрежение, предизвикано от яркото противопоставяне по оста управляващи-опозиция, съчетано с търсенето на нови политически фигури – нещо традиционно за българския климат в последните десетилетия. Всичко това направи така, че в последните няколко месеца облаците над това правителство се сгъстиха, както неведнъж сме прогнозирали в ефира на Радио „Фокус“, обясни Първан Симеонов.

Започващата предизборна кампания също повишава политическото напрежение, коментира той. Политологът добави, че дори протестната вълна да е отминала, потенциалът на общественото недоволство остава валиден.


Икономическата стабилизация като единствена надежда на сегашното правителство има за противовес социалното неравенство и растящата икономическа тревога сред гражданите, отбеляза той.

Според Първан Симеонов единственото решение са не бързи, а дългосрочни мерки, целящи повишаване на жизнения стандарт на българите.

 


От категорията

Посланик Макаров: Визитата на президента Путин в България трябва да е свързана с конкретна цел

Снимка: Фейсбук-1544624725.jpg

На въпрос дали подписването на споразумение за продължаване на „Турски поток“ ...

12 дек. 2018 | 16:23

Младен Маринов: Кандидатурата на Ивайло Иванов за главен секретар на МВР е съгласувана с президента

Младен Маринов: Кандидатурата на Ивайло Иванов за главен секретар на МВР е съгласувана с президента. Снимка МВР-1544625495.png

Днес кандидатурата беше гласувана на Министерски съвет. Предстои предложение за ...

12 дек. 2018 | 16:35

СУ "Св.Климент Охридски" обяви протестна готовност заради болница ”Лозенец”

СУ "Св.Климент Охридски" обяви протестна готовност заради болница ”Лозенец”-1544644871.jpg

Академичният съвет смята, че Медицинският факултет е пряко свързан със своята ...

12 дек. 2018 | 21:58

Каракачанов и началникът на отбраната генерал Андрей Боцев се срещнаха с децата на Българската армия

Снимка: МО-1544642378.jpg

„Нашият ангажимент да подпомагаме децата на Българската армия е неотменим. Той ...

12 дек. 2018 | 21:19

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.