Най-тревожното предстои, потенциалът на недоволство остава, смята политологът

Първан Симеонов: Няма значение дали и кой режисира протестите, щом има обществена ниша за тях

3349 | 8 дек. 2018 | 12:34

Управляващите са наясно с обществения климат, поради което изчезва увереността им, че ще изкарат мандата си докрай, коментира той


Няма значение дали и кой режисира протестите щом има обществена ниша за тях, най-тревожното предстои. Така каза за седмичното обзорно предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ политологът Първан Симеонов във връзка не само с последния месец на протести, а цялата 2018 година, белязана от обществено недоволство.

Всичко това е израз на неудовлетворение от работата не само на настоящето правителство, а и на тези преди него, уточни политологът. Според Първан Симеонов управляващите са наясно с обществения климат, поради което изчезва увереността им, че ще изкарат мандата си докрай.

„Факторите, които сгъстяват недоволството, са няколко. Първо, този управленски модел и управленската формация с доминация на ПП ГЕРБ остана сравнително дълго в управлението, което задължително води до износване на публичния образ. Това се допълва от ръста на цените и очакванията за новото им покачване. Не на последно място виждаме сериозното политическо напрежение, предизвикано от яркото противопоставяне по оста управляващи-опозиция, съчетано с търсенето на нови политически фигури – нещо традиционно за българския климат в последните десетилетия. Всичко това направи така, че в последните няколко месеца облаците над това правителство се сгъстиха, както неведнъж сме прогнозирали в ефира на Радио „Фокус“, обясни Първан Симеонов.

Започващата предизборна кампания също повишава политическото напрежение, коментира той. Политологът добави, че дори протестната вълна да е отминала, потенциалът на общественото недоволство остава валиден.


Икономическата стабилизация като единствена надежда на сегашното правителство има за противовес социалното неравенство и растящата икономическа тревога сред гражданите, отбеляза той.

Според Първан Симеонов единственото решение са не бързи, а дългосрочни мерки, целящи повишаване на жизнения стандарт на българите.

 


От категорията

Борисов на “Струма”: Каква красота – канавки, тревички, дръвчета, двойни мантинели! (СНИМКИ, ВИДЕО)

Снимка Радио Фокус-1558603352.jpg

Магистралата ще я направя до Кресна. После, който иска, да дава няколко ...

23 май 2019 | 11:22

Борисов: Построил съм нова къща? Беше зайчарник, пристройка е, построих я като дойдоха децата

Снимка Кадър Нова телевизия-1558588161.png

Срамувам се от глупостите, които направихме последния месец - тежка обица на ...

23 май 2019 | 08:15

ГЕРБ-Първомай: Местната структура на БСП заблуждава избирателите!

Снимки: ГЕРБ-1558619174.jpg

Освен това от ГЕРБ сигналиризат РИК, че председателят на БСП в Първомай ...

23 май 2019 | 16:44

Силите за специални операции на България и Гърция проведоха демонстрация на летище Чешнегирово

Снимка Архив-1558015423.jpg

Съвместната подготовка наблюдаваха началникът на отбраната на Гърция ген. ...

23 май 2019 | 16:44

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.