Изхода от изборите във Франция потвърдиха бъдещето на ЕС още веднъж

Първан Симеонов: Профилът на българската номинация за еврокомисар е с мениджърска ориентация

5851 | 11 май 2017 | 12:13

Ако България се справя добре в сектор Дигитализацията, страната ни може да получи роля във вземането на решения в твърде много направления в политиките на ЕС


 

Първан Симеонов, директор на Galup International в България, в интервю за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“.

 

- България вече номинира кандидатура за своя еврокомисар. Това е евродепутатът Мария Габриел. Ресорът й ще стане ясен след разговор във вторник с председателя на Европейската комисия /ЕК/ Жан-Клод Юнкер. Везните клонят засега този ресор да е „Дигитализация“. Какво обаче означава той за страната ни, какво да очакваме?

- „Дигитализацията“ е процес, който обхваща различни обществено-политически и икономически сектори и е свързан с неумолими икономически и глобални процеси. Така че, ако България се справя добре в този сектор, страната ни може да получи роля във вземането на решения в твърде много направления в политиките на Европейския съюз /ЕС/, а и не само.


- Например?

- Вижте, хубавото за страната ни е, че в тази ситуация се включва в процес, който така или иначе тече. Т.е. ние няма как да се изложим много в този ресор. Второ, извън кръга на шегата разбира се, що се отнася до дигитализацията, това е процес, който коренно променя икономиките. Аз в момента например съм на 70-та годишнина на Световната асоциация Galup International Association, чиито президент стана Кънчо Стойчев преди броени дни, шестият президент след самия д-р Джорд Галъп.


- Още една хубава новина за България днес.

- Да. И трябва да ви кажа, че основните презентации на тази конференция са свързани с приложения, с мобилни устройства, със софтуерни решения, с иновативни решения, с IT, с високотехнологични решения. Всичко това е просто бъдещето на икономическия процес в глобален мащаб. Така че страната ни би могла да спечели от такъв ресор. Това е хубавото. Лошото е, че звучи малко абстрактно. Лошото е, че изглежда далеч от непосредствените нужди на страната ни. И лошото, разбира се, че за масовата публика това все още значи малко.


- Може би, когато преведем, че този ресор в рамките на ЕК ще има и обединителна роля, както многократно днес заяви позицията си Мария Габриел. Тя каза „аз ще обединявам“, това прозвуча много пъти в нейното първо изявление, така че ако погледнем от този ъгъл, то това означава, че България получава ключова роля на свързващо звено между различните ресорни политики.

- Да, доколкото дигитализацията е всеобхватно направление, което е, така да се каже, хоризонтална политика, свързваща останалите сектори и е мултивалентно. Разбира се трябва да си даваме сметка за още нещо – предишният – финансовият ресор, който имахме, за мнозина ще звучи като много по-релевантен, по-разбираем, но най-вече по-ключов и повече свързан с конкретните нужди на България. Страна като България се надява в ЕС да максимизира икономически ползи. Т.е. всички финансови ресори са добре дошли. Но за добро или зло, това свърши с този бих казал екзотичен политически лупинг на госпожа Кристалина Георгиева, с което България беше лишена от този ресор. Това безусловно е лоша новина. Няма смисъл да се връщаме отново натам. Както се казва историята ще съди. Аз всъщност се радвам, че пред страната ни се откриват нови възможности. Радвам се и на още нещо – много безпроблемно се случи всичко. Нямаше напрежение на тема кой ще номинира еврокомисарят. Имаше съгласие, че пълноценно правителство е това, което трябва да го направи. Профилът на българската номинация е по-скоро инструментален, по-скоро млад, по-скоро мениджърски ориентиран. Профил, който пасва на очакванията към еврокомисар и на всичкото отгоре става ясно, че България е в състояние да преодолява такива институционални дупки като тази, която се случи в последните няколко месеца. Вие си спомняте след оставката на правителството, след президентските избори се създаде усещане за криза, което много бързо се разсея, т.е. обществото ни много мъдро, спокойно премина през този етап, без това да даде отражение върху политическата система на ЕС или върху обществения климат в България. Номинацията на еврокомисар сега е още едно доказателство в тази посока.


- Това означава ли, господин Симеонов, че България вече е по-мъдра, а и вече е по-чуваема, защото нейни фигури заемат ключови места. Ето господин Стойчев, госпожа Габриел в един ден, това е хубаво съвпадение на новини.

- Това с господин Стойчев е успех на българската социология, казвам го като човек, който представлява Galup International в България. Радостно е, че начело на асоциацията Galup International в световен мащаб застава също българин. Това е даже по-важно от еврокомисаря, защото българският еврокомисар така или иначе щеше да го има. Знаете ли отново да се върнем към усмивката, с която говорим често по тези теми, но в един момент аз лично се опасявах, че мнозина ще им мине през главата, че спокойно може и без български еврокомисар. Въобще цялото това притеснение на тема „Европа на много скорости“ е важно притеснение, абсолютно правилно е да се притесняваме, защото България няма особена полза от това да остане на втора, трета, четвърта или не дай си Боже задна предавка. България трябва да се стреми да бъде пълноценен участник в разширяването и задълбочаването на европейската интеграция, защото това е нашият непосредствен национален интерес. В този смисъл аз се радвам и на изхода от изборите във Франция, защото те потвърдиха бъдещето на ЕС още веднъж, което също е добра новина за страната ни. А що се отнася до нашето участие в твърде сложната политическа система на ЕС, стискам палци на госпожа Габриел, защото ми се струва достатъчно амбициозен и достатъчно политически грамотен човек за този пост.

 


От категорията

Разбраха се! Ето го коалиционното споразумение между ПП, БСП, ИТН и ДБ, формулата е 10:4:4:3

Разбраха се! Ето го коалиционното споразумение между ПП, БСП, ИНТ и ДБ, формулата е 10:4:4:3-1638994586.jpg

Коалиционните партньори ще обединят своите усилия, за да създадат стабилно ...

8 дек. 2021 | 22:15

Новото правителство - огромна концентрация на власт и финансов ресурс под контрола на ПП

Новото правителство - огромна концентрация на власт и финансов ресурс под контрола на ПП-1638970722.jpg

Новото правитество се ражда трудно на базата на много компромиси, трудно ...

8 дек. 2021 | 15:24

Проф. д-р Николай Димитров: Новата „швейцарска“ болница в Бургас отвори врати. Идва и в София

проф. д-р Николай Димитров-1638964708.jpg

Хилядите излекувани пациенти, изразили своето удовлетворение от получените ...

8 дек. 2021 | 13:09

Financial Times: Защо Путин е обсебен от Украйна

Владимир Путин-1638985182.jpg

Москва обича да казва, че „западният либерализъм“ изобщо не подхожда на Русия. ...

8 дек. 2021 | 19:39