Първанов: Тези, които искат да надвият Борисов на юруш, просто го подценяват

Коалиция ГЕРБ-БСП е невъзможна, казва бившият държавен тлава

Първанов: Тези, които искат да надвият Борисов на юруш, просто го подценяват. Резето хлопна!

25300 | 7 февр. 2021 | 10:31

Толкова противоречиви са партиите, които се очертават като бъдещи парламентарни формации, че няма как да няма тежки преговори. Надявам се на компромиси в името на националния интерес на държавата, а президентът трябва да бъде посредник – и социален, и пол


Президентът е такава фигура, която трябва да бъде обединител на нацията, да олицетворява единството на нацията, както е записано в Конституцията. Освен това той трябва да бъде и коректив на правителството. Това сподели в сутрешния блок на БНТ бившият държавен глава Георги Първанов.

По думите му Румен Радев най-вероятно ще остане ярка опозиция на правителството, какъвто е бил в последните четири години.

Не може да имаме други очаквания, след като такива са били първите му четири години. Има един тънък момент, свързан с парламентарните избори. Президентът казва, че не бива да има задкулисни действия, но без преговори няма как да стане. Толкова противоречиви са партиите, които се очертават като бъдещи парламентарни формации, че няма как да няма тежки преговори. Надявам се на компромиси в името на националния интерес на държавата, а президентът трябва да бъде посредник – и социален, и политически. Във времето на учителската стачка, която продължи няколко месеца, в президентството се събраха представители на правителството, парламента и синдикатите и бе намерена правилната формула. С други думи, президентът трябва да има споделена отговорност, коментира Първанов.

,,Нормално е в предизборна обстановка да се говори по-малко за коалиции. Това се прави след като са ясни изборните резултати. Но е факт, че има прекалено тежка нетърпимост в българската политика. Така беше и през 2005 г., когато формирахме тройната коалиция'', отбеляза бившият президент.

На въпрос за коалиция между ГЕРБ и БСП Георги Първанов бе категоричен, че такава е невъзможна

Скептик съм, такава коалиция не е възможна. Хората, които са представлявани от тези партии, създадоха прекалено голяма нетърпимост помежду си, отвърна той.

,,Не приемам тезата, че можем да оставим възрастните хора да горят като съчки или да пренебрегнем риска от пандемията. Аз съм привърженик на по-твърдите мерки до момента, когато излезем от ситуацията. Като цяло Щабът се справя нелошо, но сега ситуацията става драматична. Решението на този проблем трябва да оставим на специалистите'', коментира той думите на доц. Мангъров за "съчките" и развитието на пандемията.

,,Когато съм създавал АБВ, съм залагал на едни почтени цели и именно около това се обединиха много ярки и силни фигури и бих искал този образ на АБВ да бъде запазен. По-добре да си по-малко популярен, но да останеш почтен'', отговори Първанов на въпрос дали сегашното ръководство на АБВ търси предизборна популярност покрай кандидатурата на доц. Атанас Мангъров.

"Тези, които искат да надвият Борисов на юруш, просто го подценяват. Трябва да има обединение, но мисля, че резето хлопна", каза Първанов за опонентите на премиера. 

 

Георги Първанов коментира и горещият външнополитически въпрос за България - отношенията ни с Република Северна Македония.

Нещата изглеждаха много безоблачни през 2017 г. когато беше подписан договорът София Скопие. Но нашият договор беше много различен от гръцкия. Гърците успяха - тяхната цел беше да докажат, че нямат обща история с македонците, а нашата е обратна, заяви Първанов.

В Договора има едно понятие, което трябваше да бъде дешифрирано и с това се решава проблемът - "обща история". Моята теза е, че трябва да има един кратък анекс към Договора, където да се запише, че в обща история от Древността до първите десетилетия на 20-ти век, населението на днешна Северна Македония има българско самосъзнание, както и че целите на революционната организация ВМРО са български национални цели. Сега македонците имат различно самосъзнание - ние трябва да признаем тази различност.

Заявката на Заев и Борисов, че ние сме най-близките народи на Балканите рухна със страшна сила и в момента ние сме най-враждебните народи на Балканите, заяви още Първанов.

Според него, "направихме грешка, че хвърлихме проблема на ЕС, ясно беше, че там никой няма да се занимава".


От категорията

Нинова: Нямам проблем с Крум Зарков!Той има проблем с БСП, яростно подкрепя Истанбулската конвенция!
(Видео)

Снимка Нова нюз-1638030247.jpg

Все повече сме оптимисти, че ще се състави редовен кабинет, посочи тя. Голямото ...

27 ноем. 2021 | 18:21

Преговорите за кабинет: България запазва "единната си позиция" по отношение на РС Македония
(Видео)

 Кирил Петков заяви, че е обнадежден, че след 4 години България няма да изглежда по този начин.-1638051554.jpg

На практика решението означава, че и занапред България ще се придържа към ...

27 ноем. 2021 | 23:55

Преговорите по финансите: Бюджет 2022 ще бъде приет до края на януари, актуализация - през юли
(Видео)

Преговорите по финансите: Бюджет 2022 ще бъде приет до края на януари-1638051413.png

От "БСП за Бъглария" предложиха още въвеждане на семейно подоходно ...

28 ноем. 2021 | 00:12

Румен Гечев: Политиците сме притиснати до стената. Трябва да взезем в 2022 г. с правителство
(Видео)

-1633069402.png

Преговорите не са театър. Най-важният ефект е, че се опознаваме, посочва той

27 ноем. 2021 | 20:51