Правят се чистки. за да се сложат “наши” хора

Георги Първанов: Депутатите задълбочиха кризата. Радев не стимулира диалога

9421 | 13 септ. 2021 | 11:32

Според него е имало "престараване, мачкане и изчегъртване на моменти". И поясни, че се наблюдава "чистка" в сферата на вътрешните работи и здравеопазването.


Президентската кампания ще е интересна и не е предрешена. Петър Стоянов беше относително добър държавен глава, който е имал своите гафове и политически грешки. Той е кандидат, който си струва да се появи в политическото пространство. Не е за подценяване. 

Това каза бившият президент Георги Първанов пред Нова ТВ. Той заяви, че не иска да прави персонални коментари, но припомни, че 30-40 дни преди изборите през 2001 г. БСП не е имала кандидат. "Тогава Стоянов имаше около 45% преднина. Кандидатирах се в последния момент и взех, че спечелих", припомни още Първанов.  

 

За думите на проф. Тодор Кантарджиев, че би подкрепил проф. Асен Балтов, ако влезе в политиката, Георги Първанов заяви, че не е сигурен дали един нов кандидат, включително популярен лекар, би имал успех.

Според него Радев влиза в битката за следващия мандат със "солидна преднина", но изходът от борбата за поста зависи от това колко и какви ще бъдат неговите опоненти. 

"Всеки, които влиза в кампания, докато е на власт, разполага с изборна зестра. Тя се състои от няколко процента преднина, лостовете на държавното управление и тежестта на наследството, което оставя. А президентът специално трябва да е човек, който да хваща окото", каза още той. 

Според него в настоящата сложна ситуация никоя власт на се справя добре – нито президентството, нито правителството, нито парламентът.

"Стигна се до ситуации, за които хората казват, че това си е жив резил. Депутатите дори задълбочиха кризата. Радев пък зае относително пасивна позиция – да не се набърка в преговорите. Трябваше да се направи нещо, за да се стимулира диалогът. Поводи за това има много – COVID-19, националната сигурност", заяви Първанов. 

 

Бившият президент коментира и служебния кабинет. Според него е имало "престараване, мачкане и изчегъртване на моменти". И поясни, че се наблюдава "чистка" в сферата на вътрешните работи и здравеопазването. По думите му ежедневно получава сведения за това, че "се премахват ръководители на здравни заведения, ей така, за да се разчисти теренът и да се сложат "наши хора".

 

Първанов добави, че е имало министри, които са стоели стабилно – Янаки Стоилов, Гълъб Донев. Той добави, че подкрепя провеждането на цялостна ревизия, но не с тясно политически цели.


От категорията

Иван Гешев: Нищо, което казва г-н Рашков, не е вярно. Законът за Бюрото по защита е писан на коляно

Снимка: БНТ-1631780292.png

"Избягвам да коментирам, защото войната в институциите обикновено я плащат ...

16 септ. 2021 | 11:12

Радев пред новите министри: Ще ви засипят с компромати, ще ви организират стачки и протести
(Видео)

Радев пред новите министри: Ще ви засипят с компромати, ще ви организират стачки и протести-1631776264.jpg

Президентът предупреди, че срещу служебния кабинет ще бъдат "парите, ...

16 септ. 2021 | 08:52

ВМРО: Благодарение на Джамбазки ЕП не прие резолюция, която обричаше на смърт родното скотовъдство
(Видео)

-1627994460.jpg

Скандалният документ бе предложен от групата на Зелените и имаше за цел ...

16 септ. 2021 | 15:03

20 хиляди лева за 10 дни са загубили русенци, хвърляйки отпадъци извън контейнерите
(Видео)

-1631791516.jpg

В момента администрацията работи по проект за кръгова икономика, чрез който се ...

16 септ. 2021 | 14:24