В АБВ гневни - външният министър забранил на българските дипломати да работят за Бокова

Първанов: Ако България не подкрепи Бокова, това ще е катастрофа за българската дипломация (обновена)

6619 | 14 ян. 2016 | 11:49

Евентуално грешно решение на българското правителство по този въпрос може да радикализира АБВ по въпросите на външната политика и да доведе до крайни решения за участие в управлението. Черният ПиАр срещу Бокова тръгвал от България


"Ако българската държава не подкрепи Ирина Бокова за генерален секретар на ООН, това ще е катастрофа за българската дипломация", заяви с остър тон Георги Първанов на пресконференция на АБВ. „Казвам го с дипломатичен тон, но езикът може да загрубее. Ние имаме в момента уникален шанс - такъв, какъвто няма да имаме в следващите 1000 години. Може да пропилеем този шанс, но това не е като да загубиш мач от съседна държава. Аз изобщо не мога да допусна друг вариант освен България да подкрепи Ирина Бокова – категорично го заявявам“, посочи още президентът Първанов. Той изрично отбеляза, че кандидатурата й може да бъде обединителна за цялата нация.


Първанов подчерта, че евентуално грешно решение на българското правителство по този въпрос може да радикализира АБВ по въпросите на външната политика и да доведе до крайни решения за участие в управлението. 


"Няма никакво съмнение, че безспорен фаворит в надпреварата е Ирина Бокова. Апелираме МВнР да не шикалкави, а да придвижи незабавно писмото с номинацията й", натърти Георги Първанов и добави, че България сериозно закъснява с номинацията си за генерален секретар на ООН.

 

„В правителството публично не обсъждан  този въпрос“, посочи вицепремиерът Ивайло Калфин. Той добави обаче, че е разговарял нееднократно по темата с премиера и външния министър. През март започват изслушванията на кандидатите в ООН, вече има поне 7-8 официално заявени кандидатури. Консултациите отдавна са свършили, вече трябва да се води кампания, обясни Калфин.

 

Преди месец ръководството на ООН изпрати писмо за старта на номинациите, а българският отговор сериозно закъснява, обясни той. Даваме ли си сметка, че забавянето може да намали шанса или поне да провокира и други кандидатури да се включат в надпреварата, попита лидерът на АБВ. Той отказва да разсъждава върху хипотеза, която изключва номинацията на Ирина Бокова от българското правителство. 

 

Безспорният силен кандидат е Ирина Бокова, а всяка друга българска кандидатура я чака съдбата да се нареди на опашката, категоричен бе Първанов.

 

Той разказа, че е говорил с премиера Борисов и се надява скоро да има отговор. Забавянето и тази двусмисленост се създава от МВнР, смята обаче той. Необходимо е правителството не просто да изпрати отговор, а да се организира мащабна държавна кампания за подкрепа на Бокова, смята лидерът на АБВ.

 

Първанов призова външния министър да даде указания на българските дипломати да работят за кандидатурата на Бокова. В момента някои работят срещу нея, това е недопустимо,  грозно и обидно за нацията, каза Първанов. Той напомни, че е правил кампания за нея преди години за ЮНЕСКО, когато тя е била призната за национална кандидатура.

 

На пресконференцията присъства цялото висше ръководство на партията в лицето на нейния заместник-председател и вицепремиер Ивайло Калфин, заместник-председателят и председател на ПГ на АБВ проф. Борислав Борисов, заместник-председателят Румен Петков, говорителят на ПГ на АБВ и неин заместник-председател Мариана Тодорова, както и членът на Комисията по външна политика към Народното събрание доц. Георги Кючуков.


„Никой от другите кандидати не може да се похвали с такива постижения, но по-важното е, че Ирина Бокова може, има култура на общуване и може да намери общ език във всяко отношение. Събрали сме се тук цялото ръководство на ПП АБВ, за да покажем, че нашата подкрепа за кандидатурата ѝ е много категорична.

 

Апелирам от свое име и от името на колегите, Министерството на външните работи да не протака, да не шикалкави, а да придвижи незабавно писмото с номинацията, персонално с номинацията с името на Ирина Бокова до ООН. Второ: Настояваме да бъдат дадени ясни указания на българските дипломати в чужбина, без двусмислия, без двойни игри. Защото имаме информация, че някои от българските дипломати си позволяват да работят против тази кандидатура. Има и черен PR, който за съжаление тръгва от българска почва. Това не само е грозно, то е обидно за нацията. Искам да заявя най-категорично, че неясната позиция и евентуалното грешно решение на българското правителство по въпроса с кандидатурата на България за генерален секретар на ООН, може да радикализира поведението на АБВ по външната политика на правителството и това е един от проблемите, които могат да доведат до крайни решения относно участието ни в управлението, подчерта  Георги Първанов.

 

 В подкрепа на номинацията на Ирина Бокова за главен секретар на ООН се изказа и вицепремиерът и заместник- председател на АБВ Ивайло Клафин. Той изтъкна още веднъж качествата ѝ за позицията като заяви категорично, че тя е единственият шанс, който има България да се бори реално за поста генерален секретар на ООН, а номинацията й отговаря и на всички важни критерии на международната общност.


„Кандидатът би трябвало да е приемлив за петте постоянни страни членки на ООН. За САЩ, Русия, Франция, Великобритания и Китай. Това е първото условие, за да може кандидатът да продължи нататък. В тази геополитическа обстановка, при постоянно нарастване на горещите точки в света, това все повече е място за дипломат и точно затова то винаги е заемано от дипломат. Ние имаме шансове, и то високи шансове с госпожа Бокова и мисля, че няма да има шансове който и да било друг кандидат, който бъде издигнат.

 

И понеже се споменава в медиите името на госпожа Кристалина Георгиева, между другото от нейна страна не сме чули подобно желание, трябва да ви кажа, че имам възможност да следя нейната работа и тя е изключително авторитетна и влиятелна фигура в ЕК. Неин ангажимет с друг пост, честно казано, мен би ме изненадал, защото това е една много важна година за ЕК - 2016 година. Комисията има ангажимент да предоговори бюджета на ЕС и там ще има централна роля госпожа Кристалина Георгиева, аз лично бих се изненадал, ако тя реши да върви по друга писта тази година. Разбира се, не е зле да чуем и нейното мнение, но мисля, че всеки тежи на мястото си. Тя е един много авторитетен, влиятелен зам.-председател на ЕК и мисля, че и за България, и за нея този авторитет, който тя си е изградила на тази позиция, трябва да се използва максимално. Госпожа Бокова е много авторитетен лидер на най-голямата агенция на ООН. Така, че тук не става въпрос ние кой да изберем за поста, тук в една тежка битка имаме възможност и реални шансове, ако издигнем госпожа Бокова, България да има генерален секретар на ООН. Трябва да сме наясно, че светът около нас се променя. Ние сме в абсолютно нова ситуация и ООН с всичките си кусури е на практика единственият инструмент, чрез който може да се влияе на конфликтите. Така, че присъствието, участието, работата на България на най-високо равнище е изключително важно“, категоричен бе Ивайло Калфин.


От категорията

Борисов: Преговаряме с Гърция и с Франция за ваксини назаем (ВИДЕО)
(Видео)

-1614278878.jpg

По-рано днес премиерът нареди на здравния министър проф. Костадин Ангелов да ...

28 февр. 2021 | 19:24

"Медиана": Към момента четири партии сигурно влизат в НС: ГЕРБ, БСП, „Има такъв народ“ и ДПС
(Видео)

-1613900668.jpg

Още четири формации се намират близо до бариерата и имат реални шансове да ...

28 февр. 2021 | 14:01

Гуцанов: Единствената партия, която може да премахне и разформирова срутището ГЕРБ е именно БСП
(Видео)

-1606805687.jpg

"Вторият мост на Варна трябва да бъде една магистрала, която да свързва ...

1 март 2021 | 00:39

Кандидат-депутатът от ГЕРБ Любен Дилов-син цял месец с безплатна реклама по БТВ?
(Видео)

По БТВ стартира  новото издание на формата "България търси талант", в чието жури участва и Любен Дилов-син -1614549403.jpg

През 2011 г. именно bTV отлага старта старта на сериала "Стъклен ...

28 февр. 2021 | 23:53