Първанов за решенията на КСНС: Тихомълком е снета темата за общата ни история с РСМ

Сега ние пускаме Албания, а спираме нашите братя от Северна Македония, изтъкна президентът

Първанов за решенията на КСНС: Тихомълком е снета темата за общата ни история с РСМ

6601 | 12 ян. 2022 | 09:18

В отношенията НАТО-Русия България трябва да си стои на мястото. Не е наша работа да стоим между шамарите на големите. Съюзник сме на НАТО, участвахме в техни операции в Ирак, Афганистан, но за Балканите не трябва да се намесваме.


В декларацията след провелия се в понеделник Консултативен съвет за национална сигурност тихомълком политиците ни са се отказали от темата за общата история със Северна Македония, записана в Договора за добросъседство от 2017 година. Това мнение изрази пред БНТ президентът (2002-2012 г.) Георги Първанов.

"Най-фрапиращото, което се случи на този Консултативен съвет, е, че бе тихомълком снета темата за общата история. Погледнете документа - в него я няма тази тема, която трябваше ясно да запишем", не спести критики Първанов.

В Северна Македония все още не искат да се съгласят, че имаме обща история и личности, които са имали категорично българско самосъзнание

И влезе в конкретика кой според него би бил най-удачният вариант: "Трябваше ясно да запишем, че общата ни история е от Средновековието, през Възраждането, през началото на XX век. И тя се състои в общото, единно, национално българско самосъзнание на населението от двете страни на границата. И, разбира се, да добавим, че сега те имат право на различно самоопределение".

По същество самият факт, че се е провел КСНС по македонската тема е достоен за адмирации от чисто формална гледна точка, защото дава заявка за консенсус на политиците по темата, отчете иначе Първанов. По същество обаче нищо ново не е прието в сравнение с предходните документи по въпроса.

По думите му МВнР ще има по-скоро поддържаща роля в преговорите

Припомняме, България и РС Македония създадоха Съвместна мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси в резултат на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония. Той бе подписан на 1 август 2017 г. и влязъл в сила на 14 февруари 2018 г. Още първото заседание на комисията отбеляза малък напредък по отношение на Античността и Средновековието. Една година по-късно обаче работата на комисията зацикли и въпреки всички предупреждения от страна на българските представители се стигна до наложено вето от българска страна върху Преговорната рамка за Република Северна Македония и Албания.

И преди създаването на комисията, а и след това българите и българската памет в Македония са подложени на вандалски набези. Българските военни гробища и паметници са системно унищожавани още през Югославския период. Независимо от огромния брой издадени български паспорти, българите в Македония нямат равни права с останалите граждани.

"Сега ние пускаме Албания, а спираме нашите братя от Северна Македония", изтъкна президентът.


Искам да помогнем на Скопие не защото някой - Брюксел, НАТО - ни натиска, а защото ние сме най-близките народи тук, допълни той. 

 

"Има натиск, но да ви кажа откровено, мен този натиск не ме интересува. Аз искам да помогнем на Скопие, ако те са съгласни и отворени, но не защото от Брюскел или зад океана някой ни натиска, а защото сме най-близките народи на Балканите", добави бившият държавен глава.

"Административният подход не е най-добрият", каза още той.

"Ние сме царе на това да си измисляме решения, които "затапват" нашата по динамична и перспективна политика. Разбира се, че не е нужен референдум", категоричен беше Георги Първанов.

"Трябва да възстановим приятелския диалог", добави той.

 

"С ясен политически мандат. Това беше разликата между българския и гръцкия подход. В техния договор те решиха всички. Те работят тихомълком и няма скандали", подчерта Първанов, давайки знак как според него трябва да се случи интеграцията на РСМ в ЕС.

"Историците нямат мандат, а водят своя битка по своя ниша. Това няма да доведе до никъде", добави той.

"Преди всичко, когато става въпрос за отношенията с РСМ това е на преден план (б.р. историята). Ние трябва да браним правата на всеки българин по света, не само на тези в Македония, но там голямата тема е историята и трябва да намерим решение за това", категоричен беше Първанов.

Битката на Газпром е за северен Китай, ние обаче не можем да бъдем част от тази геостратегическа битка. Ако сме солидарни с НАТО, трябва да реализираме енергийните проекти, от които България печели, каза Първанов.

В газовите проекти сме последователни, в политическите решения обаче се влияем от конюнктурните решения. Да пренесеш от Белене в Козлодуй не е нафтова печка. Означава, че ще загубим 10-15 г.

Изпуснахме много години, време, в които бяхме на много обиколки пред нашите съседи. Сега Турция става енергийният център в региона. Ще се наложи да купуваме вероятно електроенергия оттам, както впрочем и газ. Бягахме от руската зависимост, а сега имаме и руска, и турска зависимост. Трябва енергийна дипломация, а това е много тънка материя.

В отношенията НАТО-Русия България трябва да си стои на мястото. Не е наша работа да стоим между шамарите на големите. Съюзник сме на НАТО, участвахме в техни операции в Ирак, Афганистан, но за Балканите не трябва да се намесваме.

Когато станахме член на НАТО, имахме най-добрите отношения с Русия. Когато става дума за България , няма проблем Русия, проблем ще има ако се внесат в НАТО нов вид въоръжения, каза още Първанов. Трябва да има диалог.

 


От категорията

Проф. Ангел Димитров: На 15 януари 1992 г. България призна първа независимостта на РМакедония

Проф. Ангел Димитров: На 15 януари 1992 г. България призна първа независимостта на РМакедония-1639233221.jpg

От есента на 2019 г. в Република Северна Македония се вихри антибългарска ...

15 ян. 2022 | 09:13

Кирил Петков пристига в Скопие на 18 януари. За какво ще си говорят с колегата Ковачевски

Кирил Петков заминава за Скопие на 18 януари. За какво ще си говорт с колегата Ковачевски-1641293421.jpg

В Скопие са наясно - България препотвърджава позицията си до този момент и няма ...

14 ян. 2022 | 23:48

Владимир Костов: Само историята предлага прозорец към бъдещето

Влдимир Костов: България като държава и народ е на кръстопът-1618210330.jpg

Политиците, водени от пазарни страсти, могат да предложат на обществото ...

16 ян. 2022 | 11:17

Петър Волгин: Решението на КСНС беше силен удар върху цялата либерално-глобалистка мрежа в България

Нямаме никакъв интерес от превръщането на страната ни в плацдарм за водене на военни действия, смята Петър Волгин-1468575482.jpg

Кирил Петков все пак ще направи това, което умни хора го съветваха да не прави ...

16 ян. 2022 | 10:55