Лентата на библиотеката беше прерязана от кмета на община Момчилград Сунай Хасан. Снимки Община Момчилград

Лентата на библиотеката беше прерязана от кмета на община Момчилград Сунай Хасан

Първата балканска библиотека отвори врати в Момчилград

1596 | 24 апр. 2019 | 10:04

В нея има над 30 000 тома литература от различни жанрове на български, турски и гръцки език, както и над 22 000 елекронни книги

Лентата на библиотеката беше прерязана от кмета на община Момчилград Сунай Хасан. Снимки Община Момчилград-1556089518.jpg-1556089537.jpg

Първата в България балканска библиотека "Иляз Ходжа" отвори врати в Момчилград. В културната институция има над 30 000 тома литература от различни жанрове на български, турски и гръцки език, както и над 22 000 елекронни книги. Библиотеката е създадена със съдействието на бизнесмена с момчилградски корени Фуат Гювен, който инвестира 110 000 лева в ремонта на помещенията, извършен и със съдействието на община Момчилград. Библиотеката разполага с модерна читалня и с напълно оборудвана конферентна зала, съобщиха от община Момчилград.

 

Откриването на културната институция стана на официална церемония в читалище "Нов живот" в родопския град. Празникът започна с тържествен концерт на самодейни групи от местните читалища и училища.

 

Официалните лица на тържеството бяха председателят на фондация "Балкани" Силвестър Лалов, председателят на общинския съвет Юмер Юсеин, изпълнителният директо на "Кърджали Табак" Юмер Юмер, членът на ЦОП на ДПС Ердинч Хайрула, представители на съседни общини, много учители от община Момчилград.

 

Лентата на библиотеката беше прерязана от кмета на община Момчилград Сунай Хасан, Джан Киразлъ, племеник на Фуат Гювен.

 

"Няма да скрия, че вълнението ми е огромно, защото подобно събитие се помни цял живот. Мога да го сравня с откриването на храм. Защото библиотеката е толкова значима за един град и хората му, както и храма. И храмът, и библиотеката са местата, в които хората стават по-добри.

 

Горд съм, че новата придобивка се открива точно в Момчилград, защото в този град, както и в цялата община духовността и знанието имат отколешни традиции. Книгите са средството да опознаваш света, да виждаш в бъдещето и да бъдеш свободен. Убеден съм, че библиотеката, която откриваме днес ще бъде мястото, в което младите хора от община Момчилград ще могат да трупат знания, а това знание ще ги направи свободни. Ще ги направи достойни граждани на България, на Европа и на света", заяви при откриването Сунай Хасан.


От категорията

Валери Симеонов: Протестите нямат сериозни искания. Решихме полицията да си свърши работата

Валери Симеонов: Протестите нямат сериозни искания. Решихме полицията да си свърши работата-1596779724.jpg

По думите му е имало доста притеснителни сигнали. Вече имаме връчена подписка, ...

7 авг. 2020 | 08:49

Росен Йорданов, психолог за премахването на блокадите: Полицията си свърши работата

Снимка БНТ-1596779682.png

Вярвам, че демонстрантите ще намерят по-интелигентен начин да отстояват ...

7 авг. 2020 | 08:53

Страхил Делийски: Властта не разбира защо хората протестират

-1575268397.png

Не можем да очакваме хората на протеста да се държат като политически субект, ...

7 авг. 2020 | 15:07

Ген. Мутафчийски към бъдещите военни лекари: Всичко е във вашите ръце!

-1588745767.jpg

Едномесечен стаж във ВМА преминаха курсантите от III курс по специалност ...

7 авг. 2020 | 14:12