Лентата на библиотеката беше прерязана от кмета на община Момчилград Сунай Хасан. Снимки Община Момчилград

Лентата на библиотеката беше прерязана от кмета на община Момчилград Сунай Хасан

Първата балканска библиотека отвори врати в Момчилград

491 | 24 апр. 2019 | 10:04

В нея има над 30 000 тома литература от различни жанрове на български, турски и гръцки език, както и над 22 000 елекронни книги

Лентата на библиотеката беше прерязана от кмета на община Момчилград Сунай Хасан. Снимки Община Момчилград-1556089518.jpg-1556089537.jpg

Първата в България балканска библиотека "Иляз Ходжа" отвори врати в Момчилград. В културната институция има над 30 000 тома литература от различни жанрове на български, турски и гръцки език, както и над 22 000 елекронни книги. Библиотеката е създадена със съдействието на бизнесмена с момчилградски корени Фуат Гювен, който инвестира 110 000 лева в ремонта на помещенията, извършен и със съдействието на община Момчилград. Библиотеката разполага с модерна читалня и с напълно оборудвана конферентна зала, съобщиха от община Момчилград.

 

Откриването на културната институция стана на официална церемония в читалище "Нов живот" в родопския град. Празникът започна с тържествен концерт на самодейни групи от местните читалища и училища.

 

Официалните лица на тържеството бяха председателят на фондация "Балкани" Силвестър Лалов, председателят на общинския съвет Юмер Юсеин, изпълнителният директо на "Кърджали Табак" Юмер Юмер, членът на ЦОП на ДПС Ердинч Хайрула, представители на съседни общини, много учители от община Момчилград.

 

Лентата на библиотеката беше прерязана от кмета на община Момчилград Сунай Хасан, Джан Киразлъ, племеник на Фуат Гювен.

 

"Няма да скрия, че вълнението ми е огромно, защото подобно събитие се помни цял живот. Мога да го сравня с откриването на храм. Защото библиотеката е толкова значима за един град и хората му, както и храма. И храмът, и библиотеката са местата, в които хората стават по-добри.

 

Горд съм, че новата придобивка се открива точно в Момчилград, защото в този град, както и в цялата община духовността и знанието имат отколешни традиции. Книгите са средството да опознаваш света, да виждаш в бъдещето и да бъдеш свободен. Убеден съм, че библиотеката, която откриваме днес ще бъде мястото, в което младите хора от община Момчилград ще могат да трупат знания, а това знание ще ги направи свободни. Ще ги направи достойни граждани на България, на Европа и на света", заяви при откриването Сунай Хасан.


От категорията

Само ДПС уважи поканата на БСП за партийните субсидии, искат да се запази общественото финансиране

Снимка: Канал 3-1560854495.jpg

Целта на предложението на управляващите за субсидия от един лев на глас е ...

18 юни 2019 | 13:41

Българският еврокомисар Мария Габриел с медал "Бомарше"

-1559908488.jpg

Престижното отличие се връчва на личности, които с работата си са допринесли ...

18 юни 2019 | 13:38

Десислава Атанасова: ГЕРБ ще гласува "за" предложението на МС за партийна субсидия от 1 лев

Десислава Атанасова-1543331912.jpg

Според зам.-председателя на правната комисия не е редно партии, които са ...

18 юни 2019 | 20:01

Данаил Кирилов разговаря с холандския посланик заради българско дете с наложена мярка за закрила

Снимка: Министерство на правосъдието-1560871060.jpg

То е с предприета мярка за закрила в Нидерландия, въпреки решение на български ...

18 юни 2019 | 18:17

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.