Снимка: БНТ

Ябълката на раздора се оказаха промените в Закона за земеделските земи

Първи протести и разрив между коалиционните партньори ГЕРБ и „Обединени патриоти“

18317 | 17 май 2017 | 12:11

Патриотите обвиниха най-голямата партия, че се е поддала на уличния натиск на „Зелените“, от ГЕРБ отричат


Първият протест срещу новото правителство на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ (ОП) доведе до първия разрив между коалиционните партньори. Ябълката на раздора се оказаха промените в Закона за земеделските земи, внесени в деловодството на Народното събрание от депутата от ОП Йордан Апостолов.

 

Законопроектът предвиждаше удължаване на сроковете за застрояване на земеделска земя, включително и тези край Черноморието, с 3 години. Според сега действащия закон, до 23 май терените край морето, чийто статут е бил променен, но не е построено нищо, отново трябва да станат земеделски земи.

 

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че оттеглят подкрепата си за законопроекта, който вчера вдигна природозащитници на протест на жълтите павета. Днес пред Народното събрание се проведе контрамитинг на собственици на земеделски земи край морето. Те настояват за приемане на закона. Недоволството на природозащитниците е свързано с опасения, че удължаването на сроковете може да доведе до безконтролно застрояване край морето.

 

Според вносителите на законопроекта, ако бъде върнат статута на земеделски земи на терените край морето, ще бъдат ощетени собствениците, които по една или друга причина на са успели да инвестират или да намерят инвеститор за строеж.

 

Малко след като от ГЕРБ обявиха, че оттеглят подкрепата си, Йордан Апостолов от „Обединени патриоти“, който е един от вносителите, заяви, че текстът ще бъде изтеглен от деловодството на парламента. „Оттегляме законопроекта за опазване на земеделските земи от деловодството на Народното събрание, щом ГЕРБ оттеглят подкрепата - значи няма да има такъв закон”, посочи Апостолов.

 

Той критикува това, че събирането на 100 - 200 души пред парламента води до безконтролни внасяния и оттегляния на важни проекти. Депутатът добави, че връщането на статута на земеделските земи ще доведе до „неусвояване на евросредства”. „Щом коалиционният партньор е решил да се оттегли, ние не можем да прокарваме закон без тяхна помощ“, каза Апостолов. „Все пак се возим в един влак и едното колело като върви назад, другото напред, влакът стои на едно място”.

 

„Като кажем „А” да кажем и „Б”, а не да следваме една единствена промяна по отношение на срока“, коментира депутатът от ОП Христиан Митев. Според него трябва да има по-голям период за консултация за законопроекта и да бъдат направени и промени в Закона за устройство на територията.

 

„Опитахме се да направим нещо, което много бързо да реши проблемите на тези собственици, които са инвестирали до момента в предназначението на земеделската им земя. Така или иначе след като има и друга гледна точка и се смята, че това може да доведе до злоупотреби, може би е необходим по-дълъг срок, в който да се огледа от всички страни този проблем. Проблемът си оставя висящ и няма да бъде решен с оттеглянето на този законопроект. Трябва да се балансира между интереса на лицата, които притежават тази частна собственост и обществения интерес“, смята Митев.

 

Той подчерта, че приема нормално решението на коалиционните партньори от ГЕРБ. „Всеки може да преосмисли позицията си в един или друг момент. Нормално е да има някаква промяна и да се стигне до различни изводи“, заяви народният представител.


От категорията

Борисов: Не бях наивен, а ядосан, когато влязох в политиката (Видео)

-1519819251.jpg

Премиерът разказва откровено за наученото от Тодор Живков и Симеон ...

21 апр. 2018 | 10:35

Георги Марков: Политиката на премиера е да сме добре с всички. Евала му правя, че ходи при Ердоган

Георги Марков: Политиката на премиера е да сме добре с всички. Евала му правя, че ходи при Ердоган-1524295376.jpg

Бяха допуснати милиони нашественици да минат през границите на суверенни ...

21 апр. 2018 | 10:20

Корнелия Нинова: ГЕРБ водят координирана атака срещу президента Радев (видео)

-1523441572.jpg

Трябва да променим статуквото, или ще дойдат националистически вълни, с които е ...

22 апр. 2018 | 12:54

Иванчева определи бивш журналист за и.д. кмет на „Младост“

Владимир Клисуров-1524387987.jpg

Тя е подала заявление за платен отпуск, останал й от 2017 година

22 апр. 2018 | 11:58

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


2018